L’exposició “Un món a bon port. Navegant amb els ODS” inaugurada hui es podrà visitar gratuïtament fins al 21 d’octubre en horari de 11h a 19h en l’Edifici del Rellotge.

Disposa de panells i audiovisuals adaptats a braille i la descàrrega d’àudios en els telèfons mòbils. La mostra compta amb un espai destinat als més xicotets amb diverses activitats per a acostar-los els ODS.

L’Edifici del Rellotge s’ha convertit en una icona cultural per a la ciutat. Després de “Un món a bon port”, el Port de València tancarà l’any i donarà la benvinguda al 2022 amb Mafalda.

L’Edifici del Rellotge del Port de València acull des de hui l’exposició “Un món a bon port. Navegant amb els ODS”, una mostra on Valenciaport i la comunitat portuària del recinte valencià mostra a la societat el compromís amb la sostenibilitat, la descarbonització, la relació ciutat-port, la justícia social o l’erradicació de la pobresa, entre altres. En esta mostra es fa un recorregut per a ensenyar a la ciutadania algun dels molts projectes que s’estan fent des dels ports de València, Sagunt i Gandia d’una manera senzilla i accessible perquè comproven l’impacte de la comunitat portuària en els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha inaugurat l’exposició acompanyat per Francisco Prado, president de Aportem-Port Solidari i Pilar Blaya, directora de RSC i Capital Humà de la Fundació Valenciaport. L’APV i la comunitat portuària porten treballant amb els ODS des que van ser aprovats i està exposició mostra amb exemples reals visualitzar l’esforç i compromís en els ports de València, Sagunt i Gandia la contribució als ODS. L’APV té estructurada una estratègia que li permet de manera molt capil·lar a través de diferents instruments aconseguir els seus objectius en cadascun dels seus compromisos amb l’agenda 2030.

En l’exposició “Un mòn a bon port. Navegant amb els ODS”, que estarà oberta de manera gratuïta fins al 21 d’octubre d’11.00 hores a 19.00 hores, es fa un recorregut a través de diferents panells i materials didàctics de la contribució als ODS des de diferents perspectives de la comunitat portuària en el Port de València. Tant els textos com els audiovisuals estan adaptats al braille i llenguatge de signes i també es poden descarregar per codi QR per a escoltar-les pel telèfon. A més, té una part destinada per als més xicotets amb diverses activitats per a conéixer els ODS i l’activitat portuària. Este compromís s’aborda amb accions concretes que beneficien al conjunt de la societat per a aconseguir avançar en la necessària transformació del nostre món a través de la implicació global amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible acordats en l’Agenda 2030 per Nacions Unides.

En un primer bloc “Que ningú es quede arrere”, els visitants poden veure les accions que es duen a terme en els ODS que tenen el seu epicentre en les persones: Fi de la Pobresa (1), Fam Zero (2), Salut i Benestar, Educació de Qualitat (4) i, Igualtat de Gènere (5). En concret, s’explica la iniciativa d’Aportem-Port Solidari, una associació en la qual col·laboren més de 30 organitzacions de la comunitat portuària, i que ajuda a les persones més vulnerables dels barris pròxims al Port per a millorar les seues oportunitats i afavorir les condicions de vida. Una associació que treballa amb menors i famílies per a millorar l’accés a l’educació, la formació i cerca d’ocupació, revisions oftalmològiques o el subministrament d’aliments i material de primera necessitat entre altres. A través de’Aportem, en col·laboració amb Visió Sense Fronteres, es realitzen revisions oftalmològiques i es proporcionen lents a menors de col·legis de l’entorn portuari.

A més, en este bloc s’explica les mesures que s’estan realitzant per a afavorir la conciliació familiar i la igualtat de gènere. De fet, en el Centre Portuari d’Ocupació de València treballen el 80% de les dones estibadores d’Espanya.

