La capital del Túria serà la seu presencial d’este esdeveniment que reuneix els principals agents europeus del transport marítim que organitza l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO)

Hui s’ha clausurat la 17a edició d’esta Conferència que s’ha celebrat a València, Ghent i Oslo on s’ha analitzat el paper dels ports com a motors de creixement i sostenibilitat

Hi han participat ponents com l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero, el Comissionat del Govern d’Espanya per al Corredor Mediterrani, Josep-Vicent Boira o presidents dels principals ports europeus i membres de la Comissió Europea

València, 28 de maig de 2021. València celebrarà en 2022 la conferència Anual de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO). Així ho ha anunciat el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez durant la clausura de la 17a edició d’este esdeveniment que reuneix els ports europeus i agents implicats en el trànsit marítim. “Hui clausurem la conferència REGATTA 2021, una conferència que l’any que ve tindrà a València la seua seu. Per a nosaltres serà un orgull exercir d’amfitrions en la qual serà la primera conferència que es desenvolupe amb tota normalitat des que en 2019 ens van reunir per última vegada en Livorno”, ha indicat Martínez.

El president de l’APV ha participat per vídeo conferència en la clausura de l’edició d’enguany que va començar a València, va continuar a Ghent i hui finalitza a Oslo. “Tres dies en què hem debatut i aprés sobre qüestions que marcaran el futur més immediat de la indústria. Gràcies a tots els ponents i participants per haver compartit amb nosaltres el seu coneixement i els seus punts de vista”, ha afegit Martínez.

REGATTA 2021 es va inaugurar este dimarts en l’Edifici del Rellotge amb la participació del president de l’APV, la presidenta de ESPO, Annaleena Mäkilä; i la comissària de Transports de la Unió Europea, Adina Vălean, on van posar en valor la importància dels recintes portuaris com a motor de la recuperació econòmica en el marc del Pacte Verd Europeu.

Una jornada que va comptar amb la presència de Josep-Vicent Boira, Comissionat del Govern d’Espanya per al Corredor Mediterrani, qui va posar en relleu la importància d’este corredor, que al llarg dels seus aproximadament 3.000 km uneix el Sud d’Europa amb el Nord, i l’Est amb l’Oest. “El Corredor Mediterrani connecta dotze dels ports més importants”, ha destacat. En esta línia, Boira ha apuntat la necessitat de parar atenció “al nou mapa econòmic del món, molt important per al futur, que serà menys just in time i més just in case”. “Hem d’adaptar les nostres infraestructures a esta nova realitat geogràfica i per això és imprescindible transformar el transport, apostar per la digitalització i la intermodalitat”, ha afegit.

L’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero, per part seua, va subratllar durant la seua intervenció “la importància de portar un esdeveniment d’esta importància a València”. En este sentit, ha posat en relleu els esforços que realitza l’Autoritat Portuària Valenciana pel que fa a energies renovables amb projectes com la planta de generació eòlica, l’aposta per l’energia fotovoltaica o l’electrificació dels molls del Port de València a través de la subestació elèctrica, entre altres.

De la mateixa manera, Rodríguez Piñero ha destacat que el canvi climàtic és “el major repte al qual s’enfronten actualment els ports”, per la qual cosa és “crucial l’aposta per les energies netes”. Per això, ha recalcat que és fonamental que la Comissió Europea “s’involucre en la modernització i digitalització dels ports mediterranis per a construir una Europa resilient”.

La Conferència va continuar el dimecres en Ghent i s’ha clausurat hui a Oslo, on s’han abordat temes com la reducció d’emissions en els ports on ha participat Raúl Cascajo, cap de Política Mediambiental de l’APV qui ha explicat els projectes que té en marxa Valenciaport en el marc del seu objectiu 2030, zero emissions, com l’ús d’hidrogen en terminals i maquinaria portuària a través del projecte H2Ports, la construcció d’una subestació elèctrica que permetrà parar els motors dels vaixells quan estiguen preparats per a connectar-se a la xarxa o el proveïment o els plans per al proveïment de GNL a vaixells.