La reducció de la petjada de carboni s’ha produït malgrat l’increment de trànsits en un 24% durant el mateix període.

L’Autoritat Portuària de València treballa en diverses iniciatives per a subministrar energia elèctrica als bucs atracats en el port.

La lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2 i d’altres partícules contaminants centrarà bona part de les inversions i de les actuacions en matèria mediambiental de l’Autoritat Portuària de València (APV) durant els pròxims anys. Així ho va exposar el cap de Polítiques Ambientals de Valenciaport, Raúl Cascajo, en la tercera edició del Fòrum Energia i Desenvolupament Sostenible, organitzat per Cambra València. Durant la seua intervenció, emmarcada en la taula redona “Energia i Medi Ambient. Lluita contra el canvi climàtic”, Cascajo ha exposat les iniciatives desenvolupades per l’APV per a aconseguir compatibilitzar la reducció de l’impacte de les activitats portuàries en el medi ambient amb el creixement de l’activitat comercial.

Cascajo va explicar que el lideratge de Valenciaport s’està mostrant també a l’hora d’aplicar mesures ecoeficients; “per exemple per a reduir la petjada de carboni, com ho demostra l’evolució de la Petjada de Carboni del port de València; que en els últims anys – des de l’any 2008 fins al 2016 – ha acumulat una disminució del 17% passant de 3,12 a 2,58 t CO2e per tona mogudes”.

“El carboni – va exposar el responsable de polítiques ambientals del recinte portuari valencià – és l’indicador que considerem rellevant per a poder realitzar les millores oportunes. De fet, l’APV va ser la primera autoritat portuària d’Espanya a inscriure la Petjada de Carboni d’un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calculo”. I així comprovem que durant aqueix mateix període, el trànsit del port ha experimentat un creixement del 24%”.

Metodologia càlcul Petjada de Carboni

En la seua intervenció, Cascajo ha indicat que el port de València va ser pioner també a nivell mundial a mesurar la seua Petjada de Carboni sota l’estàndard de l’ISO 14064-1.2006. Una metodologia emprada per al mesurament que inclou quatre nivells: el port en el seu conjunt, les activitats portuàries, els serveis i processos i l’equipament.

Aquesta metodologia, segons  Raúl Cascajo “provinent del projecte europeu ‘Climeport’. Comencem a realitzar un desglossament de les emissions que es produïen al Port de València i considerem trets generals i particulars de les 40 empreses que operen en les nostres terminals. A partir dels resultats obtinguts, es va analitzar on es produeixen els majors consums elèctrics i de combustibles, atès que el Port de València té unes emissions de 166 mil tones de CO2e a l’any.”

‘Climeport’, iniciativa implantada per l’APV ha permés comprovar que el 45% de les emissions del port de València provenen dels bucs; el 25% provenen del treball desenvolupat en les terminals portuàries; el 12% és degut al transport terrestre i el 18% restant procedeix d’altres activitats que es desenvolupen en el port.

Creixement i sostenibilitat

En el 3r fòrum d’Energia i Desenvolupament Sostenible, Cascajo va avançar alguns detalls dels projectes en els quals ha participat Valenciaport per a reduir les emissions en les activitats portuàries.

En aquest sentit, actualment, l’APV està treballant en diversos projectes relacionats amb el canvi dels combustibles fòssils tradicionals basats en el petroli a altres combustibles més nets com el GNL i l’hidrogen, tals com els GAINN (GAINN4MOS i GAINN4SHIP INNOVATION) i CORE LNG AS HIVE, finançats per la UE a través del seu programa CEF (Connecting Europe Facilities) i l’objectiu del qual és implantar l’ús de GNL en els ports. Igualment, està treballant en el projecte H2PORTS, finançat per la UE a través del programa H2020.

Així mateix, l’APV està immersa en l’estudi de l’ús d’energies renovables en el recinte portuari. En concret, està estudiant la implementació d’energia fotovoltaica i eòlica en l’ampliació nord del port de València.