El Planeta a les nostres mans

En l’exposició també es mostren les accions que s’estan realitzant des del Port de València per a fer front al canvi climàtic i conservar el medi ambient per a les generacions presents i futures. En este bloc s’expliquen les iniciatives de la comunitat portuària en els Objectius: Aigua Neta i Sanejament (6), Producció i Consum Responsable (12), Acció pel Clima (13), Vida Submarina (14) i, Vida d’Ecosistemes Terrestres (15). En aquest apartat s’exposen campanyes com No Plàstic per a eliminar un milió de botelles de plàstic en les instal·lacions del Port, la labor de l’embarcació “Limpiamar” de neteja de les aigües abrigades, el cultiu de la clòtxina a l’interior del Port o la protecció de les espècies protegides d’ocells, especialment durant el seu període de reproducció per a facilitar l’anidament.

Prosperar amb la naturaleza

Els visitants que recórreguen l’Edifici del Rellotge durant l’exposició també poden conéixer de primera mà l’aposta que està realitzant la comunitat portuària pel progrés econòmic en harmonia amb la naturalesa. Així, a través dels panells de la mostra s’expliquen l’ús d’energies netes com el Gas Natural Liquat (GNL), l’Hidrogen o els projectes d’energia fotovoltaica i eòlica. El Port de València és pioner en l’ús d’aquestes energies i és el primer recinte portuari d’Europa a incorporar l’hidrogen per a propulsar part de la maquinària que s’utilitza en les Terminals.

En este bloc, que aglutina els ODS Energia Assequible i No Contaminable (7), Treball Decent i Creixement Econòmic (8), Indústria, Innovació i Infraestructures (9), Reducció de les Desigualtats (10) i, Ciutats i Comunitats Sostenibles (11) també es mostra la contribució de Valenciaport a la generació d’ocupació i riquesa per a la seua àrea d’influència, la relació ciutat-port amb la labor que exerceixen els comités assessores dels Ports de València, Sagunt i Gandia per a coordinar espais sostenibles per a la ciutadania. En este apartat, hi ha un vídeo on es recrea el futur pantalà del Port de Sagunt.

L’exposició també fa referència als ODS: Pau, Justícia i Institucions Sòlides (16) i Aliances per a aconseguir els Objectius (17), on es reflecteix l’aposta per la transparència, les polítiques inclusives i solidàries, i la funció de Valenciaport com a aliat estratègic amb institucions i empreses per a la consecució d’un desenvolupament econòmic, social i sostenible.

L’Edifici del Rellotge, referent cultural

Enguany, el Rellotge serà l’Edifici de Mafalda. El seu creador, l’humorista i vinyetista Joaquín Salvador Llavat Teixó, conegut sota el pseudònim de «Quino», serà l’artista que acollirà l’emblemàtic edifici del Port de València per a tancar l’any i donar la benvinguda al 2022. En els últims anys, aquest icònic lloc ha desenvolupat una àmplia labor expositiva en la qual s’han plasmat, principalment, temes relacionats amb l’activitat portuària i que ha comptat amb una notable afluència de públic.

El “Casal del Port” (com també es coneix a l’Edifici del Rellotge) ha retut homenatge a altres tres referents de l’humor gràfic d’Espanya, amb exposicions de Peridis, Forges i Ortifus, de les quals van gaudir 7.000, 12.000 i 10.500 visitants, respectivament. Algunes d’estes mostres també s’han traslladat a Sagunt i Gandia després del seu pas per València en el marc del compromís de l’APV de la cultura i l’activitat portuària a la ciutadania.

L’Edifici del Rellotge ha acollit en els últims mesos altres mostres com a “Imatges Inesborrables”, sobre la mirada de la societat valenciana de la Covid-19 i realitzada gràcies a les fotografies enviades per la ciutadania, que va albergar la visita presencial i virtual de més de 7.000 persones. Un exemple de compromís entre la ciutadania que va remetre per a aquell esdeveniment més de 2.000 fotografies realitzades pels veïns i veïnes dels municipis relacionats amb els ports valencians.

Durant este temps, també s’ha organitzat les exposicions “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixà del Port de València”, “La Dàrsena Històrica del Port de València: Progrés i Modernitat” o “Això és TEU – 5.000.000”, a més de les ja esmentades “Ortifus a la mar-íntim” i “El Port de Forges”.