La cabina de Sagunt se suma a les dues estacions situades en el Port de València, enfront dels barris del Cabanyal i de Natzaret
Les cabines de Valenciaport registren 8 elements de diferents de gasos i partícules per a analitzar la qualitat de l’aire enfront d’altres instal·lacions que només recullen les partícules i indicacions meteorològiques
Les dades es poden comprovar en la web de Valenciaport o en la de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
L’Autoritat Portuària de València va ser el primer port espanyol i el segon europeu en aconseguir el registre EMAS, el certificat més exigent en matèria de gestió i auditoria mediambiental
Des de 2008 a 2019 la petjada de carboni del Port de València s’ha reduït un 30% mentre que l’activitat va créixer un 42%
València, 19 de maig de 2021. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha instal·lat en el Port de Sagunt la que ja és la seua tercera cabina de control ambiental i de mesurament de la qualitat de l’aire, que permetrà mesurar els nivells de concentració en l’àmbit de l’activitat portuària i fer seguiment el seu abast en els nuclis urbans. Amb esta iniciativa, s’obtindran anàlisi i paràmetres amb informació d’utilitat per a la comunitat portuària i per als veïns dels barris portuaris.
La instal·lació se suma a les dues cabines situades en el Port de València, en concret a l’esplanada de l’antic llit del riu Túria –enfront del barri de Natzaret – i en el moll Transversals de Ponent -enfront del barri del Cabanyal-.
Estas cabines de l’APV porten el distintiu Ecoport i estan equipades amb l’última tecnologia per a mesurament i control de contaminants atmosfèrics. Compten amb cinc analitzadors de gasos que mesuren la concentració de diòxid de sofre (SO2), Òxids de Nitrogen (NO2/NO/NOx), Ozó (O3), monòxid de carboni (CO) i Partícules PM10 i PM2.5. Compten també amb una estació meteorològica, per a observació i anotació de la velocitat i direcció del vent, pluviometria, radicació solar, temperatura, humitat relativa i pressió baromètrica; i estan avalades i instal·lades segons indiquen els tècnics del Centre d’Estudis Ambientals per al Mediterrani (CEAM). A més, inclouen sonòmetres per a mesurar els nivells acústics del port. Totes estas dades, es reben en temps real, la qual cosa permet l’establiment d’indicadors per a controlar tant la qualitat de l’aire com del soroll.
Així doncs, les instal·lacions de Valenciaport contemplen paràmetres de gasos contaminants i de partícules (recull 8 elements diferents) i indicadors meteorològics (altres 8 fonts de dades), enfront d’altres cabines que només contemplen el mesurament de Partícules PM10 i PM2.5.
Les dues cabines del Port de València formen part del projecte GREEN C PORTS -amb un pressupost de més de 300.000 euros- que està coordinat per la Fundació Valenciaport i cofinançat per la Unió Europea. Estas actuacions posen en valor els esforços a realitzar accions ambientals en nom d’un compromís i comportament amb la descarbonització i la transparència.
Comprovació de les dades
En la web de Valenciaport ja es pot comprovar en temps real la qualitat de l’aire de la cabina de control ambiental situada a l’esplanada de l’antic llit del riu Túria. Esta cabina, que està connectada a la xarxa de vigilància de la Generalitat Valenciana de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha presentat el mes d’abril una qualitat de l’aire entre bona i excel·lent.
A més, d’estas tres cabines, Valenciaport ha instal·lat també set nous sensors mediambientals per a complementar els equips actuals. L’objectiu de l’Autoritat Portuària de València (APV) és reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat mitjançant solucions innovadores que permeten analitzar aspectes com la qualitat de l’aire, i oferir informació a la comunitat portuària i veïns del Port d’una forma activa i periòdica.
Compromís amb el medi ambient
L’APV compta amb tots els estàndards internacionals de qualitat ambiental, entre ells el reglament EMAS, el certificat més exigent en matèria de gestió i auditoria mediambiental. De fet, Valenciaport va ser el primer port espanyol i el segon europeu a aconseguir aquesta acreditació en 2008, i és l’únic port de la Comunitat Valenciana que està inscrit en el registre EMAS de la Conselleria d’Agricultura.
A més, l’APV va ser la primera autoritat portuària d’Espanya a inscriure la Petjada de Carboni d’un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calcule”. A més, València és també port pioner en l’àmbit mundial a mesurar la seua Petjada de Carboni sota l’estàndard de l’ISO 14064-1:2012, una metodologia que inclou el mesurament en quatre nivells: les emissions procedents de l’electricitat i del consum de combustible de l’APV, empreses concessionàries, vaixells i el transport terrestre produït a l’interior del recinte portuari de València.
Des de 2008 a 2019 la petjada de carboni del Port de València s’ha reduït un 30%, passant de 3,19 a 2,23 kg de CO₂ per tona manipulada. En el mateix període de temps, l’activitat del Valenciaport va créixer un 42%, en passar de 52 milions de tones gestionades en 2008 a 74 milions al tancament de l’exercici de 2019. Aquestes xifres posicionen a Valenciaport com a referent internacional en desenvolupaments i estratègies portuàries de descarbonització i mostren amb fets i xifres concretes que el creixement de l’activitat econòmica no està renyit amb la reducció de CO₂.
El Port de València posseix també la certificació PERS; l’únic estàndard de gestió ambiental específic del sector portuari i incorpora, a més dels principals requisits generals dels estàndards reconeguts (com ISO 14001), les especificacions dels ports basades en les recomanacions de ESPO, que són auditades per una signatura independent i de reconegut prestigi a nivell internacional com Lloyd´s Register.
Valenciaport forma part de la xarxa de ports “EcoPorts” que és la principal iniciativa mediambiental del sector portuari europeu i l’objectiu de la qual és millorar la gestió ambiental i crear consciència sobre la protecció del medi ambient mitjançant la cooperació i l’intercanvi de coneixements entre els diferents ports.