El Port de València serà el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions de maquinària de terminal que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

Aurelio Martínez destaca que Valenciaport “està sent pioner en el desenvolupament d’estas infraestructures en el nostre compromís de “Valenciaport 2030, zero emissions”.

La hidrogenera forma part de H2Ports, un projecte liderat per la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València.

El Port de València disposarà a partir de gener d’una “hidrogenera” o estació de subministrament d’hidrogen verd. L’estació serà mòbil i proporcionarà el combustible necessari, en les condicions i quantitats adequades per a garantir els cicles de treball continus dels equips que formen part del projecte H2Ports. El primer d’estos equips serà la màquina o prototip de vehicle Reach Stacker o “apiladora de contenidors” que estarà alimentat amb esta energia i que es provarà en MSC Terminal València. El segon equip que haurà d’atendre la hidrogenera serà un cap tractor 4×4 equipada amb un conjunt de piles de combustible per a la seua prova en les operacions de càrrega/descarrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi.

 

“Es tracta de màquines molt importants en el Port de València perquè estan funcionant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i dins dels nostres objectius i càlculs d’emissions, la maquinària de terminal representa quasi el 25% de les emissions que volem reduir a través d’este tipus d’energia” explica el cap de Transició Ecològica de la APV, Federico Torres.

 

L’estació de subministrament d’hidrogen (HRS per les seues sigles en anglés) està desenvolupant-se en el Centre Nacional d’Hidrogen, i inclourà una part fixa que es dedicarà a la recepció i emmagatzematge d’hidrogen procedent d’un proveïdor extern i a la compressió del mateix fins a la pressió de lliurament, i una part mòbil que emmagatzemarà l’hidrogen comprimit i inclourà un dispensador d’hidrogen per al proveïment de carburant de la maquinària portuària. La HRS estarà formada per tres components principals: un depòsit d’hidrogen a baixa pressió sobre el qual el subministrador d’hidrogen descarregarà, un compressor d’hidrogen de pistó refrigerat per aigua de dues etapes amb bescanviadors de calor integrats en el sistema, i una unitat mòbil d’emmagatzematge d’alta pressió i subministrament d’hidrogen, format per dues etapes d’emmagatzematge d’hidrogen a 300 i 450 bars i un dispensador a 350 bars per a vehicle pesant amb comunicacions.

Aposta per la sostenibilitat

“És una aposta clara de l’Autoritat Portuària de València per la sostenibilitat, i demostra el ferm compromís de la (APV) amb l’objectiu Valenciaport 2030, zero emissions”, segons el president de l’APV, Aurelio Martínez. “En estos moments estem coordinant amb el Centre Nacional de l’Hidrogen la ubicació d’aesta instal·lació en el Port de València. Els treballs començaran a partir de gener, per la qual cosa novament estarem sent pioners i fent un pas avant amb esta mena d’infraestructures, en la nostra aposta per la sostenibilitat”.

“És un projecte – recalca Aurelio Martínez – que està centrant l’atenció d’altres recintes portuaris, com així ens ho va traslladar el president del Port d’Hamburg, en la reunió que vam tindre fa uns dies”.

El president de l’APV, Aurelio Martínez ja va destacar esta setmana, durant la presentació en l’Ajuntament de València del projecte “H2VLC València Valle de l’Hidrogen” que el de València és el primer port europeu a adoptar l’ús de l’hidrogen en operacions portuàries a través del projecte H2Ports, un projecte en el qual portem treballant diversos anys i que s’enquadra en el compromís de Valenciaport amb la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic. A més de projectes com este amb l’hidrogen, – va dir – disposem de totes les certificacions ambientals, monitorem índexs de qualitat del soroll, aigua o aire o mesurats des de 2008 la petjada de carboni, que des de llavors s’ha reduït un 30% mentre que el trànsit ha crescut un 42%. El nostre compromís és obvi i els resultats són ací”.

El projecte que portarà l’hidrogen

El projecte europeu que permetrà a València i al seu port treballar i moure maquinària portuària amb hidrogen es denomina “H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports”. Es tracta de tot un desenvolupament que coordina la Fundació Valenciaport amb estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària, i és finançat pel programa Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCH DJ.) de la Unió Europea. El seu objectiu principal es provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milinos d’euros i en ell participen, a més de la Fundación Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València , el Centre Nacional de l’Hidrogen i les empreses privades MSC Terminal Valencia, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnología Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.