Els vaixells atracats podran connectar-se a la xarxa elèctrica, apagar els seus motors i reduir les seues emissions durant l’escala a zero
L’Autoritat Portuària de València ja ha adjudicat la construcció, l’escomesa i la direcció d’obra de la subestació elèctrica del Port de València. En total, s’invertiran més de 7,8 milions d’euros
València, 26 de gener de 2022.- El Port de València està cada vegada més prop a d’electrificar els seus molls per a què els vaixells que atraquen produïsquen zero emissions durant la seua estada. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha adjudicat les obres de la nova subestació elèctrica que començaran a executar-se en les pròximes setmanes. L’APV avança així en l’aposta del Govern espanyol d’aconseguir en 2030 que el 100% dels ports es troben electrificats. Un objectiu que, en el cas de Valenciaport, va més enllà per a passar d’un port ecoeficient a un port completament verd en 2030.
Per a això, a més de l’electrificació dels molls, s’estan executant projectes com l’ús de l’hidrogen en les instal·lacions portuàries, la implantació de plaques fotovoltaiques o l’ús d’aerogeneradors per a l’obtenció d’energia elèctrica. Un compromís que també és present en les infraestructures que està desenvolupant l’APV com la nova terminal nord de contenidors i la terminal de passatgers, que seran un model de sostenibilitat ambiental.
En concret, Valenciaport ja ha adjudicat la construcció de la subestació elèctrica a l’empresa Cobra Instal·lacions i Serveis per un import de 5.143.487 euros i un termini d’execució de 24 mesos; l’escomesa que permet subministrar una tensió de 132 kV a la nova subestació per un valor de 2.257.250 a la signatura Eiffage Energia, amb un temps de 8 mesos per a la realització de les obres; i la direcció d’obra i la coordinació de seguretat i salut a Gesman-Coseltel per un import de 408.538 euros. La subestació farà possible que els vaixells es connecten en la xarxa elèctrica general una vegada atracats en moll, utilitzant energia neta. Amb això s’eliminarà milers de tones anuals de gasos d’efecte hivernacle i es reduiran significativament les emissions d’altres partícules.
L’electrificació de les terminals és una de les accions que estan duent a terme els recintes portuaris més importants del món i que se suma al compromís que està realitzant el transport marítim per la reducció d’emissions i la lluita contra el canvi climàtic amb actuacions concretes. Entre estes, cal destacar l’ús de combustibles no contaminants com l’hidrogen o metanol neutre en carboni en els vaixells.
Característiques de la subestació
El projecte contempla la instal·lació –en dues etapes– de dos transformadors d’una potència aparent en total de 60 Mega Voltamperios (30 MVA cadascun), que permetran reduir la tensió rebuda a 132 kV (132.000 volts, o 132 Quilo Volts) fins als 20 kV (20.000 volts, o 20 Quilo Volts), com a pas previ per a fer arribar aquesta tensió als diferents punts de les instal·lacions de l’APV. Entre ells, els molls de les terminals per a facilitar la connexió dels vaixells a la xarxa. A més, esta infraestructura garantirà importants reduccions de les emissions i dels costos operacionals dels vaixells que facen escala en el port de València.
La nova subestació elèctrica compta amb el suport de la Comissió Europea a través del Comité de Mecanisme Connectar Europa o Comité CEF (Connecting Europe Facility) que finança el projecte EALINGWorks Valenciaport:Preparation of the electrical grid of the Port of València for Onshore Powel Supply, per a preparar la xarxa elèctrica del port per al subministrament de OPS als portacontenidors, transbordadors i creuers en les noves terminals del Port de València.