En l’apartat dels licors destaquen les etiquetes de la ‘kola’, refresc d’Aielo de Malferit, beguda valenciana que es va presentar a Filadèlfia en 1885 i va ser l’origen d’un famós refresc

També hi ha una zona dedicada a vins i cerveses que recullen la tradició valenciana en este camp, des del segle XIX a l’actualitat

L’exposició ‘València, Porta al Disseny. Exportaciò dels nostres productes als segles XIX i XX’ es pot visitar gratuïtament fins al 6 de novembre en l’Edifici del Rellotge de dilluns a diumenge entre les 11.00 i 18.00 hores

La fórmula d’un famós refresc de cola sempre ha sigut un misteri encara que tot apunta al fet que el seu origen està en la beguda que es va comercialitzar a mitjans del segle XIX a Aielo de Malferit…i com mostra d’això, en l’exposició ‘València, Porta al Disseny. Exportació dels nostres productes als segles XIX i XX’, pot veure’s algunes de les etiquetes i botelles originals d’esta beguda valenciana.
És una de les curiositats que han comprovat les més de 6.000 persones que ja han recorregut l’exposició amb la qual Valenciaport ha volgut posar en valor la capacitat emprenedora dels valencians des de fa molts anys per a vendre els seus productes pel món a través del Port de València. Uns productes, com a taronges o licors, que sempre han anat de la mà del disseny i la creativitat per a cridar l’atenció fora de les nostres fronteres.

Valenciaport també ha volgut reconéixer als productors de begudes alcohòliques i espirituoses, gran part d’elles derivades dels cítrics, fruites i herbes autòctones que en les seues etiquetes exhibien la creativitat dels nostres dissenyadors i mostraven amb orgull el nom de la seua població. Licors secs, fins, dolços, cremes i refrescos que es produïen en el Cabanyal i el Grau, Xàtiva, Aielo de Malferit o Real de Montroi.

‘València, Porta al Disseny. Exportació dels nostres productes als segles XIX i XX’ es pot visitar gratuïtament -de dilluns a diumenge entre les 11.00 i 18.00 hores- en l’edifici del Rellotge del Port de València. La mostra compta amb 300 etiquetes i cartells de taronges, però també d’altres productes, i fotografies de l’activitat que es desenvolupava en els molls valencians durant estos anys.

La qualitat dels materials exposats, a part del disseny i els dibuixos dels creadors, destaquen per la impressió perfecta que, malgrat els anys transcorreguts, continuen mantenint els colors i l’encerat, la qual cosa reflecteix la gran faena que van realitzar els dissenyadors i tipògrafs de principi de segle.

 Licors, vins i cerveses

En la mostra, centrada principalment en l’exportació de la taronja, el visitant també pot trobar un apartat dedicat a vins i cerveses on han participat cellers com Bebendos, Cherubino Valsangiacomo, Celler del Roure, Vicente Gandia o Cerveses Lluna. El vi valencià ha sigut un producte de gran tradició exportadora des del Port de València que continua en l’actualitat. Moltes d’estos cellers són hereues d’una llarga tradició familiar que, com van fer els seus avantpassats, han sabut posicionar-se amb productes d’excel·lent qualitat i l’ús del disseny en la seua imatge de marca.

Valenciaport es suma amb esta exposició a la celebració de la ciutat de València com a Capital Mundial del Disseny 2022, donant a conéixer la importància que va tindre i té el Port en l’exportació dels productes valencians i els dissenys que els acompanyen.