L’Índex VCFI va tancar l’any en el nivell rècord de 4.063 punts, s’ha triplicat l’Índex des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018.

L’elevada demanda de trànsit portuari, el preu del combustible marítim, la congestió en alguns recintes, les disrupcions de les cadenes de subministrament i el complex entorn internacional han condicionat l’evolució del mercat marítim.

En el cas de Valenciaport, cal afegir el dinamisme mostrat per l’economia espanyola i el sector exportador del seu hinterland.

La tendència alcista ha sigut generalitzada per als tres subíndexs de referència Mediterrani Occidental (+112% des de l’inici de la sèrie històrica), Llunyà Orient (+274%) i els Estats Units i el Canadà (+456%).

L’any 2022, estarà marcat per la incertesa generada pel conflicte a Ucraïna, la inflació o la normalització de les cadenes de subministrament.

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI), -l’indicador que mesura la tendència i evolució de costos d’exportació del transport de contenidors del Mediterrani amb la resta del món que pren com a referència Valenciaport com quart port de contenidors d’Europa i primer del Mediterrani-, va tancar l’exercici 2021 amb un màxim històric en aconseguir els 4.063 punts, la qual cosa suposa triplicar el valor des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018. Una situació que es plasma en els tres subíndexs de referència: Mediterrani Occidental que va créixer un 112%; Llunyà Orient amb un augment del 112%; i els Estats Units i el Canadà amb una pujada del 456%.

El VCFI, igual que altres índexs, s’ha vist condicionat per l’elevada demanda de trànsit portuari, el preu del combustible marítim, la congestió en alguns recintes, les disrupcions de les cadenes de subministrament i el complex entorn internacional. A més, en el cas de Valenciaport, també va influir el dinamisme que va mostrar l’economia espanyola, i especialment, el sector exportador del seu hinterland. Aquestes són algunes de les conclusions de l’Informe Anual del VCFI que preveu per a aquest 2022, un any d’incertesa marcat pel conflicte a Ucraïna, l’elevada inflació o el procés de normalització de les cadenes de subministrament.

Així, el mercat marítim internacional ha aconseguit durant l’any 2021 uns nivells de tensió sense precedents, completant un horitzó de desafiaments que va esclatar arran de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Després d’un període de contenció en el nivell dels nolis durant la major part de 2018 i 2019, la tendència es va veure truncada pels efectes de la COVID-19. La pandèmia va marcar dos períodes d’evolució diferenciats: un primer semestre d’alentiment, i en alguns casos de paralització de l’activitat i el comerç internacional, i el segon tram de l’any amb un intens creixement dels nolis, provocat majoritàriament pel creixement del comerç i els seus efectes sobre els ports i el mercat de transport marítim.

Aquesta tendència creixent en els nolis marítims de fi de 2020 es consolida en 2021 i el VCFI tanca l’any amb 4.063 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat de 306% des de l’inici de la sèrie històrica. Aquesta dada es troba molt per damunt dels valors aconseguits en 2019 i en 2018, amb valors de tancament de l’any del 10,13% i 9,85%, respectivament. La tendència alcista de l’índex és especialment acusada en la primera part de l’any, contagiada a més pels efectes del bloqueig del Canal de Suez.

Anàlisi global

Segons l’Informe Anual del VCFI, 2021 ha estat marcat pel creixement del comerç i, per consegüent, de la demanda de mercaderies a transportar, la qual cosa ha suposat l’increment del volum de trànsit portuari global durant la major part de l’any. Aquesta pujada del trànsit de contenidors en termes de distribució regional s’ha donat d’una manera dispar ja que la demanda s’ha concentrat majoritàriament en la zona d’Amèrica del Nord. En aquesta línia, i segons Alphaliner, en distingir per rutes comercials s’observa un notable increment en l’evolució dels trànsits des de Llunyà Orient a Europa i els EUA.

L’evolució del mercat també ha estat influenciada per la congestió portuària en molt dels principals ports del món. Per una part, cal destacar els col·lapses en els ports xinesos on els problemes van començar a empitjorar a partir de maig del 2021 i van aconseguir el seu màxim a la fi de l’estiu degut als tancaments per brots de COVID-19. De la mateixa manera, els nivells de congestió van augmentar en els ports de destinació d’importació, especialment als Estats Units en els ports de Los Angeles i Long Beach, i en el cas d’Europa els recintes més afectats van ser Anvers, Fos-sud-Mer, Le Havre, Gènova o El Pireu, mentre que els ports espanyols van mantindre menys problemes operatius.

