El Comité Assessor del Port de Sagunt ha acordat hui iniciar una nova redacció del conveni de col.laboració signat en 2009 entre l’Ajuntament de Sagunt i l’Autoritat Portuària de València (APV) que permetrà destinar l’actual Moll Nord a usos d’integració port/ciutat.

La integració es farà en dos fases; coincidint amb el final de les concessions que hi ha actualment en vigor. La primera serà el mes de maig del 2017 i la segona a l’actubre del 2022.

El Comité Assessor del Port de Sagunt està presidit per l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i en formen part, entre d’altres el president de l’APV, Aurelio Martínez; el director general, Francesc Sánchez i el secretari autonòmic d’Infraestructures, Josep Vt Boira.

En la reunió de hui, celebrada al Port de Sagunt, s’ha presentat la proposta d’actuació global del Conjunt Històric-Artístic, Arqueològic i Ambiental del Grau Vell de Sagunt.
“Un projecte sobre un dels pocs ports més antics de la humanitat que encara poden ser visibles i visitables”, segóns ha explicat l’alcalde de Sagunt.

La proposta d’actuació preveu la recuperació de la torre del Grau Vell, la seua restauració ambiental i l’equipament del pati dels magatzems del nord. Contempla l’ús museïstic de la torre i dels magatzems (on s’ubicará un centre de cultura mediterrània) i l’equipament didàctic i cultural de l’antiga escola del Grau Vell (que s’utilitzaria com refugi, escola taller o centre per a pràctiques d’estudiants universitaris).

El president de l’Autoritat Portuaria, Aurelio Martínez s’ha compromés a defensar el projecte davant la presidència de Ports de l’Estat. “El Grau Vell de Sagunt té un valor artíctic, monumental i històric que justifica per si mateix una actuació pública en base a l’1 per cent cultural previst en les inversions que en matèria d’infraestructures es fan en els ports espanyols. L’Autoritat Portuària de València ofereix la seua col.laboració; també per a redactar un projecte que contemple la seua continuïtat i viabilitat econòmica a futur”, segons Aurelio Martínez.