Els segons premis han recaigut en les solucions “AlRates Technologies” i “ChainGO Freight”

Este esdeveniment internacional va plantejar 4 desafiaments, formulats per l’Autoritat Portuària de València, Cosco Shipping Lines Spain, Grup Romeu i la Global Alliance for Trade Facilitation

El premi principal, una dotació econòmica de 3.000 euros, ha sigut concedit per la Fundació Juan Arizo Serrulla (FJAS), i els segons premis de 1.000 euros han sigut aportats per l’associació Propeller València i per la plataforma tecnològica ALICE

Divendres passat es van celebrar les demostracions finals i lliurament de premis del Valenciaport Hackathon, un esdeveniment internacional organitzat per la Fundació Valenciaport en el marc del projecte H2020 COREALIS sota el lema “Innovating and transforming to achieve the smart, green and resilient port of the future” l’objectiu del qual era obtindre solucions innovadores per a millorar el rendiment i la sostenibilitat en el Port de València.

Durant l’acte els 8 finalistes van tindre l’oportunitat de presentar els seus projectes davant el jurat del hackathon i davant el públic que va seguir la retransmissió en directe de l’esdeveniment via Youtube. Posteriorment, el jurat es va retirar per a deliberar fora de pantalla i després d’un ardu debat va anunciar els tres equips guanyadors.

El premi principal, una dotació econòmica de 3.000 euros concedits per la Fundació Juan Arizo Serrulla, va ser atorgat al projecte “Book a Slot” que va presentar una solució al repte formulat per COSCO Shipping Lines Spain. “Book a Slot” és una solució que optimitza les operacions de lliurament/recollit de contenidors per carreteraa través de la cerca de coincidències per a la realització d’operacions dobles. A este efecte distribueix els camions fora de les hores punta a través d’incentius: prioritat en les cues, assignació de buits en franges horàries pic si arriben a temps i proporcionant-los prediccions fiables de la duració de la càrrega/descarrega en el port gràcies a l’ús de tècniques de machine learning basades en dades.

Els segons premis, 1.000 euros en metàl·lic aportats per l’associació Propeller València i per la plataforma tecnològica ALICE, van ser obtinguts pels equips “AlRates Technologies” i “ChainGO Freight”, que van presentar propostes als reptes del Grup Romeu i de la Global Alliance for Trade Facilitation, respectivament. La solució de “AI Rates” és una plataforma intel·ligent que assisteix als transitaris en el processament de dades en taules no estructurades que contenen les tarifes de les navilieres. La solució té una eina impulsada per la IA (intel·ligència artificial) que combina l’extracció precisa, la càrrega exacta i la transformació intel·ligent de les dades en brut al format requerit pels clients.

La integració de dades de múltiples fonts està garantida per l’aplicació d’algorismes de IA juntament amb la interacció amb un usuari. Per part seua, la solució de “ChainGO Freight” és una plataforma de col·laboració online basada en blockchain que aporta transparència, visibilitat, seguretat i senzillesa al comerç internacional. ChainGo ofereix visibilitat en el transport internacional de mercaderies i procediments de signatura electrònica (eSignatures) i, en concret per a este Hackathon, han afegit la funcionalitat de ePayments usant criptomonedas d’una manera simple i accessible per a totes les parts involucrades.

El Valenciaport Hackathon ha comptat amb el suport i patrocini de l’Autoritat Portuària de València, Cosco Shipping Lines Spain, Grup Romeu i la Global Alliance for Trade Facilitation que han proposat, a més, els 4 reptes a resoldre en aquest hackathon i que estaven relacionats amb l’economia circular en ports; l’optimització de les operacions de transport per carretera; la millora del processament de les tarifes oceàniques i la facilitació del comerç internacional per a les operacions portuàries, respectivament.

Durant una setmana els participants han desenvolupat solucions innovadores donant resposta als reptes plantejats, comptant amb l’assessorament i suport de mentors experts en ports i comerç exterior provinents de les entitats patrocinadores i de la Fundació Valenciaport.

L’organització del Hackathon també apunta que la idea és donar continuïtat a les solucions més interessants i donar-los suport en la presentació de propostes al Fons 4.0. Amb aquest objectiu, es realitzarà pròximament una reunió en la qual organitzadors, patrocinadors i mentors comentaran quina solució o solucions podrien tindre continuïtat.

Jurado

El jurat del Valenciaport Hackathon ha estat format per Albert Oñate, gerent general de COSCO Shipping Lines Spain; Juan Enrique Yxart, director general de SAICE i director de Projectes Transversals del Grup Romeu; William Petty, subdirector d’Aliança Mundial per a la Facilitació del Comerç; Salvador Furió, director d’Innovació i Desenvolupament del Clúster de la Fundació Valenciaport, i Juan Manuel Díez, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’Autoritat Portuària de València.