El Valencia Containerised Freight Index(VCFI) se situa en els 1.571,29 punts, la xifra més alta des de l’inici de la sèrie al gener de 2018

Malgrat la moderació en el comerç internacional, la demanda en el transport marítim continua sent elevada per a aquesta època de l’any

El preu dels combustibles -barril del Brent o bunkering- continua en ascens

La flota ociosa va aconseguir l’1% del total de vaixells actius que representen 314.721 contenidors

Totes les àrees geogràfiques experimenten creixements en els nolis. El Mediterrani Occidental comença en any amb un augment del 3,05% i el Llunyà Orient del 4,24%

València, 5 de febrer de 2021.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha començat l’any amb un creixement del 10,41% en la línia de l’últim semestre de l’any passat. La demanda en el mercat de transport marítim continua sent elevada per a esta època de l’any el que es reflecteix també en la baixa quota de la flota ociosa que se situa en un 1%. En este mes de gener totes les àrees geogràfiques que analitza l’índex experimenten increments en els nolis, en el cas del Mediterrani Occidental del 3,05% i el Llunyà Orient del 4,24%. Així, el VCFI creat per l’Autoritat Portuària de València per a reflectir l’evolució de les tarifes del transport marítim aconsegueix els 1.571,29 punts, acumulant un augment del 57,13% des de l’inici de la sèrie en 2018.

Un dels factors en la variació dels nolis es troba en el preu mitjà del barril de Brent europeu, que al gener ha tornat a registrar un augment del 9,56%, encadenant ja tres mesos consecutius en ascens. En el mateix sentit es mouen els preus de bunkering (subministrament combustible a un vaixell) que al gener tornen a créixer respecte al mes anterior, generant diversos mesos positius per a anar recuperant els nivells perduts en la primera part de l’any 2020.

La demanda en el mercat de transport marítim s’ha equilibrat després de diversos mesos de forta pujada a causa del dinamisme del comerç internacional. Així, al novembre ja es va percebre una estabilització en els trànsits portuaris que va continuar al desembre segons es desprén de les dades de RWI/ISL que elabora l’Institut Leibniz d’Investigació Econòmica. Esta menor demanda s’ha notat en els nivells de nolis que recull el SCFI (Xangai Containerized Freight Index) per a les primeres setmanes de 2021 que mostren una moderació que posa fi a l’increment continu des d’octubre de 2020.

No obstant això, tal com assenyalen des d’Alphaliner, malgrat este canvi de tendència, els nivells de demanda continuen sent elevats per a esta època de l’any, la qual cosa es reflecteix també en la baixa quota de flota ociosa en el mercat. Així, mentre que el 4 de gener els nivells de portacontenidors inactius representaven un 1,3% sobre el total de flota activa, el 18 del mateix mes esta va descendir fins al 1,0%, fins a situar-se en els 314.721 TEU (contenidor estàndard de 20 peus).

Quant a les àrees geogràfiques objecte d’estudi del VCFI, cal destacar que per primera vegada des de 2018 totes elles experimenten un creixement respecte al mes anterior. D’entre elles, subratllar el fort increment en els nolis amb Països Bàltics (+21,24%) i Europa Atlàntica (+10,44%). També pugen els nolis cap a L’Orient Mitjà (+13,49%) i el Subcontinent Indi (+6,40%), dues zones que han experimentat uns tràfics d’exportació des de Valenciaport molt elevats en el segon semestre de 2020, superant els nivells de càrrega de l’any anterior per al mateix període de l’any.

Un cas destacable és el dels nolis amb els Estats Units i el Canadà (8,20%). Malgrat que les exportacions des de Valenciaport marquen una tendència a la baixa des del mes d’octubre amb estos mercats, la pressió de la demanda mundial cap a estes regions sembla ser la causa de l’alça dels nolis.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que respecta al Sub-índex amb el Mediterrani Occidental, al gener creix un 3,05% situant-se en els 1.150,11 punts. Així, la fortalesa de les exportacions des de Valenciaport amb el Marroc i l’estabilitat de les relacions comercials amb Algèria, permeten mantindre els nolis, que ja encadenen dos mesos consecutius d’increment.

VCFI Llunyà Orient

Quant al Sub-índex de Llunyà Orient, torna a experimentar un nou creixement del 4,24% i encadena ja sis mesos consecutius de tendència alcista. Així, el VCFI amb esta regió acumula un creixement del 188,06% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018. Així, des d’octubre de l’any passat, les exportacions que ixen de Valenciaport cap al Llunyà Orient han registrat un creixement important que s’ha mantingut fins a final d’any. D’altra banda, també cal apuntar que la proximitat de l’Any Nou Xinés, que se celebra al febrer, pot estar augmentant els fluxos globals d’exportació cap a la Xina, la qual cosa es tradueix també en una major pressió en els nolis.