Encara que tradicionalment el Port de Sagunt ha estat especialitzat en el tràfic de productes siderúrgics, este recinte portuari es caracteritza hui en dia per la seua polivalència i s’ha obert a nous tràfics, com ara el gas natural, vehicles, contenidors i granel sòlid.

Sagunt s’ha consolidat com el principal cluster siderúrgic a nivell nacional​

En este sentit, el Port de Sagunt juga un paper fonamental en quatre tipus de tràfic:

Vehicles:
Sagunt figura any a any entre els primers llocs del rànquing anual elaborat per l’Associació Nacional de Fabricants de Vehicles (ANFAC), en 2011 va ser reconegut com el millor port d’Espanya. Té al voltant de 50 hectàrees d’espai dedicat a la logística de l’automòbil.

Productes siderúrgics:
Sagunt ha sigut des dels seus inicis un port bolcat i altament especialitzat en el sector siderúrgic, en l’última dècada s’ha consolidat com el principal cluster siderúrgic a nivell nacional.

Granel líquid:
Sagunt és des del 2006 un dels principals punts d’entrada de gas a la Península per via marítima, i a més en els últims anys ha diversificat la seua activitat cap a l’exportació d’esta mercaderia a tercers països.

Transport marítim de curta distància (Short Sea Shipping):
El Port de Sagunt és el lloc idoni per al desenvolupament d’este tipus de tràfic, en línia amb la política europea de transports.

Consultar la informació meteorològica del Port de Sagunt.

Història

Les arrels del comerç marítim de Sagunt es poden trobar al si de les civilitzacions iberes i romanes que hi van estar assentades, i hi ha vestigis arqueològics que acrediten la seua importància. El port actual té el seu origen en l’autorització administrativa atorgada l’11 d’agost del 1902 a la Companyia Minera de Serra Menera per a construir un embarcador en la platja de Sagunt per a la càrrega de minerals procedents de les mines d’Ojos Negros i Setiles, a Terol i Guadalajara.

El desenvolupament del Port de Sagunt al segle XX va estar molt unit al sector siderometalúrgic

L’any 1985, com a conseqüència del Reial Decret 2100, el port de Sagunt va passar a integrar-se en l’àmbit de gestió del llavors Port Autònom de València, hui Autoritat Portuària de València.

La història del Port de Sagunt es remunta al 1902 —quan es concedix la construcció del primer embarcador a la Companyia Minera de Serra Menera—, ja que el seu desenvolupament estava molt lligat a les activitats del sector siderometal-lúrgic durant el segle xx.

Des de la data de la seua fundació s’han realitzat diverses ampliacions de la superfície operativa per a atendre el creixent tràfic de productes siderúrgics d’empreses com Serra Menera, Companyia Siderúrgica del Mediterrani, Alts Forns de Biscaia i Alts Forns del Mediterrani, i més recentment per a acollir una major diversitat de tipus de mercaderies.

L’any 1985 el Port de Sagunt passa a formar part de l’àmbit d’actuació del Port Autònom de València, organisme actualment denominat Autoritat Portuària de València.

L’ampliació del Port de Sagunt, actualment en tramitació i complementària a la de València, s’orientarà cap a tràfics diferents del contenidor de llarga distància. En este sentit, el Port de Sagunt jugarà un paper fonamental en quatre tipus de tràfic:

  • Vehicles: Sagunt va ser reconegut com el millor port d’Espanya el 2011 en l’informe anual de l’Associació Nacional de Fabricants de Vehicles (ANFAC) sobre la logística de l’automòbil. Té al voltant de 50 hectàrees d’espai dedicat a la logística de l’automòbil.
  • Productes siderúrgics: Sagunt ha consolidat la seua posició, com el ferro i el grup principal d’acer a nivell nacional.
  • Granel líquid: Des del 2006 Sagunt s’ha convertit en un dels principals ports de l’entrada marítima de gas natural a la Península, i a més en els últims anys s’ha diversificat per a començar a exportar estos productes a tercers països.
  • Transport marítim de curta distància (Short Sea Shipping): el Port de Sagunt és el lloc idoni per al desenvolupament d’este tipus de tràfic, en línia amb la política europea del transport.

L’ampliació del Port de Sagunt preveu també la creació d’una Marina esportiva.