El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, assegura que “les accions en R+D+i són determinants per a l’èxit a llarg termini dels recintes portuàries per a atraure talent, potenciar la sostenibilitat i generar riquesa”

Aurelio Martínez: “Valenciaport està jugant un paper fonamental en l’obertura sense límits a la innovació”

Hui s’ha presentat el projecte PORTWIN per a convertir el Port de València en el primer entorn logístic-portuari que assistisca l’atracada d’embarcacions en temps real amb tecnologies com a 5G, Radar, Edge Computing i Intel·ligència Artificial

En PORTWIN, liderat per la start-up Fivecomm amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació, han col·laborat l’APV, Cellnex, Fundació Valenciaport, Universitat Politècnica de València i A4Radar

El pilot s’ha provat en el moll de Creuers 1 situat en l’ampliació nord

València, 20 d’octubre de 2022.- El Port de València és el primer recinte portuari espanyol a provar la tecnologia 5G per a les operacions d’atracada de les embarcacions. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha posat en valor el paper que està duent a terme Valenciaport “en l’obertura sense límits a la innovació tal com ha fet en el passat com a porta d’entrada que ha sigut dels vents de canvi i la generació de riquesa”. El responsable de Valenciaport ha participat en l’esdeveniment PORTWIN ‘5G privat i radars en el Port de València: Pilot per a l’assistència a l’atracada d’embarcacions’, una solució basada en tecnologia 5G per a ajudar en la presa de decisions en temps real i augmentar la seguretat d’aquestes operacions. Aurelio Martínez ha explicat que “a València tenim la sort de comptar amb un gran port que aposta per la innovació per a crear valor entorn de la innovació. Som un port que ha aconseguit atraure als principals clients nacionals i internacionals per una vocació d’excel·lència operatives, per les nostres infraestructures, però també per una decidida aposta per la innovació”.

Durant la seua intervenció, el responsable de Valenciaport ha enumerat algunes de les iniciatives que ha desenvolupa l’APV en els últims anys com la creació d’un Port Community Systems, la Fundació Valenciaport o l’impuls del Fons 4.0 per a ajudar idees i projectes de start ups. A més, els projectes de la nova terminal nord i la terminal de passatgers contenen un altíssim grau de digitalització. Però també, s’ha aplicat la innovació a projectes sostenibles com Green C Ports per a la sensorización i gestió intel·ligent amb la finalitat d’augmentar la connectivitat dels ports amb la ciutat i reduir els impactes de les operacions portuàries en ella.

El president de l’APV ha que fruit d’aquest compromís per la innovació el Comité de Transformació Digital va apostar per implementar la tecnologia 5G en àrees on puga aportar més valor aquesta tecnologia com les terminals, o en el desenvolupament de pilots com PORTWIN.

Per a Aurelio Martínez, “els ports som també dinamitzadors de la comunitat logístic-portuària i del teixit productes, i ens correspon promoure serveis innovadors i de valor afegit en col·laboració amb la iniciativa privada. Una actuació que millorarà àrees com la capacitació dels recursos humans, la qualitat, l’eficiència, la sostenibilitat, la vigilància sobre l’impacte de la nostra activitat en el medi ambient, la intermodalitat o el suport a centres logístics, entre altres”.

En l’acte també han participat el director general de Cellnex España, Albert Cuatrecasas, el CEO de Fivecomm, Héctor Donat, i el director general de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa. Albert Cuatrecasas ha destacat que “el Port de València és el primer en l’ús de 5G a Espanya, amb aquesta tecnologia permetrà reduir costos, temps, complexitat i augmentar la seguretat en les operacions d’atracada”. En la mateixa línia, Héctor Donat ha indicat “la gran capacitat del Port en la digitalització i en l’ús del 5G per a fer els recintes més sostenibles”.

Projecte PORTWIN

Aquesta iniciativa naix de l’aposta de Valenciaport per la digitalització i la innovació com a elements claus per a poder mantindre la seua competitivitat. El projecte, que està cofinançat per la Agència Valenciana de la Innovació, combina les tecnologies capdavanteres com a 5G, Edge Computing, Intel·ligència Artificial i Radar per a digitalitzar l’operació d’atracada d’embarcacions proporcionant assistència en temps real amb dades altament precises de qualsevol vaixell que s’aproxima a les instal·lacions del Port de València.

La solució dissenyada en PORTWIN, basada en radars intel·ligents 5G, contribueix a facilitar aquest procés d’atracada, gràcies a la comunicació en temps real de la distància, la velocitat i l’orientació dels vaixells respecte al moll d’atracada. Aquesta informació és obtinguda a través de l’ús de radars, transmesa a través de la tecnologia 5G, processada en el Edge, i representada en una aplicació que, gràcies a la seua interfície gràfica, permet visualitzar la posició i distància del vaixell respecte al moll en temps real des de qualsevol dispositiu.

Mitjançant l’ús d’aquesta aplicació, capità, remolcadors, pràctics i amarradores poden conéixer la posició de la nau amb precisió mil·limètrica durant tota la fase d’atracada, permetent així una presa més eficient de decisions que contribueix a optimitzar l’operativa i a incrementar l’eficiència i seguretat en aquest procés tan complex.

En l’esdeveniment de hui s’ha presentat el resultat de la implementació en el moll Creuers 1 de l’ampliació nord d’una capa de sensorización de la infraestructura per al monitoratge del procés d’assistència per a l’atracada de vaixells que ajudarà en la presa de decisions en temps real augmentant la seguretat d’aquesta operació, tot això basat en tecnologia 5G.

El projecte ha sigut presentat per l’empresa tecnològica Fivecomm que compta com a socis tecnològics amb Cellnex, A4Radar, Fundació Valenciaport i l’APV. En aquest cas, Valenciaport ha realitzat una cessió controlada de l’espai en el moll Creuers, les instal·lacions informàtiques a peu de moll i ha proveït de subministrament elèctric al pilot, prestant ajuda del departament de Transformació Digital i del servei elèctric.