• L’Autoritat Portuària de València (APV) ha organitzat una xarrada oberta sobre la presència de la dona en el sector logístic amb destacats líders del sector: Álvaro Rodriguez Dapena, president de Ports de l’Estat; Belén Carratalá, CEO Nava Forwarding; Lorena Ballester, CEO del Grup Chema Ballester i vicepresidenta de FVET-Port; i Juan Carlos Arocas, CEO de Transitalia
  • Els ponents han aportat la seua visió sobre els desafiaments del transport en clau femenina i han abordat diferents eines per a superar les barreres invisibles que limiten l’ascens professional de la dona en el sector posant l’accent en l’educació, la conciliació i en la necessitat de fer visibles els referents femenins
  • El debat moderat per Núria Lacaci, secretària general de ACE i Melyt, i Mar Chao, presidenta de l’APV i Melyt, s’ha centrat en donar a conèixer les fórmules que s’estan implementant amb èxit -tant en l’àmbit públic com en el privat- per a atraure i retindre a la dona en el sector logístic

València, 6 de març de 2025.- Atraure i retindre a la dona en els sectors del transport, la logística i marítim, és el repte que ha abordat la taula de debat organitzada per l’Autoritat Portuària de València amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona: ‘La Incorporació de la Dona en el Transport, un Desafiament Compartit’.

Amb l’objectiu de contribuir a implantar fórmules que fomenten la presència femenina en estos sectors, Valenciaport ha citat a professionals i líders de la comunitat portuària que han abordat el mapa actualitzat de la presència femenina en les professions relacionades amb la logística i el transport: Álvaro Rodriguez Dapena, president de Ports de l’Estat; Belén Carratalá, CEO Nava Forwarding; Lorena Ballester, CEO del Grup Chema Ballester i vicepresidenta de FVET-Port; i Juan Carlos Arocas, CEO de Transitalia.
La xarrada ha sigut moderada per Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València i Melyt, i Núria Lacaci, secretària general de ACE i Melyt. Al llarg d’una hora, ponents i moderadores han parlat dels desafiaments als quals s’enfronta la dona en un sector tradicionalment acaparat pels homes i han debatut els canvis necessaris perquè la dona s’incorpore de manera natural a un sector productiu essencial per a l’economia espanyola. També han parlat del paper de la dona en els llocs de responsabilitat i de com la seua visibilitat està contribuint a trencar ‘els sostres de cristall’.

En la seua intervenció, Dapena ha incidit en “la necessitat de desenvolupar i implementar accions concretes perquè el sector resulte atractiu a la dona. Cal redoblar esforços i realitzar campanyes de difusió amb el que es fa en el sector en totes les dimensions. A més, cal calar en la part educativa. En l’estratègia de Ports de l’Estat este objectiu ja és una meta, s’ha inclòs en el Pla d’Igualtat i ens hem proposat fer una implementació molt estricta”.

En esta mateixa línia, Carratalá ha assenyalat la necessitat de “eliminar els estereotips. Tot comença en l’educació: el sentiment de culpa per absència, el joguet del camió que no siga només per al xiquet… Les pròpies dones es posen les barreres per a no créixer i pensen que els llocs directius no els permetran conciliar i, en els llocs més tècnics, el sector es caracteritza per ser ràpid i actiu, amb torns que canvien i no permeten organització prèvia. Cal treballar en la conciliació”.

Per la seua part, Lorena Ballester ha ampliat l’espectre de treball també als joves “el sector del transport per carretera no és atractiu ni per a les dones ni per als joves. Cal treballar molt per a atraure. Falten entre 15.000 i 20.000 conductors, és un sector que genera ocupació, però cal pensar què podem fer per a atraure i que la gent vulga treballar en este sector”. Així mateix, ha afegit que “les dones que treballem en el sector hem de convertir-nos en referents al mateix temps que incentivem i promovem els canvis d’un sector tradicionalment liderat per homes en el qual la representació femenina a penes aconsegueix el 22%”.

En el seu torn de paraula, Arocas ha posat l’accent en “el desconeixement del sector, la societat en general pensa que és una cosa molt tancada, però no és així, es pot accedir a ell, no hi ha cap trava. Han canviat les coses i falta donar-li visibilitat a la professió i això és molt més evident en el cas de la dona”. Així mateix, ha afirmat que la presència de la dona és més habitual en determinats departaments com per exemple administració i que “fomentar la promoció interna i interdepartamental pot ser una eina útil que genere possibilitats de canvi”.

La taula ha conclòs que cal “continuar treballant en la promoció, l’educació, la visibilitat de referents i la conciliació com a aspectes clau per a incorporar a la dona en les professions que donen vida a este sector” ha assenyalat Lacaci. L’aplicació de quotes en els processos de selecció no són la solució, però sol·licitar ‘determinades qualitats i atributs’ per als llocs vacants, sí que pot arribar a garantir la seua cobertura femenina.

Chao ha tancat el debat reclamant “que no posen bastons a la roda. La discriminació positiva no és la solució, per això hem de treballar a fer el sector atractiu a la dona, perquè és necessària la seua presència. Cal captar el talent femení, perquè n’hi ha. Si obrim les portes, les dones entraran”. Però, a més, ha afegit, “cal fer una acció en determinades carreres que es vinculen amb este sector per a fomentar la presència femenina i donar visibilitat als referents, que precisament, ací a València tenim moltes: en Duana, en Capitania, en l’APV en la part tècnica i l’equip comercial que són clarament femenins”.

Exposició amb motiu del Dia Internacional de la dona

En paral·lel a la cita d’ahir, Valenciaport ret homenatge als referents femenins del sector portuari amb motiu del Dia Internacional Dona (que se celebra demà 8 de març) i ha obert al públic una nova exposició en l’Edifici del Rellotge que visibilitza a les dones que han aconseguit situar-se en el cim de les institucions i empreses per a les quals treballen ‘trencant sostres de cristall’.

La mostra romandrà oberta al públic de manera gratuïta fins al dia 9 de març en horari d’11.00 a 19.00 hores en la zona d’exposicions situada en la part baixa de l’icònic edifici.

L’exposició es compon d’una sèrie de panells que parlen de les barreres invisibles que dificulten l’accés de la dona als llocs de responsabilitat. Esta exposició, a més d’abordar els reptes de la dona en el sector, posa xifres a la representació de la dona en el sistema portuari espanyol donant veu a les dones que han aconseguit llocs de responsabilitat en el sector.

A través de les seues reflexions, Elena (Capitana Maríti-ma), Rosana (presidenta de WISTA), Pilar (directora corporativa de Ports de l’Estat), Cristina (cap de contenidors de l’APV), Lorena (directora general del Grup Chema Ballester), Cristina (presidenta de l’Associació d’Empresaris de Camp de Morvedre – Asecam), Carolina (València Branch Manager de MSC Espanya), Manuela (subdirectora d’Infraestructures, Instal·lacions i Conservació de l’APV), Marta (cap regional de Duana i IIEE de València), Carmen (cap de l’Oficina Tècnica de l’APV), Rosana (cap d’Operacions de Navarro i Boronat), Icíar (cap de Contractació de l’APV), María José (administradora Duana Marítima València) i Núria (secretària general de Melyt) proposen diferents fórmules per a incorporar amb èxit a la dona a este sector.