
L’Autoritat Portuària de València (APV)ha gestionat fins a novembre 1.300 contenidors amb joguets amb destinació als mercats més variats
La connectivitat marítima de Valenciaportpermet a la indústria joguetera una major participació en el comerç internacional
En total, fins a novembre d’enguany s’han transportat més de 7.200 tones de joguets espanyols des del Port de València
Grècia, Mèxic i els Estats Units són els tres principals països de les vendes a l’exterior de la indústria joguetera a través del Port de València
Alguns països com Togo, Guinea Bissau, Cosa Rica, Hondures o les Illes Mayotte (enfront de Moçambic) solament arriben un contenidor o dos a l’any
Les xiquetes i els xiquets d’Austràlia, Noruega, els Estats Units, Colòmbia o Sud-àfrica gaudiran este any de joguets fets a la Vall del Joguet a Alacant -zona estratègica per la seua proximitat a València- o de qualsevol empresa espanyola dedicada a este sector, que fan arribar els seus productes a qualsevol racó del món. Per a això, compten amb el suport de Valenciaport, el port espanyol millor connectat i el quart d’Europa, un enclavament fonamental que facilita el comerç de l’economia espanyola i de la indústria exportadora i, en concret, de les Pimes que es dediquen al joguet.
La connectivitat del Port de València, que manté relacions amb 1.000 ports de 168 països, és un avantatge competitiu per a les Pime. Gràcies a la seua capacitat per a teixir relacions comercials amb els cinc continents, les mercaderies poden arribar a qualsevol racó del món. Així, per exemple, enguany s’han enviat 6 contenidors amb 24 tones de joguets a les Illes Societat a la Polinèsia Francesa per a que les xiquetes i els xiquets de Tahití o Bora Bora gaudisquen. Alguns països com Togo, Guinea Bissau, Cosa Rica, Hondures o les Illes Mayotte (enfront de Moçambic) solament arriben un contenidor o dos a l’any. Un servei per a totes les empreses que independentment del destí i la quantitat poden portar els seus joguets gràcies a les navilieres, consignatàries, transitàries i la resta de la comunitat portuària del principal port de contenidors del sud d’Europa.
Així, entre gener i novembre d’enguany, des de les dàrsenes de Valenciaport han partit 1.290 contenidors carregats de joguets ‘made in Spain’ amb destinació a 90 països. En total, 7.211 tones d’il·lusió que arriben a Amèrica, Àfrica, Àsia, Oceania i Europa. Des de les illes paradisíaques de la Polinèsia Francesa o el Carib al Japó, passant pel Canadà, els països del Golf de Nigèria, el Golf Pèrsic, o la costa del Pacífic a Amèrica del Sud.
Per països, el que més mercaderia ha rebut des de València ha sigut Espanya. Diversos ports espanyols han recepcionat 1.625 tones repartides en 95 TEUs i càrrega rodada amb les illes Balears i Canàries. Grècia, Mèxic i els Estats Units són els principals importadors de joguets espanyols.
Segons les dades de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ), la presència en mercats internacionals és clau per al sector, de fet, el 65% de les empreses exporten part de la seua producció fora d’Espanya. Els mercats europeus són el principal destí de les nostres exportacions amb països com Portugal, França, Itàlia i Alemanya al capdavant. A molts d’estos països veïns els productes arriben per tren o carretera, no obstant això, durant este any Valenciaport registra enviament de joguets amb 7 països europeus, liderant el trànsit Grècia amb 279 contenidors i 1.255 tones. En segon lloc, se situa Itàlia amb 111 tones transportades totes elles a través del ro-ro (vaixells que traslladen el carregament en rodes, principalment camions), utilitzant les autopistes de la mar que uneixen Valenciaport amb els principals ports italians. A continuació, es posicionen el Regne Unit (14 TEUs i 63 tones), Xipre (8 TEUs i 34 tones), Malta (4 TEUs i 20 tones), Irlanda (4 TEUs i 12 tones), i Noruega (2 TEUs i 9 tones).
El gruix dels països que importen joguets espanyols es troba repartits entre la resta de contenientes. A Amèrica estan Mèxic amb 270 contenidors (1.071 tones) i els Estats Units amb 127 TEUs (695 tones), dos dels principals socis comercials de la indústria joguetera espanyola. En esta àrea també destaquen, entre altres, les relacions amb l’Equador (29 TEUs), el Perú (25 TEUs), Colòmbia (15 TEUs), República Dominicana (13 TEUs), Xile (12 TEUs), Guatemala (9 TEUs), Panamà (8 TEUs), l’Argentina (8 TEUs), Illa Guadalupe (4 TEUs), l’Uruguai (4 TEUs) o el Canadà (3).
En la zona d’Àfrica, destaquen el Marroc (24 TEUs i 107 tones), Sud-àfrica (16 TEUs i 68 tones) o Costa d’Ivori (13 TEUs i 48 tones). També es transporten des de Valenciaport per mar joguets a altres països com el Senegal (11 TEUs), Tunísia (11 TEUs), Guinea Equatorial (7 TEUs), Madagascar (4 TEUs), República del Congo (4 TEUs).
En Asia, el principal soci comercial per a la indústria joguetera espanyola és Israel amb 34 contenidors i 152 tones, seguit per Hong Kong amb 31 TEUs i 131 tones, i Taiwan amb 27 contenidors i 113 tones. Una altra zona destacada és el Golf Pèrsic amb països com Unió dels Emirats Àrabs (16 TEUs), l’Aràbia Saudita (12 TEUs), Kuwait (7 TEUs). En este continent també es transporten a Singapur (7 TEUs), Líban (7 TEUs) o la Xina (7 TEUs), entre altres.
Mentre que a Oceania cal destacar el dinamisme d’Austràlia amb 25 contenidors per a un total de 110 tones, mentre que Nova Caledònia (6 TEUs) o Illes Societat (6 TEUs), són altres destinacions de la indústria joguetera espanyola.
El Port de València es converteix així en el principal aliat de milers d’empreses exportadores de la seua àrea d’influència que poden vendre els seus productes a través del transport marítim a grans mercats com el nord-americà o l’asiàtic, però al mateix temps arribar a remotes illes del Pacífic o del Carib. Valenciaport, com a referent de la logística per a tota Espanya, continua millorant les seues infraestructures i serveis per a donar resposta a les necessitats de l’activitat import/export de les empreses, i a l’augment en els pròxims anys del trànsit marítim.