La preocupació per la sostenibilitat ambiental s’ha convertit en l’eix aglutinador de les noves tendències de la indústria de creuers. Independentment de l’empresa o del port que treballe amb el sector creuers, tots els elements de la cadena valor d’esta indústria emergent han col·locat la seua preocupació per l’ecoeficiència com a eix inspirador de les noves estratègies comercials. Així s’ha posar de manifest en la jornada “València, destinació de creuers sostenible”, organitzada per la Fundació Valenciaport, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València.

La trobada, que ha sigut inaugurat per Francesca Antonelli, Cap de Màrqueting de l’Autoritat Portuària de València i Antonio Torregrosa, Director de Projectes de la Fundació Valenciaport, tenia com a objectiu contribuir el desenvolupament sostenible del turisme de creuers a València incentivant la participació activa de tots els actors involucrats en la seua cadena de valor. En este sentit, s’han presentat les conclusions obtingudes en el marc del projecte europeu SIROCCO, així com les accions a desenvolupar en 2018 en el marc del projecte CO-EVOLVE, tots dos finançats pel Programa Interreg Med.

En concret Andrea Muñoz, Cap de Projectes de la Fundació Valenciaport, ha exposat les tendències que estan marcant el turisme de creuers en el Mediterrani, així com les perspectives de futur. Muñoz ha ressaltat entre les tendències emergents que configuraran l’escenari futur la preocupació per la sostenibilitat ambiental, les noves tecnologies com a instrument facilitador d’operacions i la segmentació del mercat. Així mateix, ha presentat el mapa i els actors que integren la cadena de valor del turisme de creuers a València juntament amb una proposta d’iniciatives que contribuiran a la seua sostenibilitat. Entre aquestes propostes destaquen, el mesurament de l’impacte econòmic i ambiental, la recopilació de dades relatives al perfil i comportament de creueristes i tripulants, la utilització d’indicadors que permeten mesurar la sostenibilitat d’una destinació de creuers, l’ús de la tecnologia tant per a la recopilació de dades i avaluació de la destinació com per a optimitzar la gestió dels fluxes en la mobilitat dels passatgers de creuers, entre unes altres.

Per la seua banda Rafael Company, Cap de Projectes Ambientals de la Fundació Valenciaport, ha presentat el projecte CO-EVOLVE. La Fundació Valenciaport, en col·laboració amb les universitats d’Alacant i Politècnica de València, desenvoluparà, en el marc d’este projecte, una anàlisi i mesurament de l’impacte socioeconòmic i ambiental del turisme de creuers, amb l’objectiu de contribuir a la seua sostenibilitat en la ciutat de València. En tal sentit es desenvoluparà una “Eco-cruise tool”, per al seguiment i mesurament dels principals aspectes ambientals relacionats amb l’activitat de creuers i es definirà la metodologia i model per al mesurar l’impacte econòmic amb els seus corresponents indicadors.

La jornada ha finalitzat amb un debat en el qual els assistents han reflexionat sobre els principals factors que influiran en el futur del turisme de creuers a València en termes de sostenibilitat, introduint noves propostes d’actuacions a tenir en compte des de la visió de cadascun dels actors de la cadena de valor.

A la sessió han assistit representants d’organismes reguladors, la ciutat, la regió, cambra de comerç, prestadors de serveis al passatge, consignataris, tour operadors, agències de viatge, proveïdors de transport terrestre, guies turístics, operadors d’atraccions turístiques, operadors de serveis en destinació, així com altres empreses o entitats vinculades al turisme de creuers.

Projecte SIROCCO:

El projecte SIROCCO proporciona una visió integrada de l’estat actual del turisme de creuers en el Mediterrani. A més, en el marc del projecte s’ha realitzat una previsió per a les pròximes dècades del turisme de creuers en el Mediterrani i s’han redactat recomanacions basades en evidència, verificades per les parts interessades i transferibles per a desenvolupar cadenes de valor en les destinacions de creuers (CVCs – Cruise Value Chains). Finalment, s’han proposat estratègies i polítiques coordinades interregional i transnacional per al desenvolupament d’un turisme de creuers sostenible i responsable per al Mediterrani.

Projecte CO-EVOLVE:

L’objectiu general de CO-EVOLVE és analitzar i promoure la co-evolució de les activitats humanes i els sistemes naturals en les zones costaneres turístiques, fent front a l’efecte del canvi climàtic i plantejant el desenvolupament sostenible de les activitats turístiques, de forma coordinada, equilibrada i compatible amb altres usos de l’espai costaner i marí, i en el marc dels principis de gestió integrada de zones costaneres i d’ordenació de l’espai marítim.

L’estratègia de Creixement Blau de la Unió Europea identifica el turisme costaner i marítim com un sector amb especial potencial per a promoure una Europa intel·ligent, sostenible i integradora. Pel que fa al turisme de creuers, el Mediterrani es manté com la segona zona més gran del món. Quant al valor afegit brut i a l’ocupació es tracta d’un dels majors sectors de la indústria turística, el creixement de la qual segueix sent significatiu.