• El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat en la seua reunió de hui els plecs per al concurs públic que comportarà l’atorgament d’una concessió administrativa d’ocupació de domini públic portuari destinada a la construcció i explotació d’una nova terminal de granels sòlids en el port de Sagunt
  • La protecció de l’entorn, el desenvolupament de les millors pràctiques ambientals i el foment d’iniciatives responsables i sostenibles són requisits essencials del concurs que promou la construcció d’una terminal moderna i eficient que complisca i millore els estàndards mediambientals més exigents
  • També s’ha aprovat la modificació substancial de la concessió titularitat de Intersagunto Terminales incorporant l’activitat de manipulació de granels agroalimentaris
  • El Consell d’Administració de l’APV ha aprovat a més dos convenis de cooperació interadministrativa amb l’Agència Tributària i el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa

València, 2 d’abril de 2025.- El port de Sagunt consolida la seua activitat amb l’impuls d’un nou projecte de terminal. En concret, el Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha aprovat en la seua reunió de hui els plecs per al concurs públic que comportarà l’atorgament d’una concessió administrativa d’ocupació de domini públic portuari destinada a la construcció i explotació d’una terminal de granels sòlids (exclosos clínquer i ciment), estant també pendent l’atorgament de la concessió en el Moll Centre 2.

L’objectiu de l’Autoritat Portuària de València és impulsar l’activitat econòmica local i regional mitjançant l’atracció de noves inversions i operadors en l’àmbit dels granels sòlids compatibles amb l’operativa portuària actual.

La dinamització del trànsit de granels no sols enfortirà la competitivitat del port, sinó que també generarà ocupació directa i indirecta, afavorint el creixement de sectors estratègics com l’agroindústria, la metal·lúrgia i la construcció.

El port de Sagunt compta amb un potencial significatiu per a recuperar i enfortir este trànsit, consolidant-se com un node estratègic al Mediterrani. La proximitat a pols industrials i logístics, juntament amb la seua infraestructura i connectivitat terrestre i ferroviària, converteixen a este port en una ubicació ideal per a atraure nous operadors i diversificar els trànsits de mercaderies.

Aposta per la descarbonització i el medi ambient

En este concurs que promou una nova terminal de granels s’ha atorgat un pes equitatiu tant a l’avaluació qualitativa (proposta tècnica) com a la quantitativa (proposta econòmica), assignant un 50% de la puntuació total a cadascun d’estos blocs. Esta distribució reflecteix el compromís amb el desenvolupament sostenible, el respecte al medi ambient i el compliment de les millors pràctiques ambientals.

L’alta valoració atorgada específicament al criteri mediambiental dins de l’apartat qualitatiu posa de manifest la importància que l’APV atribueix a la protecció de l’entorn i al foment d’iniciatives responsables i sostenibles. Amb això es preveu seleccionar la millor oferta que comporte el desenvolupament d’una infraestructura moderna i eficient, que garantisca el compliment dels estàndards operatius i mediambientals.

També en el port de Sagunt, en la reunió del Consell d’Administració de hui s’ha aprovat la modificació substancial de la concessió titularitat de Intersagunto Terminales, per modificació de l’objecte concessional, incorporant al mateix l’activitat de manipulació de granels agroalimentaris.

Altres: Impuls de la col·laboració interadministrativa

El Consell d’Administració de l’APV ha aprovat a més dos convenis de cooperació interadministrativa amb l’Agència Tributària i el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa.

Conveni per a la posada en marxa de noves instal·lacions frontereres en el Port de València i en el Port de Gandia

En este sentit, els consellers han donat el vistiplau al conveni entre el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa i l’APV, per a l’ocupació de domini públic amb l’objectiu de posar a la disposició del Ministeri determinades instal·lacions frontereres de control de mercaderies necessàries per al desenvolupament del servei d’inspecció de la seua competència en els ports de València i de Gandia.

El conveni de naturalesa demanial estableix les condicions generals d’utilització pel servei d’inspecció SOIVRE, servei dependent Ministeri. El present conveni no suposa cessió del domini públic portuari i es fixa en quatre anys el termini de venciment.

Base marítima per a l’embarcació de vigilància duanera en el Port de València

Així mateix, els consellers han aprovat en la reunió de hui el conveni entre l’Agència Estatal d’Administració Tributària i l’Autoritat Portuària de València per a l’ocupació de domini públic a fi d’instal·lar una base marítima per a l’embarcació de vigilància duanera en el Port de València.

El conveni estableix les condicions generals d’utilització per l’Agència Tributària d’una superfície d’edificació que inclou: una superfície terrestre accessòria de 820 m² i 712 m² de làmina d’aigua. El seu ús serà exclusiu i privatiu i la seua finalitat és l’establiment d’una base marítima de vigilància duanera.

El termini de vigència s’estableix en 15 anys, sempre que siga precisa l’ocupació dels espais arreplegats en el mateix per a l’efectiu desenvolupament de les activitats del seu objecte.

Pròrroga del conveni Universitat de València i l’APV

En la reunió s’ha aprovat prorrogar el conveni entre la Universitat de València i l’Autoritat Portuària de València per a continuar amb el desenvolupament de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària.