L’Autoritat Portuària de València (APV), ha participat aquest matí en la jornada “Innovació en la Seguretat Aplicada al Transport” organitzada per l’Institut Tecnològic d’Informàtica, (ITI).

José García de la Guía, director de sistemes de l’APV, ha exposat les necessitats que requereix la seguretat informàtica d’un recinte clau com és el port de València, així com els reptes als quals s’enfronta en matèria de ciberseguretat.

Durant la trobada, García de la Guía ha repassat les principals magnituds canalitzades pels tres ports gestionats per l’APV (València, Sagunt i Gandia) i ha subratllat la necessitat de mantenir els més alts sistemes de seguretat per a garantir la protecció de les dades relacionades amb l’activitat dels recintes i de la comunitat portuària. En aquest sentit, García de la Guia ha explicat la importància que té la ciberseguretat per a l’Autoritat Portuària de València ja que el seu portal transaccional, ValenciaportPCS és un dels canals que major nombre de transaccions realitza en el nostre país. En concret, en 2016, les 600 empreses usuàries de ValenciaportPCS van intercanviar més de 300 milions de missatges, 170 mil declaracions de mercaderies perilloses i més de 10.000 autoritzacions d’atracades a través d’aquest portal.

Igualment, José García de la Guía ha explicat que l’Autoritat Portuària de València està treballant intensament per a adaptar-se a les noves mesures introduïdes en la normativa estatal per a reforçar la protecció de les administracions públiques enfront de les ciberamenaces: la modificació de l’Esquema Nacional de Seguretat i l’actualització del Pla Nacional de Protecció d’Infraestructures Crítiques. Per a açò, en gener de 2016, l’APV va adjudicar per un import de 145.000 euros l’elaboració d’un Pla de Seguretat de la Informació que contempla la definició i implantació del Pla Director de Seguretat. Aquest Pla, el termini d’execució previst del qual és de 14 mesos, inclou les accions necessàries per a donar suport al compliment normatiu que és aplicable a l’APV: la llei oficial de protecció de dades, l’esquema nacional de seguretat o l’esquema nacional d’interoperabilitat, entre d’altres.

Així mateix, l’APV ha tret a licitació per un import de 625.000 euros, un projecte per a dotar-li de les capacitats per a detectar incidents de seguretat de la informació, mecanismes de gestió i resposta a aquests incidents, així com de les eines, procediments d’intercanvi i serveis necessaris a fi d’oferir un sistema de seguretat de la informació amb gestió continuada. Està previst que aquest projecte, que compta amb un termini d’execució de 42 mesos (6 d’implantació i 36 de servei) comence a implantar-se en el mes de setembre.