• El port es marca com a objectiu el servei al món empresarial sense oblidar la sostenibilitat econòmica i ambiental
  • “Junts, més lluny”: un Pla Estratègic a deu anys basat en el compromís amb els clients, la innovació, la connectivitat, la sostenibilitat i les persones
  • Mar Chao, presidenta de Valenciaport: “el Pla Estratègic Valenciaport 2035 és molt més que un document tècnic: és una fulla de ruta col·lectiva, fruit del diàleg, l’anàlisi rigorosa i el compromís de tots els actors que formem Valenciaport”

València, 15 de juliol de 2025.– Valenciaport vol ser l’aliat de referència per a empreses i ciutadania davant d’un món global i interconnectat, marcat per transformacions i incerteses sociopolítiques i econòmiques que exigiran més seguretat, innovació i compromís ambiental. El Pla Estratègic de l’Autoritat Portuària de València (APV), presentat hui a l’Edifici del Rellotge del Port de València, ha sigut elaborat amb objectius i projectes que tenen com a horitzó l’any 2035.

És un Pla a deu anys que vol reforçar Valenciaport com a motor de generació de riquesa i ocupació de qualitat, així com un dinamitzador d’inversions i transformació de les estructures logístic-portuàries, amb la voluntat d’oferir el millor servei al teixit empresarial.

Per a l’any 2035, Valenciaport aspira a concentrar fins al 45% del trànsit de contenidors plens d’importació i exportació del sistema portuari espanyol. El ferrocarril serà clau per assolir aquest objectiu, ja que haurà de gestionar prop del 17% d’eixos contenidors que entren o ixen dels ports de València i Sagunt.

Tot i això, la carretera continuarà sent fonamental, i Valenciaport seguirà al costat del transport terrestre, essencial per garantir els nivells de servei en la cadena logística.

S’estima que d’ací a una dècada, les terminals de l’APV generaran 80.000 llocs de treball (ara en són 50.000) i s’hauran mobilitzat 40 milions d’euros en projectes de digitalització per situar Valenciaport en l’avantguarda dels ports globals. Tot això en sintonia amb el Marc Estratègic del Sistema Portuari Espanyol i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

El Pla inclou indicadors de gestió que garantisquen la sostenibilitat econòmica, amb disciplina financera i control de la despesa, per assegurar un creixement ajustat a les necessitats del sector exterior espanyol.

Segons ha destacat Mar Chao, presidenta de l’APV, “el Pla és una fulla de ruta col·lectiva, nascuda del diàleg i del compromís de tots els actors que formem Valenciaport. Ha sigut elaborat amb la participació activa de la Comunitat Portuària, treballadors, empreses, administracions i agents socials. El seu objectiu és consolidar Valenciaport com a port líder, sostenible, innovador i al servei del teixit productiu, la ciutadania i el territori”.

Chao ha conclòs: “volem ser el motor d’una economia sòlida i responsable. Aquest model de port no només millora la competitivitat, sinó que també genera valor social i respecte ambiental. En definitiva, sostenibilitat econòmica i ambiental per garantir el servei a empreses i persones”.

Objectius i projectes del Pla Estratègic

Un dels grans objectius del Pla Estratègic 2035 és optimitzar les infraestructures portuàries i logístiques per adaptar-les a les noves necessitats del comerç. Per això, es promouran projectes clau com la nova Terminal Nord —referent en sostenibilitat i tecnologia—, el desenvolupament dels accessos ferroviaris als ports de València i Sagunt, i el desplegament complet de zones logístiques estratègiques com la ZAL o Font de Sant Lluís. Aquesta millora integral de la connectivitat —tant ferroviària com per carretera— permetrà oferir un servei més àgil, eficient i compromés amb la descarbonització del transport.

