• L’Institut AIMPLAS cedeix a l’Autoritat Portuària de València 20 tamborets i sis taules fabricades amb restes de xarxes marines abandonades en els oceans 
  • El nou mobiliari s’integra amb total normalitat en els actes del dia a dia que es desenvolupen en l’Edifici del Rellotge del Port de València

València, 7 de juny de 2024.– Restes de xarxes de pesca perduts en la mar que han tornat al Port de València convertits en cadires i taules; en elements tangibles d’ús diari que ja estan sent utilitzats en l’Edifici del Rellotge per a desenvolupar tallers amb xiquets i adults en les exposicions que l’Autoritat Portuària organitza al llarg de l’any. I això és així gràcies a la cessió del mobiliari que en favor del port ha realitzat AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, en el marc del projecte INNORAP.

Segons AIMPLAS, cada any acaben en els oceans al voltant de 640.000 tones de xarxes de pesca perdudes o abandonades. Al mateix temps, s’estima que a Europa es generen aproximadament 7,5 milions de tones de residus tèxtils anualment. Les xarxes de pesca abandonades suposen un problema ambiental en relació amb els residus marins i els residus tèxtils constitueixen un dels fluxos de residus d’origen domèstic més voluminós. En tots dos casos, no existeixen a Espanya models de recollida, gestió i tractament eficients i complets per a estos dos tipus de residus.

Per a abordar esta problemàtica, AIMPLAS va posar en marxa el projecte INNORAP, l’objectiu del qual és desenvolupar un sistema pilot de gestió de residus tèxtils i de xarxes de pesca en la Comunitat Valenciana. El sistema està basat en l’aplicació d’una Responsabilitat Ampliada del Productor, en la qual s’establisquen els rols, competències i responsabilitats de cada agent implicat, com ja ocorre amb altres tipus de fluxos de residus, com els envasos, els medicaments o els olis industrials usats.

Per a Sonia Albein, investigadora d’Economia Circular en AIMPLAS, “en aquest projecte, a més de considerar els processos i desenvolupaments tecnològics que s’han demostrat vàlids per a la gestió d’estos dos fluxos de residus, posem el focus en la valorització final del residu. Per a això, estem abordant tasques de recerca i desenvolupament de vies de valorització específiques, com a reciclatge mecànic avançat de residus complexos i reciclatge químic”.

De residus marins a mobiliari

Així, en el marc del projecte i en col·laboració amb Plàstic Preciós La Safor, s’han fabricat tamborets, taules i clauers a partir de fems marins. En concret, 20 tamborets i sis taules s’han cedit a l’edifici del Rellotge de la ciutat de València, i 200 clauers s’han repartit entre els assistents als tallers d’educació ambiental realitzats en el marc del Marlice 2024, el III Fòrum Internacional sobre Fems Marins i Economia Circular, celebrat a València.

Es tracta d’un mobiliari que ja està sent utilitzat amb plena normalitat per l’Autoritat Portuària de València (APV) en les necessitats que es plantegen en els actes de l’Edifici del Rellotge, on són perfectament visibles pel públic.

El Consell d’Administració de l’APV va aprovar, en la seua última reunió celebrada el 29 de maig acceptar la donació efectuada al seu favor per l’ASSOCIACIÓ D’INVESTIGACIÓ DE MATERIALS PLÀSTICS I CONNEXES (AIMPLAS).

El projecte INNOPARC ha suposat una inversió de 230.000 euros i ha sigut finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE) i amb fons FEDER.