Valenciaport aprova el segon projecte de planta fotovoltaica que se situarà sobre la sitja de vehicles de València Terminal Europa

La instal·lació solar ocuparà una superfície de 27.700 m² -equivalent a quatre camps de futbol-, generarà sobre 8.380 Mwh/any i tindrà un pressupost superior als 17 milions d’euros

Este projecte generarà l’11% de l’energia consumida i se sumarà a la planta ja licitada, que estarà situada en el dic Príncep Felip i que produirà un altre 3%

Aurelio Martínez destaca “el compromís de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic amb projectes en marxa per a ser un port neutre en emissions en 2030 i contribuir a la sostenibilitat ambiental del nostre entorn”

Este projecte compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya

També està licitada la instal·lació solar per al Port de Gandia que situarà al recinte com el primer port europeu a ser autosuficient energèticament

El 14% de l’energia elèctrica que consumeix el Port de València es generarà de manera autosuficient amb les dues plantes solars que s’instal·laran en el recinte portuari. El consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat este matí el projecte per iniciar la licitació de la instal·lació d’una planta fotovoltaica sobre el sostre de la sitja de vehicles de València Terminal Europa situat en el dic de l’est del Port de València. En concret, esta instal·lació se situarà sobre una superfície de 27.700 m² sobre la coberta de la terminal operada per la companyia Grimaldi. El pressupost base d’esta planta solar que es licitarà en les pròximes dates superarà els 17 milions d’euros.

La infraestructura -equivalent a quatre camps de futbol- disposarà de 10.773 mòduls fotovoltaics instal·lats sobre una estructura metàl·lica inclinada a quatre graus i amb orientació sud. S’instal·laran quatre transformadors en dos centres de transformació amb dues unitats de 1.250 kilovoltiamperios (kVA) cadascuna i altres dos de 1.600 kVA. Amb esta instal·lació es generarà sobre 8.380 Mwh/any, la qual cosa suposa aproximadament l’11% del consum d’energia elèctrica del Port de València.

 

Aposta ferma per l’energia solar

 

Este projecte és el segon que s’ha posat en marxa en el recinte valencià ja que l’APV també va traure a licitació la planta d’energia fotovoltaica que se situarà sobre el dic Príncep Felip amb un pressupost base de 3.018.594,19 euros, incloent-hi el seu manteniment durant quatre anys. En este cas, els panells d’energia solar ocuparan una superfície de 6.420 metres quadrats. Esta instal·lació generarà 2.353 Mwh/any, és a dir, el 3% de l’energia elèctrica que consumeix el Port de València. Entre aquestes dues plantes es produirà el 14% de l’energia elèctrica que precisa el recinte.

 

Els dos projectes compten amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

 

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha destacat “el compromís de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic amb projectes concrets i en marxa per a ser un port neutre en emissions en 2030 i contribuir a la sostenibilitat ambiental del nostre entorn. Compatibilitzar sostenibilitat i creixement és un objectiu irrenunciable en la nostra estratègia de present i futur”.



El Port de Gandia, el primer a ser autosuficient

L’APV també ha publicat el concurs de la planta solar del Port de Gandia que se situarà en l’embull 4 sobre una superfície de 4.500 metres quadrats i que generarà 990 Mwh/any. Este projecte compta amb un pressupost base d’1.558.001,2 euros. Així, el recinte gandiense es transformarà en el primer port europeu a ser autosuficient energèticament.

“Volem posicionar a Valenciaport en un referent en descarbonització amb projectes com estesinstal·lacions solars, l’ús de l’hidrogen en operacions portuàries, les subestacions elèctriques que permetran la connexió a l’electricitat dels vaixells mentre es troben atracats, l’ús de combustibles alternatius com el Gas Natural Liquat o la instal·lació d’aerogeneradors per a la producció d’energia elèctrica. Són només alguns dels nostres projectes que mostren la ferma voluntat de la comunitat portuària d’aconseguir l’objectiu comú de Valenciaport 2030, zero emissions”, ha indicat Aurelio Martínez.

A estes actuacions, cal afegir l’aposta per la intermodalitat i el ferrocarril, la digitalització d’equips i operacions o el disseny d’edificis amb criteris d’eficiència energètica que l’APV està implementant en els últims anys per a transformar les instal·lacions portuàries valencianes en tot un exemple en la lluita contra el canvi climàtic.