• L’Autoritat Portuària de València participarà en aquest projecte de neteja de les mars de la mà de la Fundació Ecoalf i d’Ecoembes, com un model de col·laboració públic-privada per a una economia més circular
  • Els ports de València, Sagunt i Gandia passaran a formar part d’una xarxa mediterrània d’altres 72 ports compromesos en la neteja de les mars, en la recuperació i reutilització de residus i en la conscienciació mediambiental
  • El Consell de l’APV ha acordat, igualment, l’atorgament d’autorització per a la prestació del servei comercial de consignació de vaixells, per a diverses empreses, en els ports de València, Sagunt i Gandia
  • També hui, s’ha aprovat prorrogar per un període de quatre anys el conveni de col·laboració entre l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de València en matèria de prevenció i actuació del cos de bombers de València en el recinte portuari. Els equips de bombers adscrits al Port participaran en simulacres i visites formatives promogudes per l’Autoritat Portuària, amb la finalitat de reforçar la preparació davant situacions d’emergència

València, 30 de juny de 2025.- El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat hui la seua adhesió al projecte Upcycling the Oceans, una iniciativa impulsada per la Fundació Ecoalf i Ecoembes, l’objectiu de la qual és recuperar residus de la mar i reintroduir-los en el cicle del reciclatge, comptant amb la col·laboració del sector pesquer.

El conveni, sense implicacions econòmiques per a Valenciaport, promou la traçabilitat, custòdia i gestió responsable de les escombraries marines, reforçant la sensibilització ciutadana i la participació activa de la comunitat portuària. Aquest acord té una vigència inicial de quatre anys, prorrogable anualment fins a un màxim de huit.

Amb la seua incorporació, els ports de València, Sagunt i Gandia passaran a formar part d’una xarxa mediterrània d’altres 72 ports compromesos amb la lluita contra la contaminació marina, una acció alineada amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 14 de l’ONU per a la protecció de la vida submarina.

El projecte contribueix a la caracterització dels residus marins, amb especial atenció als micro plàstics, la presència del qual suposa un risc tant per als ecosistemes marins com per a la salut humana, en facilitar l’entrada de substàncies químiques perilloses en la cadena alimentària.

La unió d’esforços entre Valenciaport, la Fundació Ecoalf i Ecoembes representa un model de cooperació entre entitats públiques i privades orientat a donar una segona vida als residus marins, convertint les escombraries en recurs mitjançant processos de reciclatge avançats.

A més del seu component operatiu, Upcycling the Oceans aposta per la sensibilització i formació del sector pesquer i la ciutadania, fomentant una major consciència sobre l’impacte dels residus en la mar i el paper actiu que pot exercir la societat en la seua reducció.

Experiències anteriors 

L’Autoritat Portuària de València (Valenciaport) ha desenvolupat en els últims anys diverses iniciatives enfocades a la protecció de l’entorn marí, especialment en la recollida de residus i xarxes de pesca abandonades. Una de les més destacades ha sigut el projecte europeu LIFE IP INTEMARES, en el qual va col·laborar a través de neteges de residus submarins en aigües pròximes als ports valencians.

Així mateix, Valenciaport ha treballat al costat de la Fundació Valenciaport i la Confraria de Pescadors de Gandia en el marc del projecte MARPOL Gandia, mitjançant el qual es va establir un sistema pilot per a la recollida i gestió de residus pesquers en el port de Gandia, amb especial atenció a xarxes de pesca fora d’ús (NPFU).

També ha format part del projecte Oceanets, cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea, centrat en la recuperació de xarxes de pesca i la seua transformació en nous productes tèxtils. A més, s’han organitzat activitats divulgatives com a exposicions itinerants i jornades educatives per a conscienciar sobre l’impacte de les escombraries marines.

ALTRES ACORDS DEL CONSELL 

Noves autoritzacions per a serveis portuaris 

En la reunió celebrada hui en la seua seu de l’Edifici del Rellotge del Port de València, el Consell de l’APV també ha provat i pres diversos acords en matèria d’autoritzacions i concessions per a la prestació de serveis comercials en els ports de València, Sagunt i Gandia, entre ells, s’ha aprovat la proposta de resolució sobre la sol·licitud de GANDIA SERVEIS PORTUARIS S.L d’atorgament d’autorització per a la prestació del servei comercial de consignació de vaixells, en els ports de València, Sagunt i Gandia. Una autorització que impulsarà l’activitat comercial del port de La Safor.

També s’ha aprovat una proposta similar d’atorgament d’autorització presentada per BERGÉ MARÍTIMA SAGUNT, SLU perquè aquesta empresa puga prestar el servei comercial de consignació de vaixells, en els ports de València, Sagunt i Gandia.

I relacionat amb “la part terra” de l’activitat portuària, s’ha aprovat la sol·licitud d’autorització realitzada per de TRACCION RAIL, S. A. per a la prestació del servei comercial de maniobres ferroviàries i qualsevol altre relacionat amb les operacions del tren per al port de València, Sagunt i Gandia.

Conveni bombers Ajuntament de València 

El Consell de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat una pròrroga i una addenda per al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València (Ajunt./APV) en matèria d’intervenció de bombers, amb la finalitat de millorar l’atenció de les obligacions de totes dues entitats respecte de l’actuació en les emergències específicament per al cas d’activació del Pla d’Autoprotecció del Port de València.

Amb aquesta pròrroga, que s’estén per un període de quatre anys, els equips de bombers adscrits al Port participaran en simulacres i visites formatives promogudes per l’Autoritat Portuària, amb la finalitat de reforçar la preparació davant situacions d’emergència. A més, s’impartiran cursos de formació especialitzats per al personal del Departament de Bombers de València, enfocats en les actuacions específiques que podrien ser necessàries en el Port de València.

L’APV, a través de l’aportació econòmica establida en el Conveni, es compromet a cobrir els costos dels cursos de formació per als bombers i a dotar al Departament de Bombers dels mitjans materials necessaris per a actuar eficaçment davant qualsevol incident o emergència en les instal·lacions portuàries.

L’addenda al conveni també introdueix una modificació en la clàusula quarta, relativa al Règim Econòmic. Aquesta modificació estableix una aportació superior a la del període anterior, a causa de la creixent necessitat de formació especialitzada del personal del Departament de Bombers, en resposta a les particularitats de les emergències en el Port de València.

Els imports anuals establits en el conveni són de fins a 165.000€ anuals durant tota la pròrroga del conveni.

Un port amb alta autoexigència de seguretat 

El Port de València, un dels principals centres logístics d’Europa, és un entorn complex que alberga una gran varietat de tecnologies, fonts energètiques, i una constant activitat multimodal. A més, en les seues instal·lacions circulen productes i persones que requereixen una atenció altament especialitzada en emergències.

Aquest conveni reforça el compromís d’autoexigència de l’APV per a garantir la seguretat i protecció de tots els que operen i transiten pel Port de València.