Este índex de preus es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València, referent, pel seu volum, en el món del contenidor de la Mar Mediterrània

A l’agost, el VCFI s’ha situat en 4.919,77 punts, acumulant un creixement del 391,98% des dels inicis de la sèrie l’any 2018

Les fluctuacions en els costos del transport marítim es relacionen amb la conjuntura geopolítica i la incertesa econòmica, marcada per un estancament del comerç mundial de mercaderies

L’àrea del Mediterrani Occidental s’observa un descens del 1,32% respecte al mes anterior i el Llunyà Orient baixa un 2,81%, acumulant este últim quatre mesos consecutius de descens

Els nivells de congestió dels ports xinesos baixen mentre que en els recintes portuaris europeus creixen i s’eleva en els ports nord-americans

València, 2 de setembre de 2022.- El València Containerised Freight Index (VCFI) del mes d’agost creix lleugerament en un escenari en el qual l’activitat del sector marítim està marcada per la incertesa lligada a la conjuntura econòmica mundial i a la situació geopolítica. Així, al mes d’agost, este índex de preus, que es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València en 13 àrees geogràfiques de tot el món, s’ha situat en 4.919,77 punts, la qual cosa representa un increment mensual del 1,1% i un creixement acumulat del 391,98% des dels inicis de la sèrie l’any 2018.

Este increment en el valor de l’índex es distribueix de manera desigual en l’horitzó temporal de les dades, així com en les àrees geogràfiques que conformen l’índex. En este sentit, mentre zones com el Subcontinent Indi i Àfrica Costa Occidental han incrementat significativament, en un 7,96% i 6,01% respectivament, els nolis d’altres àrees més connectades a les grans rutes de contenidors han mostrat una reculada, com les zones del Llunyà Orient (-2,81%) i Llatinoamèrica Pacífica (-2,55%), entre altres.

Davant la incertesa lligada a la guerra a Ucraïna, l’augment de les pressions inflacionistes i l’enduriment en la política monetària d’algunes economies, després de mesos a l’alça, el mercat energètic s’ha vist lleugerament alleujat pels temors de recessió els quals han entelat, quasi amb total seguretat, les perspectives de demanda. S’observa un descens del 10,03% del preu mitjà del barril de cru Brent: durant el mes d’agost el preu mitjà ha sigut de 100,70$ respecte als 111,93$ del mes de juliol.

Així mateix, els combustibles marítims han fluctuat en general a la baixa. Segons les dades oferides per Ship&Búnquer, el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en la mar) dels 20 principals ports del món, representant pel preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha descendit un 9,9%, situant-se en els 823,5$ durant el mes d’agost respecte als 914,50$ del mes de juliol.

Quant a la capacitat oferida, les dades d’ Alphaliner mostren que el recompte de la flota de portacontenidors inactius s’ha incrementat respecte al mes anterior, comptabilitzant a mitjans d’agost un total de 57 vaixells ociosos (270.591 TEU), la qual cosa representa un 3,4% del total de la flota.

Pel que fa als nivells de congestió portuària globals, se segueix una tendència plana i sense canvis durant el mes d’agost. La congestió dels ports del sud de la Xina pels tifons esdevinguts a mitjans d’agost s’ha vist disminuïda al tancament del mes. Per part seua, l’increment de la congestió en el nord d’Europa el mes d’agost s’ha vist vinculat amb la vaga portuària al Regne Unit i el baix nivell de l’aigua al Rin. Amb tot, els ports nord-americans continuen tenint el punt més crític de congestió, amb un 38% de la congestió mundial, seguits pels ports del nord d’Àsia i el nord d’Europa, amb un 21% i 15% de congestió mundial respectivament.

Des del punt de vista de la demanda, segons les estimacions del RWI/ISL Contenidor Throughput Index per a l’últim mes disponible, s’observa cert estancament pel que fa al volum de trànsit portuari, en línia amb el comerç mundial de mercaderies que ha perdut impuls. En este sentit, els ports xinesos mostren un lleuger afebliment en l’activitat de trànsit de contenidors. De la mateixa manera i segons l’índex North Range, un indicador del desenvolupament econòmic en el nord d’Europa i Alemanya s’ha registrat un descens en estes àrees.

Respecte a les diferents àrees que componen el VCFI, es destaca l’increment en l’àrea d’Àfrica Costa Oriental (9,87%) a causa de les inundacions que han assotat el Port de Durban. També es constaten augments en les àrees de Centreamèrica i Carib i EUU i el Canadà. Paral·lelament, s’aprecien importants caigudes en els nolis d’Àfrica Costa Occidental (-6,41%), Orient Mitjà i el Subcontinent Indi.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un descens del 1,32% respecte al mes anterior, situant-se en els 2.455,11 punts, i acumulant un creixement del 145,51% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.

Es continua notant les conseqüències de la decisió presa per part del Govern d’Algèria de suspendre el tractat de comerç subscrit amb Espanya fa dues dècades, donant peu a una important retracció, bastant intensificada segons les últimes dades observades, en els fluxos de comerç amb este país des de Valenciaport. També es destaca la caiguda en els trànsits cap al Marroc, mentre que els trànsits amb Tunísia s’han vist lleugerament incrementats.

VCFI Llunyà Orient

Pel que respecta a l’àrea del Llunyà Orient, s’observa un decrement del 2,81% situant-se en 3.644,41 punts i acumulant un creixement del 264,44% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018.

A la llum d’estes xifres, continua percebent-se una disminució en els fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina, en línia amb la tendència ja esmentada relativa a la contracció en els volums de trànsit portuari del gegant asiàtic. Tot això està contribuint a una progressiva i gradual pressió a la baixa en els nivells de preus dels nolis.