Aurelio Martínez participa en la reunió dels responsables dels 12 ports més importants del món que participen en WorldPorts Climate Action Program (WPCAP).

L’Autoritat Portuària de València (APV)es va integrar a la fi de 2020 a este programa que fomenta programes actius contra el canvi climàtic.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha participat en la reunió dels responsables dels 12 ports més importants del món que formen part del World Ports Climate Action Program (WPCAP) en la qual s’han presentat les noves accions dels grups de treball per a 2021. L’APV es va unir a esta iniciativa a la fi de 2020, un programa que fomenta les sinergies entre les principals comunitats portuàries per actuar contra el canvi climàtic a través de mesures concretes per a exercir un paper actiu enfront del escalfament global.

En concret, Valenciaport forma part dels equips del WPCAP que estan desenvolupant programes per a: la descarbonització de les terminals; afavorir l’objectiu de zero emissions de vaixells en molls; incrementar l’eficiència de les cadenes logístiques; i promoure polítiques comunes d’incentius per a la reducció d’emissions. El WPCAP està format pels recintes portuaris d’Anvers, Barcelona, Göteborg, Hamburg, Le Havre, Long Beach, Los Angeles, Nova York/Nova Jersey, Rotterdam, València, Vancouver i Yokohama.

En la reunió, que ha estat dirigida pel CEO de l’Autoritat Portuària de Rotterdarm, Allard Castelein, també s’ha fet balanç dels resultats dels diferents programes que tenen en marxa el WPCAP. Unes iniciatives en les quals col·laboren totes les entitats i en les quals s’involucren a la comunitat portuària com a navilieres, terminals, proveïdors energètics amb projectes específics. Així, per exemple, en matèria d’eficiència energètica el grup de treball està identificant noves mesures a adoptar pels ports per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en el transport marítim. En l’àmbit de polítiques d’incentius, els components del WPCAP van advocar per alinear programes d’estímuls entorn de temes comuns centrats en la reducció de CO₂ per a agilitar i simplificar l’accés als mateix.

Aurelio Martínez ha destacat “el compromís dels recintes portuaris per a exercir un paper actiu en la transició ecològica i la descarbonització amb propostes que es plasmen en projectes concrets que estan donant resultats per a la consecució dels nostres objectius, en el cas de Valenciaport de 2030, zero emissions. D’ací, la importància de posar en comú i anar de la mà en estas accions”. Així, el president de l’APV ha explicat el projecte d’electrificació dels molls del Port de València que està avançat ja en la construcció d’una subestació elèctrica que permetrà connectar a l’electricitat de terra els motors auxiliars dels vaixells mentre estan atracats, el sistema Power-to-ship, un dels projectes que formen part dels grups de treball del WPCAP.

I és que, les inversions previstes en els pròxims anys a l’entorn de Valenciaport comporten una sèrie de compromisos de sostenibilitat per a la consecució d’aquest objectiu de zero emissions. Unes inversions que van encaminades a la promoció de l’ús d’energies alternatives als combustibles fòssils tradicionals com a hidrogen, energies renovables (fotovoltaiques, eòliques), GNL, sense descartar altres alternatives.

Després de la reunió del grup, el WPCAP va emetre un comunicat conjunt en el qual reiterava la seua ferma aposta per situar als ports com a motor d’impuls cap a la transició energètica, reforçant les mesures que milloren l’eficiència energètica en el transport marítim, així com el treball coordinat i conjunt perquè els vaixells puguen fer ús d’infraestructures d’energia verda subministrades per les organitzacions portuàries i terminals, a través del programa power-to-ship. El WPCAP se centra en accions concretes per a combatre el canvi climàtic. Per a això, les institucions portuàries treballen en projectes específics, implicant al màxim a les navilieres, les terminals i els proveïdors d’energia per a maximitzar l’impacte.

Més informació sobre WPCAP: https://sustainableworldports.org/wpcap-ports-take-new-series-of-climate-change-actions/