Totes les inversions previstes en els pròxims anys a l’entorn de Valenciaport comporten una sèrie de compromisos de sostenibilitat per a aconseguir l’objectiu 2030, zero emissions

L’Autoritat Portuària de València va ser la primer a Espanya a inscriure la Petjada de Carboni en el registre del Ministeri de Transició Ecològica

Valenciaport ha sigut nomenat el Port més intel·ligent del sistema portuari espanyol, liderant el ránking en categorias com a medi ambient

València, 15 d’octubre de 2020.-  L’Autoritat Portuària de València (APV) ha renovat la certificació mediambiental PERS (Port Environment Review System), norma europea que posa en valor la gestió específica del sector portuari i que promou l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO). L’APV és posseïdora d’esta certificació des de l’any 2003 i ha sigut renovada successivament complint amb els més estrictes requisits ambientals establits per ESPO. Esta certificació consolida el reconeixement europeu de l’excel·lència en la labor per la sostenibilitat i la implicació amb un entorn respectuós amb el medi ambient que realitza tota la comunitat portuària valenciana.

L’objectiu de Valenciaport amb 2030, zero emissions és avançar-se dues dècades als objectius de descarbonització i de reducció de gasos d’efectes d’hivernacle que Espanya, Europa i els organismes internacionals han projectat per a 2050. Les actuacions i inversions planificades per l’APV es vénen desenvolupant des de fa ja molts anys sota la directriu compartida per la comunitat portuària de compatibilitzar creixement i sostenibilitat.
Així, les inversions previstes en els pròxims anys a l’entorn de Valenciaport comporten una sèrie de compromisos de sostenibilitat per la consecució d’este objectiu de zero emissions. Unes inversions que van encaminades a la promoció de l’ús d’energies alternatives als combustibles fòssils tradicionals com a hidrogen, energies renovables (fotovoltaiques, eòliques), GNL, sense descartar altres alternatives que en este moment s’estan avaluant. Així, per exemple, ja s’està avançant en la construcció d’una subestació elèctrica que permetrà connectar a l’electricitat de terra els motors auxiliars dels vaixells mentre estan atracats, tecnologia coneguda com On-shore Power Supply, Cold Ironing o Shore connection.

En esta línia, és necessari destacar que projectes com la nova terminal de contenidors projectada en l’ampliació nord serà la més avançada mediambientalment del món, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric als vaixells, contemplarà l’ús de fins a un 98% de maquinària elèctrica, l’origen de les energies serà en un 100% de fonts renovables, o la reducció d’un 98% de les emissions de CO2 actuals.

Igualment, la nova terminal de passatgers estableix en el plec que les dàrsenes han d’estar equipats amb xarxa de subministrament elèctric als vaixells atracats; i les cobertes i teulades de les edificacions existents hauran de permetre la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.
En esta aposta de l’APV per la gestió mediambiental i el respecte a l’entorn, s’ampliarà la xarxa de monitoratge de qualitat d’aire, mitjançant la instal·lació de noves cabines de control, una iniciativa emmarcada en el projecte GREEN C PORTS, i ja s’han habilitat set nous sensors mediambientals per a complementar els equips actuals. Ha de ressaltar-se, en este punt, que el projecte GREEN C PORTS, finançat per la UE a través del seu programa CEF, ha sigut seleccionat com a finalista de la convocatòria dels premis EnerTIC2020 en la categoria de Intelligent Infrastructures.

El Port més intel·ligent

Valenciaport encapçala el informe dels Top 10 Smart Port del Sistema Portuari Espanyol, un rànking elaborat per la revista d’Enginyeria Civil del CEDEX després d’avaluar als ports que formen part del sistema portuari espanyol des d’una perspectiva econòmica, social/institucional, mediambiental i grau de digitalització. Valenciaport, encapçala la llista amb un total de 299,47 punts, 17 punts per damunt del segon classificat que és el port de Barcelona i més de 50 punts del tercer que és el port de Bilbao.

En este rànking, els ports valencians han liderat a més les categories de Medi ambient i Social. En paràmetres ambientals, Valenciaport ha sigut el primer port espanyol amb 67,73, més de 9 punts per damunt del segon classificat que ha sigut Huelva, i 15 per damunt de Barcelona o 36 punts més que Algesires.

Pioner en estàndards mediambientals

L’APV va ser la primera autoritat portuària d’Espanya a inscriure la Petjada de Carboni d’un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calcule”. A més, València és també port pioner en l’àmbit mundial a mesurar la seua Petjada de Carboni sota l’estàndard de l’ISO 14064-1:2012, una metodologia que inclou el mesurament en quatre nivells: les emissions procedents de l’electricitat i del consum de combustible de l’APV, empreses concessionàries, vaixells i el transport terrestre produït a l’interior del recinte portuari de València.

El sistema PERS és l’únic estàndard de gestió ambiental específic del sector portuari i incorpora, a més dels principals requisits generals dels estàndards reconeguts (com ISO 14001), les especificacions dels ports basades en les recomanacions de ESPO, que són auditades per una signatura independent i de reconegut prestigi a nivell internacional com Lloyd´s Register.

Valenciaport forma part de la xarxa de ports “EcoPorts” que és la principal iniciativa mediambiental del sector portuari europeu i l’objectiu del qual és millorar la gestió ambiental i crear consciència sobre la protecció del medi ambient mitjançant la cooperació i l’intercanvi de coneixements entre els diferents ports.