Un altre dels aspectes per a entendre l’evolució dels nolis ha sigut el preu del combustible. Així, segons les dades oferides per Ship&Búnquer relatius al cost del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en mar) en els 20 principals ports del món, el preu mitjà del combustible IFO 380 (Intermediate Fuel) s’ha situat en 481,25$ enfront de 337,50$ el mes de desembre de l’any anterior, la qual cosa representa un increment del 42,59%. D’igual manera i encara amb més intensitat, el VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha augmentat un 50,47%, passant de 421$ el mes de desembre de 2020 a 633,50$ el mes de desembre de 2021.

Anàlisi regional

L’Informe Anual del VCFI també assenyala que el dinamisme que ha mostrat l’economia espanyola en aquest any i el sector exportador del hinterland de Valenciaport han influït en l’activitat dels molls valencians. Així, els trànsits es van situar per damunt dels 85 milions de tones en 2021, la qual cosa suposa un creixement del 5,42% en comparació amb 2020. Per la seua part, la càrrega contenerizada també va créixer aconseguint els 5,6 milions de TEU, un 3,25% més que l’any anterior i que ha fet que València es convertisca en el quart port europeu respecte al moviment de contenidors, per darrere de Rotterdam, Anvers i Hamburg. Dins del mix de trànsit de Valenciaport, requereix especial atenció l’evolució de trànsit associada al comerç exterior, és a dir, l’evolució de la càrrega i descàrrega de contenidors plens i que van tancar l’any amb taxes de creixement molt significatives (13,89% i 17,38%, respectivament). D’aquesta manera, els TEU descarregats en 2021 es van situar en 837.584 mentre que per al cas de la càrrega es va superar el milió de TEU (1.081.103).

En analitzar els nolis per àrees dels diferents subíndexs, s’observa una tendència alcista generalitzada per a les tres àrees principals. En el cas de Llunyà Orient, el VCFI acumula un creixement des de l’inici de la sèrie al gener del 2018 del 274,30%, arribant a aconseguir els 3.742,98 punts al tancament de 2021. Algunes de les causes d’aquest augment van ser els elevats nivells de congestió, els quals van suposar un fort recàrrec en els nolis d’enviaments cap a la Xina. També val la pena destacar el creixement en els tràfics d’exportació de TEU plens des de Valenciaport a la Xina, principal soci comercial de l’enclavament valencià en aquesta àrea i per al conjunt dels trànsits de contenidors plens des de Valenciaport, el qual al llarg de l’any 2021 va incrementar en un 14,37% respecte a l’any anterior, arribant a aconseguir un total de 612.497 TEU gestionats (tant de càrrega com de descàrrega), i propiciant que es done una major pressió sobre els preus del transport.

L’àrea dels Estats Units i el Canadà ha vist intensificat els preus dels nolis durant l’any 2021, després de registrar un creixement moderat durant la major part de l’any 2020. A fi de l’any 2021 es va comptabilitzar un creixement acumulat des de l’inici de la sèrie al gener del 2018 del 457,93%, arribant a aconseguir els 5.579,27 punts. Nord Amèrica ha sigut una de les zones més castigades pels problemes globals de congestió, absència d’equipaments i tensions màximes de les cadenes de subministraments, derivant en una pressió sobre els nolis. A més, també cal assenyalar que els Estats Units ha sigut el principal país en el moviment de contenidors de càrrega des de Valenciaport, on s’han expedit un total de 145.953 TEU durant l’any 2021.

Pel que respecta al Mediterrani Occidental, l’any va tancar amb un creixement acumulat del 111,73% des de l’inici de la sèrie en 2018 i aconseguint els 2.117,25 punts. Pel que fa a la demanda, l’exportació des de Valenciaport a aquesta àrea ha augmentat un 9,19% en 2021 respecte a l’any anterior. Aquest fort creixement es deu principalment a les exportacions amb destinació Marroc, que han augmentat un 26,96%, mentre que amb Algèria es van reduir un -23,48%.

Si desitgen llegir l’informe anual complet, poden consultar aquest enllaç