El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha assegurat que “Valenciaport porta molts anys apostant pel tren, l’autopista ferroviària és un salt més per a impulsar aquests trànsits”.

El 80% del trànsit ferroviari en el Port de València té origen o destinació Madrid.

Per als pròxims anys estan previstes inversions pròximes als 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport.

El president de l’APV ha rebut a un centenar d’empresaris del Club d’Empreses de la Cambra de Comerç de València encapçalats pel seu president José Vicente Morata.

El ferrocarril ja trau de la carrera a 160.000 camions anuals amb contenidors (calculat en TEUs, o unitats equivalents a contenidors de 6,1 metres) que realitzen el trajecte entre el Port de València i Madrid. Una aposta per l’ús del tren des de les instal·lacions de Valenciaport que es veurà reforçada per l’autopista ferroviària que unirà el recinte portuari amb la capital d’Espanya.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha valorat la signatura del protocol que ahir va rubricar amb la presidenta de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF), María Luisa Domínguez, i el president de l’empresa TRAMESA, José Ramón Álvarez. “El Port de València està fent des de fa molts anys una aposta per traslladar part de la càrrega per ferrocarril, especialment amb Madrid. En estos moments 160.000 contenidors són llevats de la carretera per a ser transportats per ferrocarril a Madrid, que aglutina el 80% d’este trànsit en el Port de València”, ha explicat Aurelio Martínez, qui ha continuat que “des de l’APV volíem fer un salt més per a transportar les plataformes dels camions, sobretot per al trànsit ro-ro, ja que dona molta flexibilitat, reduirà el consum d’energia i l’impacte ambiental”.

“Ahir -ha indicat el president de l’APV- vam signar la primera autopista ferroviària en ample ibèric que és un impuls addicional a esta mena de trànsits. Un conveni que contempla material rodant nou i punts de càrrega i descàrrega a València i Madrid. Una infraestructura que portarà vagons especials que permetrà que una grua reculla tota la plataforma, l’eleve i la col·loque en un vagó adaptat als camions”. En esta línia, Martínez ha explicat que amb este conveni les parts treballaran a “adequar totes les infraestructures perquè siguen viables com en la nostra terminal ferroviària on caldrà instal·lar una grua pòrtic per a poder carregar i descarregar estes plataformes”.

Aurelio Martínez s’ha expressat sobre l’autopista ferroviària durant una trobada amb un centenar d’empresaris del club d’empreses de la Cambra de Comerç de València, que han realitzat un recorregut per les instal·lacions portuàries per a conéixer de primera mà l’operativitat del Port de València. En concret, han visitat per vaixell les terminals de la dàrsena Sud i l’ampliació nord que es va executar en 2012.

Durant la visita, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, ha destacat que “tindre un enllaç ferroviari directe entre Madrid i València on es puga pujar la plataforma és necessari perquè s’incremente el volum del tren. Necessitem solucions logístiques que facen que es reduïsquen els temps, ser més competitius i sostenibles. Tindre infraestructures portuàries i ferroviàries són clau per a la competitivitat de les empreses, però també per a crear ocupació, atraure inversions i millorar la qualitat de vida”.

Per part seua, el president d’Unión Gremial, Juan Motilla, ha indicat que “cal donar suport a esta finestra oberta al Mediterrani i al comerç internacional, sobretot pensant en les empreses que poden aprofitar aquesta infraestructura per a l’entrada i eixida de mercaderies”.

Més ús del ferrocarril

 En el primer semestre de l’any, un total de 2.089 trens -una mitjana mensual de 356- han entrat/eixit dels molls del Port de València. A través del ferrocarril com mitjà intermodal s’han mobilitzat 982.165 tones i 103.926 contenidors, en tots dos casos, un 6% més que en el mateix període de 2020. Madrid és el principal punt d’origen/destine del trànsit ferroviari del Port de València amb el 80% del total del transport per tren.

Esta autopista ferroviària, que unirà el principal port de contenidors d’Espanya amb la capital, permetrà incrementar la quota del transport ferroviari i la intermodalitat, posant en valor els actius ferroviaris i portuaris disponibles i oferint unes infraestructures de qualitat que donen resposta a les necessitats del sector del transport i la logística. Esta autopista del tren afavorirà la reducció de l’impacte ambiental del corredor Madrid-València de mercaderies, molt transitat per carretera, reduirà el consum d’energia i millorarà la seguretat viària. Un servei especialment rellevant per al trànsit ro-ro (comerç de mercaderies per vaixell que es carrega i descarrega amb les seues pròpies rodes com a camions o qualsevol altre tipus de vehicle de motor) que utilitzen les autopistes de la mar que uneixen el Port de València amb, per exemple, ports italians o de Balears, amb el que la posada en marxa d’esta autopista ferroviària permetrà prolongar estes càrregues per tren altres 350 quilòmetres.

Els trens que operaran esta autopista ho realitzaran entre la platja de vies del Moll del Dic Est del Port de València i les terminals intermodals d’ADIF Madrid-Abroñigal i Vicálvaro-Mercancías. Donats els terminis estimats per a disposar de vagons especialitzats, es preveu estar en disposició d’iniciar el servei de transport de l’autopista ferroviària en el corredor València–Madrid per al segon trimestre de l’any 2023.

Este protocol també contempla ampliar este corredor per a trànsits amb origen i destinació el Port de Sagunt i la terminal de Entroncamento (Portugal) per Fonts de Oñoro o Badajoz, en aquest últim itinerari amb la intervenció de l’administrador d’infraestructures de Portugal.

El ferrocarril, objectiu estratègic

L’objectiu per als pròxims anys de l’APV és continuar incrementant l’ús del tren en el trànsit de mercaderies que arriben i ixen de Valenciaport, d’ací la importància d’escometre les accions necessàries per a adequar l’accessibilitat ferroviària. Així, des de l’APV s’estan realitzen inversions per a aprofitar la sinergia entre el transport marítim i ferroviari amb la finalitat d’afavorir la competitivitat i contribuir a la reducció de les emissions de CO₂.

En concret, per als pròxims anys estan previstes inversions pròximes als 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport. Unes actuacions que estan destinades a la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de vies, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Terol-Saragossa, entre altres.

Trànsit ro-ro

 En els set primers mesos de l’any, s’han mobilitzat a través de les dàrsenes de Valenciaport 7.399.529 tones de mercaderies de trànsit ro-ro, la qual cosa suposa un increment del 14,36% respecte al mateix període de l’any anterior. El 53% d’estes mercaderies corresponen a trànsit nacional, el 27% destinades a l’exportació i el 20% a importació.

Enllaç a imatges de recurs de la visita del club d’empreses de la Cambra de Comerç i declaracions del president de l’APV, Cambra de Comerç i Unió Gremial.

https://we.tl/t-C7MMrO7vIj