Les empreses que formen part d’esta iniciativa impulsada per l’Autoritat Portuària de València (APV) han aconseguit els seus objectius en matèries com la reducció del consum de combustible, aigua o ús d’energies alternatives

València, 22 d’abril de 2022.- Valenciaport té un objectiu clar: 2030 zero emissions. És el compromís que s’ha marcat l’Autoritat Portuària de València (APV), un pla en el qual ja porta temps treballant i que permetrà avançar-se dues dècades als objectius de descarbonització i de reducció de gasos d’efectes d’hivernacle que Espanya, Europa i els organismes internacionals han projectat per a 2050. Un objectiu comú en el qual està implicada el conjunt de la comunitat portuària, i que es reflecteix en projectes concrets i mesurables.

Una d’estas iniciatives és Ecoport II, impulsat per l’APV, per a millorar l’estat ambiental dels ports de València, Sagunt i Gandia. En este projecte participen empreses que operen en el recinte portuari. Les firmes han realitzat un balanç de les fites ambientals aconseguides durant 2021, objectius que han sigut formulats voluntàriament per les empreses participants i que són addicionals al Sistema de Gestió Ambiental de cadascuna d’elles.

En concret, les empreses que componen el Comité Ambiental d’Ecoport II van formular un total de huit objectius mediambientals que podien ser seleccionats per les companyies que ho desitjaren. En 2021 aquests objectius han sigut:

  • Increment del percentatge de residus valorats. L’objectiu va ser seleccionat per 13 empreses, de les quals 10 van obtindre un augment en els seus residus valorats amb una mitjana de les empreses d’un 50,25%, equivalent a 1.092.270 kg.
  • Disminució del consum d’aigua d’un 1%. Va comptar amb la participació de 10 empreses, d’aquestes 4 van aconseguir reduir el seu consum d’aigua aproximadament en un 12%, equivalent a 17.941 litres.
  • Reducció del consum de combustible en un 1%. En aquesta línia es van inscriure 13 empreses, aconseguint-se estalvis molt per damunt de l’objectiu de l’1%, estimant-se en un 9% com a valor mitjà de cada empresa, la qual cosa representa un total de 10.348.102. litres.
  • Disminució del consum elèctric d’un 1%. Aquest va ser seleccionat per 17 empreses, de les quals 8 van obtindre una disminució en el seu consum elèctric amb una mitjana de cada empresa 7,1%, equiparable a 33.865 Kw/h.
  • Ús de fonts d’energies alternatives. Un total de 7 empreses van optar per aquesta opció de les quals 5 han complit l’objectiu esperat. Les accions dutes a terme per les empreses, entre altres, podem destacar: ús del Gas Natural Comprimit i ús d’energia solar mitjançant plantes fotovoltaiques.
  • Càlcul de la petjada de carboni. En aquesta línia van participar 17 empreses, i el 88% van aconseguir este objectiu.
  • Participació iniciatives ambientals. Esta iniciativa va ser triada per 19 empreses, i totes han col·laborat activament.
  • Identificació economia circular. Va comptar amb la participació de 3 empreses que han aconseguit este objectiu. Cal destacar accions com: assistència a webinars i esdeveniments relacionats amb economia circular; aprofitament de les aigües residuals; reciclatge de plàstics susceptibles de ser reaprofitats; reciclatge del paper generat i compra de paper reciclat; compra i ús de botelles de cristall recarregables i implantació de fonts d’aigua.

Durant 2021, en matèria de formació i sensibilització impartida en les empreses certificades, ja siga en el marc d’Ecoport II o realitzades internament per cada empresa, s’han emprat un total de 3.800 hores/persones, sobre el total de treballadors que componen totes les empreses i un 40% van realitzar els cursos de formació.

Actualment, el Comité Ambiental del projecte Ecoport II està integrat per 28 empreses: Aljibes Bosca; Amarradores  del Puerto de Valencia, S.L.; APM Terminals Valencia; Autoridad Portuaria de Valencia; Balearia Eurolineas Maritimas, S. A.; Centro Portuario de Empleo de Valencia, S.A;  COSCO SHIPPING Lines (Spain) S.A; ID Logistics  Iberia, S.A.; Productos Asfálticos, S.A.(CEPSA); Fertiberia, S.A.; Galp Energía España, S.A.U.; Garbaport; Intersagunto Terminales, S.A; MSC Terminal Valencia, S.A.; Noatum Terminal Sagunto; CSP Iberian Valencia Terminal S.A.U; Portuaria Levantina, S.A. (PORLESA);  Remolcadores Boluda, S.; Planta de Regasificación de Sagunto, S.A. (SAGGAS); Infraportva S.L.U.; Terminales Portuarias, S.L. (Tepsa); Sertego Puerto de Valencia; Toyota Logistics Services España, S.L.; Transportes Remedios Torres, S.L.; Seroil Valencia, S.L.; Valencia Terminal Europa S.A. (VTE);  Vareser96, S.L y Velas Lluch, S.L.