El cost de l’exportació de contenidors des del Port de València només va créixer un 0,27% en 2019

El transport marítim internacional continua atent a l’evolució del preu del petroli arran de la crisi Estats Units – Iran

València 10 de gener de 2020.- El València Container Freight Index (VCFI) es va reduir durant el mes de desembre en un 3,70% per a situar-se en els 1.101,31 punts. Una xifra que deixa l’índex de referència del cost d’exportació de contenidors del Mediterrani solament un 0,27% per damunt de l’inici de 2019. No obstant això, enfront de la forta pujada esdevinguda el mes de novembre últim, el VCFI suavitza la tendència i acumula un creixement des de les seues primeres dades de creació, al gener de 2018, del 10,14%.

Si bé és cert que alguns dels determinants en la fixació dels preus del transport marítim espenten a l’alça els nolis, uns altres (com el context econòmic i el comerç internacional) també juguen un paper destacat en el descens del VCFI. Així, s’observa que a conseqüència de l’escalada de tensions geopolítiques entre els Estats Units i l’Iran, el preu del petroli suma un mes més de creixement, passant dels 63,21 dòlars el barril de Brent al novembre als 67,19 dòlars al desembre. Segons els analistes, la incertesa que planeja sobre aquest conflicte podria disparar els preus del petroli en els pròxims mesos, la qual cosa suposaria un augment encara major dels costos operatius de les navilieres.

Pel que respecta a la flota ociosa, aquesta ha continuat incrementant-se a conseqüència de la instal·lació de scrubbers (filtres netejadors de partícules) per al compliment de la normativa IMO 2020. D’aquesta manera, la flota inactiva va passar de representar el 4,5% sobre el total de flota activa l’11 de novembre fins a aconseguir el 6% a principis de desembre, la qual cosa va suposar el valor més elevat dels últims tres anys, superant els 1,38 milions de TEUs. No obstant això, a la fi de desembre la flota ociosa va experimentar un lleuger descens fins a situar-se en els 1,37 milions de TEUs, representant el 5,9% sobra la flota activa.

Segons les dades proporcionades per Alphaliner, el 68% de la flota inactiva està vinculada a la instal·lació dels scrubbers per a reduir les emissions de sofre. Aquest fet suposa una forta retirada d’oferta de capacitat del mercat, que, en una conjuntura diferent a l’actual, permetria a les navilieres suavitzar i fins i tot pressionar a l’alça els nolis. No obstant això, tal com s’explica detalladament en l’informe d’entorn econòmic del quart trimestre 2019 publicat per l’Autoritat Portuària i elaborat per l’analista Vicente Pallardó, en un context on l’afebliment de l’economia mundial i del comerç internacional són dos problemes apressants, les previsions de creixement econòmic per a 2020 no són positives, com apunten des de Banc Mundial.

També resulta determinant la nova normativa IMO 2020 per l’efecte que està tenint sobre la pujada dels preus de bunkering. Així, l’anticipació de les navilieres a la seua entrada en vigor ha provocat una clara tendència creixent del preu del combustible VLSFO respecte al mes de novembre. Per exemple, a partir de les dades proporcionades per Ship&Búnquer, s’observa com en el port de Singapur el VLSFO va incrementar de mitjana un 20,36% respecte al mes anterior, mentre que a Rotterdam pujada va ser del 11,05%. Malgrat que les navilieres intenten repercutir aquests increments en els costos sobre els nolis amb els recàrrecs específics relatius al IMO 2020, com s’observa en el VCFI, aquesta queda supeditada a la idiosincràsia de cada ruta comercial.

D’una banda, trobem aquelles àrees on els nolis han obtingut taxa de creixement, entre les quals destaquen les forta pujades experimentades amb Europa Atlàntica (15,21%), Països Bàltics (8,79%) i l’Índia (4,26%), i en menor mesura amb Àfrica Costa Occidental (0,47%). En relació als Països Bàltics, aquesta pujada té lloc al desembre després de ser l’única àrea on els preus dels nolis van descendir el mes anterior. Mentrestant, a Europa Atlàntica i l’Índia els nolis segueixen la tendència creixent iniciada ja en el mes anterior, la qual cosa coincideix també amb l’increment dels costos de transport i un major empenyiment de les exportacions des de Valenciaport amb aquestes dues àrees, especialment amb Regne Unit.

D’altra banda, la resta d’àrees experimenten un descens respecte al mes anterior, destacant Àfrica Costa *Oriental (4,40%), Mediterrani Oriental (2,90%), Centreamèrica i Carib (-2,38%), Orient Mitjà (2,07%) i els Estats Units i el Canadà (1,90%). Aquestes àrees esmentades van experimentar en major o menor mesura un creixement els nolis el mes de novembre. No obstant això, pese a l’increment en els preus de bunkering, és necessari destacar que el feble creixement del comerç internacional limita les possibilitats de les navilieres d’augmentar els nolis en algunes rutes comercials on la demanda ja està afeblida. Per tant, per a incentivar l’activitat exportadora en determinades rutes, les navilieres han optat per realitzar un ajust dels nolis de forma més suau.

Subíndex amb el Llunyà Orient

En la mateixa situació es troba el subíndex amb el Llunyà Orient, on després de l’abrupta pujada esdevinguda en el mes d’anterior, torna a descendir un 20,38%, si bé deixant els nolis en nivells superiors als habituals per a aquesta ruta. Com ja s’ha apuntat, les navilieres han de buscar l’equilibri en les pujades de nolis entre les pujades dels seus costos operatius i no llastrar la demanda. En aquest sentit, el imblance és ja una característica essencial d’aquesta ruta comercial, per la qual cosa nivells de noli elevats poden ser encara més perjudicials per a les exportacions.

Subíndex del Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, els preus dels nolis es van incrementar un 0,73% el mes de desembre, seguint amb la tendència a l’alça del mes anterior. Si bé la pujada és moderada, ho fa en un entorn on les exportacions des de Valenciaport amb Algèria no repunten, mentre que amb el Marroc i Tunísia també han descendit. Per tant, sembla que les navilieres van incorporant progressivament el recàrrec del combustible en el noli per a no minar unes exportacions ja de per si en nivells baixos.