Amb una inversió de sol 15,72 milions d’euros, la demanda de la línia s’ha multiplicat per sis i la capacitat s’ha duplicat.

Abans que finalitze l’any, es licitaran inversions per un import de 65 milions d’euros en aquesta línia.

El president de l’APV es mostra confiat que la Comissió Europea aprove el pròxim dia 22 les esmenes presentades i el traçat s’incloga en les xarxes prioritàries europees.

València/Saragossa, 15 de novembre de 2018.- Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha participat aquest matí en el paranimf de la Universitat de Saragossa en la jornada: “Tram ferroviari Saragossa –Terol–Sagunt–València del Corredor Cantàbric-Mediterrani”. La trobada ha sigut organitzada pel Consell Aragonés de Càmeres i el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials d’Aragó i La Rioja amb l’objectiu de reivindicar aquesta infraestructura. Així mateix, la jornada ha servit per a exposar els motius pels quals el tram ferroviari deu estar inclòs en el Reglament CEF de la Unió Europea.

Durant el transcurs de la seua ponència, titulada El corredor Càntabre-Mediterrani, una gran oportunitat, el president de l’APV s’ha mostrat satisfet amb la resposta que ha generat en el teixit empresarial la millora de la línia. En concret, Aurelio Martínez ha explicat que amb una inversió de sol 15,72 milions d’euros la demanda de la línia s’ha multiplicat per sis en els dos últims anys, passant de 4 trens setmanals en 2016 als 26 combois que usen aquesta línia de manera setmanal en l’actualitat. Així mateix, aquesta inversió també ha possibilitat que la capacitat de la línia es duplique passant de 42 solcs setmanals que es podien oferir en 2016 a una oferta de 84 solcs en l’actualitat.

Aurelio Martínez també ha aprofundit en com s’han distribuït les inversions realitzades fins al moment. En concret, dels 15,72 milions d’euros, s’han destinat 8,83 milions per a la supressió de limitacions temporals de velocitat. Aquesta actuació ha permés reduir el temps de viatge i augmentar la seguretat i fiabilitat de la infraestructura. Igualment, s’han invertit 5,32 milions en la instal·lació del tren-terra, la qual cosa ha possibilitat la disponibilitat de solcs horaris durant les 24 hores del dia i, per tant, la reducció dels costos de transport. Finalment, 1,57 milions  d’euros s’han invertit en l’augment de la capacitat portant en el tram Sagunt-Terol per a suprimir la limitació de càrrega per eix i permetre que circulen combois de fins a 22,5 tones/eix. Per abans de finalitzar l’any, ADIF té previst realitzar licitacions per a millores en aquesta línia per un valor de 65 milions d’euros.

El president de l’APV també ha avançat les xifres d’inversions totals que estan previstes realitzar en la línia. Així, entre 2017 i 2023, any en el qual està previst que finalitzen totes les actuacions, Adif invertirà un total de 387 milions d’euros. D’ells, 83,8 milions d’euros es destinaran a la infraestructura i via; 266,2 milions d’euros s’invertiran en actuacions energètiques i 36,8 milions d’euros per a instal·lacions de control i gestió del tràfic.

Aurelio Martínez també ha aprofitat la seua presència en el paranimf de la Universitat de Saragossa per a posar de manifest el greuge comparatiu que, en matèria d’inversions, existeix entre el tram nord i el tram sud del Corredor Càntabre-Mediterrani. “Mentre que en el tram entre Saragossa i el Cantàbric estan previstes inversions de més de 12.700 milions d’euros, en el tram entre Saragossa i Sagunt aquestes inversions únicament es limiten a 387 milions d’euros. Estem parlant d’una relació de 33 a 1. Aquesta infraestructura no és un problema exclusiu de la província de Terol, és una necessitat de la Comunitat Valenciana, d’Aragó i del conjunt d’Espanya”, ha explicat.

Xarxes transeuropees de transport

No obstant això, el president de l’APV s’ha mostrat confiat en la labor realitzada conjuntament entre el ministre de Foment, José Luis Abalos; el president d’Aragó, Javier Lambán; el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig; les eurodiputades valencianes Inmaculada Rodríguez Piñero i Inés Ayala i tots els grups parlamentaris amb representació a Brussel·les perquè la Comissió Europea incloga a la línia València-Saragossa dins de les xarxes prioritàries de transport. “Confie que el dia 22 s’aproven les esmenes que permeten restituir la connexió entre València i Zaragoza, una connexió que mai hauria d’haver hagut de desaparèixer”, ha explicat.

“Estem plenament convençuts de la importància estratègica que té el Corredor Càntabre-Mediterrani íntegrament perquè abasta una extensió de més de 106.000 km2, amb una població superior a 10 milions d’habitants i que representa el 21% del PIB nacional. De fet, hui els fluxos interregionals entre la Comunitat Valenciana, Aragó, Cantàbria, La Rioja i País Basc representen al voltant de 10 milions de tones anuals que es transporten per carretera i que, bona part, d’ells podria realitzar-se per ferrocarril”, ha recordat Martínez.

El president de l’APV ha conclòs la seua ponència recordant la importància de dotar de doble plataforma a aquesta línia, especialment en aquells trams amb longituds d’al voltant de 30 quilòmetres i pendents superiors a les 24 mil·lèsimes. Així mateix, ha recordat que el creixement de la demanda hauria de permetre la substitució gradual del traçat per una via de doble plataforma de manera que, a mitjà termini, el trajecte entre Saragossa i València no superara les dues hores i mitjana. “Estic convençut que ho aconseguirem però hem de començar a constuir futur al voltant d’aquest eix ferroviari per a generar riquesa i que s’assenteixen empreses”, ha finalitzat.