n la seua intervenció, Martínez ha exposat, davant responsables portuaris coordinats per Nacions Unides, quines són les grans línies d’actuació en matèria mediambiental de Valenciaport

L’APV està invertint més de 131 milions en projectes de descarbonització

El president de l’APV ha participat en el taller sobre els reptes dels Ports en el Segle XXI que ha organitzat la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD) a Buenos Aires (l’Argentina)

També han intervingut els dirigents dels ports de Gijón, Laureano Lourido; Santander, Francisco Martín; Las Palmas, Francisco Javier Trujillo; i el director de Planificació i Desenvolupament de Ports de l’Estat, Manuel Arana

Les polítiques i projectes d’inversió en descarbonització i transició energètica que ve executant en els últims anys l’Autoritat Portuària de València (APV) han servit com a exemple per il·lustrar que es pot créixer i reduir la petjada de carboni, i que l’activitat econòmica no té per què ser incompatible amb el medi ambient. Durant l’última setmana, la ciutat de Buenos Aires (l’Argentina) ha albergat el programa de Gestió Portuària ‘TrainForTrade’ sobre els reptes dels Ports del segle XXI de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD). Un encontre de tècnics i responsables portuaris de diversos països de Amèrica Llatina i Espanya, entre els quals han participat les autoritats portuàries de València, Gijón, Las Palmas, Santander o Ports de l’Estat.

Per la part valenciana, han participat el president de l’APV, Aurelio Martínez i Juan Manuel Díez-Orejas, cap de Planificació Estratègica i Innovació. En la seua intervenció, el president de Valenciaport ha anat desgranant el discurs de la lluita contra el canvi climàtic des que en els anys 60 es realitzaren els primers estudis fins a l’actualitat. “Portem més de 60 anys parlant d’este problema, – ha explicat Aurelio Martínez – però el consum d’energies no renovables no ha parat de créixer, i cosa que és més significatiu, els increments anuals de producció d’energies renovables en termes absoluts ni tan sols cobreixen el creixement de la demanda d’energia del món”. Tot un problema global per al qual es fa necessari que “els països més industrialitzats hem de ser més bel·ligerants en la lluita contra el canvi climàtic”.

Segons el president del port valencià, “el món està fent un esforç considerable en el suport a les energies renovables, tant en la seua implantació com en R+D, cerca de noves fonts , etc. Però el procés continua sent insuficient, desigual, i començant a generar alguns rebutjos”. “Les projeccions per al 2050 – indica Aurelio Martínez – mostren que el consum d’energies no renovables continuarà sent molt significatiu i representarà aproximadament un terç del consumeix d’energia total en el món. La generalització en l’ús de les energies renovables pansa, ens agrade o no, perquè el cost de produir 1 Kwh siga més barat que produir-lo amb energies fòssils. I en este cas, podem dir que els avanços en solar i eòlica han sigut tan espectaculars estos anys que ja són totes dues competitives i més econòmiques que les tradicionals”.

Per a l’esperança, en les seues intervencions a Buenos Aires, el president de l’APV ha aportat alguns exemples. “L’últim informe -ha explicat- de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA) ja apuntava que les energies netes van ser la font d’energia més barata del món durant 2020. Concretament, el 62% de les energies renovables eren ja més barates que el combustible fòssil més econòmic”. D’altra banda, segons Bloomberg New Energy Finance (BNEF) “en 2025 hi haurà un punt d’inflexió en el qual serà més car generar energia amb el carbó o el gas natural que construir nous parcs solars o eòlics”. I finalment, les dades de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA) indiquen que des de 2010 l’energia eòlica ha descendit el seu cost de generació en un 23% mentre que la solar ho ha abaratit fins a un 73%.

Es tracta de dades contrastades a partir d’inversions compromeses amb el medi ambient i la descarbonització com les que està duent a terme Valenciaport. I en aquest sentit, Aurelio Martínez, davant un auditori de responsables portuaris coordinats per Nacions Unides ha exposat quines són les grans línies d’actuació en matèria mediambiental de Valenciaport. “Unes accions que ja estan en marxa i que sumen més de 131 milions d’euros d’inversions públiques amb el objetico estratègic de ser un port neutre en emissions en 2030”, ha afegit Aurelio Martínez.

Estes iniciatives contemplen la construcció de 3 Plantes fotovoltaiques (2 a València i 1 a Gandia) mentre es concreta una quarta per a Sagunt; la instal·lació – en construcció – d’una 1a subestació elèctrica a 132 KV, com a pas previ per a subministrament d’energia elèctrica als vaixells i una 2a subestació en zona nord; la reestructuració xarxa elèctrica interior port; l’electrificació dels molls; l’electrificació de la xarxa ferroviària interior; el projecte eòlic; la planta pilot d’hidrogen en proves/Ús maquinària en terminals; la utilització de GNL en vaixells i diverses actuacions en les terminals nord de contenidors, APMT, CSPV i, la nova terminal pública de passatgers.

 

Digitalització i descarbonització

El programa TrainForTrade està dirigit a gerents, caps d’àrea i comandaments superiors, forma part del programa de la UNCTAD per a fer costat a les comunitats portuàries als països en desenvolupament. En esta ocasió, el Taller ha sigut organitzat per l’Administració General de Ports de l’Argentina en col·laboració amb la Comissió Interamericana de Ports (CIP) i la UNCTAD.

Durant el taller, coordinat des del Centre Nacional de Capacitació Portuària (CENCAPOR) de la AGP i dirigit per Diego Salom, experts dels principals ports d’Espanya i Amèrica Llatina han abordat les diferents estratègies, oportunitats i eines disponibles per a avançar en els processos de digitalització i integració de sistemes de gestió portuària. Així mateix, han analitzat les variables de desenvolupament de noves energies renovables per a proveir el funcionament dels establiments portuaris, la navegació i fins i tot aportar a les xarxes nacionals.

A més del responsable de l’APV, també ha participat en diferents panells el president de l’Autoritat Portuària de Gijón, Laureano Lourido; el president de l’Autoritat Portuària de Santander, Francisco Martín; el director de l’Autoritat Portuària de Las Palmas, Francisco Javier Trujillo; i el director de Planificació i Desenvolupament de Ports de l’Estat, Manuel Arana.

A l’esdeveniment han assistit Jorge Durán, cap de la Secretaria de la CIP; José Beni, interventor de l’Administració General de Ports; Antonis Michail, responsable del Programa de Gestió Portuària de la UNCTAD per a Amèrica Llatina i el Carib i director tècnic de l’Associació Internacional de Ports (IAPH). Igualment han sigut presents representants de les Autoritats Portuàries Argentina, el Brasil, l’Uruguai i Paraguai.