La descarbonització, la resiliència i la lluita contra el canvi climàtic són pilars centrals del Pla. Valenciaport reafirma el seu compromís amb el Pla Net Zero Emissions mitjançant l’ús d’energies renovables, el subministrament elèctric als vaixells (OPS), combustibles alternatius i instruments de compensació ambiental. A més, es fomenta la creació de corredors verds, l’adaptació climàtica de l’entorn portuari i l’impuls de projectes vinculats al Vall de l’Hidrogen a Sagunt. Tot això amb l’objectiu de consolidar un model de port verd, competitiu i alineat amb els ODS de les Nacions Unides.

El Pla reconeix el valor del capital humà i la innovació com a factors clau per al futur de Valenciaport. Es promou un ecosistema d’innovació oberta, el desenvolupament d’un bessó digital del port, la digitalització total dels processos i la transformació tecnològica dels sistemes de gestió. Al mateix temps, es preveu la millora de la integració port-ciutat a València, Sagunt i Gandia, la generació d’espais d’ús ciutadà i el foment de l’ocupació inclusiva, la igualtat i la formació dual.

Per assolir aquests objectius, el document presentat hui —primer davant de la plantilla de l’APV i posteriorment a representants socials i de la Comunitat Portuària, que han participat activament en la seua elaboració— recull 20 projectes estratègics amb més de 150 iniciatives concretes.

Els projectes s’articulen en 5 pilars estratègics. El primer inclou aquelles actuacions considerades dinamitzadores del sistema (optimització d’infraestructures, recerca de sinergies amb clients principals, configuració d’una oferta sostenible per a passatgers i actuacions específiques per a Sagunt i Gandia).

El segon bloc s’adreça a accions ambientals, com el Pla Net Zero Emissions i la gestió de riscos, resiliència i adaptació al canvi climàtic. El tercer pilar està orientat al lideratge en innovació i digitalització; el quart, a la generació de qualitat i vincles ciutadans en l’àmbit dels ports; i, finalment, el cinqué, la voluntat de Valenciaport de ser un referent en bona gestió i autosuficiència econòmica, com a garantia per a servir l’interés general.

Un Pla elaborat de manera participativa

El Pla ha estat dirigit i redactat per la consultora neerlandesa MBTS i la Fundació Valenciaport. Per a la seua elaboració s’ha comptat amb la col·laboració de la Comunitat Portuària i els principals actors socioeconòmics compromesos amb la logística i l’activitat dels ports de València, Sagunt i Gandia, tant de la Comunitat Valenciana com del seu hinterland.

Des del primer moment, s’ha volgut construir un document compartit, no només tècnic, que responguera a les necessitats reals de l’entorn logístic i portuari. Per això, s’ha comptat amb la implicació directa de més de 200 agents (empreses, institucions, operadors logístics, administracions públiques i associacions) que han participat activament en el disseny del Pla, aportant la seua visió estratègica i operativa.

El desenvolupament del Pla ha inclòs una anàlisi exhaustiva del context internacional, de les tendències del comerç marítim i dels grans reptes que afecten el sistema portuari global, com la digitalització, la transició energètica o la congestió de les cadenes logístiques. Aquest diagnòstic s’ha contrastat amb dades econòmiques, ambientals, tecnològiques i socials, tant a escala nacional com europea. A més, s’han estudiat models de referència de ports líders per extreure’n bones pràctiques i adaptar-les al context valencià. Aquest treball ha sigut la base per a definir els cinc pilars estratègics del Pla i els 20 grans projectes transformadors que el sustenten. Al llarg del procés d’elaboració s’han celebrat més de 60 reunions tècniques, tallers sectorials i entrevistes en profunditat, tant internes com externes. Aquests encontres han inclòs des de sessions amb personal tècnic i directiu de l’APV fins a taules de treball amb representants del transport terrestre, operadors ferroviaris, administracions, sindicats, universitats i empreses de l’entorn. També s’han mantingut reunions específiques amb ajuntaments i representants socials de València, Sagunt i Gandia per garantir la connexió port-ciutat. Aquest procés de validació progressiva ha permés dotar el Pla d’una estructura clara, mesurable i realista, amb indicadors de seguiment i compromisos públics de millora, reforçant el paper de Valenciaport com a agent de transformació en el seu entorn.