
El Port de València ho és també de Salamanca i de tota Castella i Lleó; hinterland natural i tradicional de la dàrsena valenciana, a tenor de l’interès suscitat en la Universitat de Salamanca per les explicacions sobre les possibilitats de connexió interportuària de València amb més d’una vintena de ports d’Europa i Àfrica.
L’Autoritat Portuària de València ha participat hui en la jornada “La contribució del Transport Marítim de Curta Distància a la millora del balanç d’emissions del carregador” organitzada per l’Associació Espanyola de Promoció del Tràfic Marítim de Curta Distància (TMCD) en el Col·legi Arquebisbe Fonseca en la Universitat de Salamanca. Esta jornada, que s’emmarca dins del Programa d’ajudes a la formació en relació amb el transport per carretera del Ministeri de Foment, ha sigut inaugurada per Ignacio Santos, director general de transports de la Junta de Castella i Lleó.
Durant el transcurs de la jornada, Fátima Zayed, directora de desenvolupament logístic de tràfic rodat de l’Autoritat Portuària de València, en una ponència titulada “El paper del port per a maximitzar els avantatges d’utilització del TMCD” ha mostrat els avantatges competitius de Valenciaport en el short sea shipping per a les empreses de Salamanca i de Castella i Lleó. Actualment, Valenciaport disposa de serveis regulars de transport marítim de curta distància amb 21 ports de països d’Àfrica Occidental, Nord d’Europa i el Mediterrani. Així mateix, compta amb connexió diària amb Itàlia a través de les Autopistes del Mar que ho connecten amb els ports de Livorno, Savona, Càller i Salern. En 2015, Valenciaport va manipular 8,54 milions de tones de tràfic ro-ro, un 12,38% més que l’any anterior. Aquest tràfic és utilitzat, fonamentalment, per mercaderies com a productes agroalimentaris (vi, oli, etc.) i els automòbils.