El dimarts 17 de gener es realitzarà la primera càrrega d’hidrogen en l’estació de subministrament situada en el moll de la Xità

El depòsit i la hidrogenera mòbil que proporcionarà el combustible ja estan en el Port de València

València, 15 de gener de 2022.- Ja està tot preparat perquè el Port de València es convertisca en el primer recinte portuari europeu que desplega la tecnologia de l’hidrogen en la seua activitat. Dimarts que ve 17 de gener es realitzarà la prova de càrrega d’este combustible net en la hidrogenera situada en el moll de la Xità.

El tanc que rebrà l’hidrogen i l’estació mòbil que el carregarà ja es troben en les instal·lacions del Port de València. Durant estos dies previs, els tècnics han realitzat les proves d’estanquitat i pressió per a determinar si el tanc té fugides i comprovar el correcte funcionament de l’operació. En concret, estes proves s’han realitzat utilitzant heli i gas nitrogen mesclat amb una xicoteta proporció d’hidrogen, simulant les condicions reals de la maniobra a pressions elevades.

Dimarts que ve el tanc ja es carregarà d’hidrogen, l’element químic més abundant en la naturalesa, un gas incolor, inodor i no tòxic que es troba en l’aigua o la biomassa, i que pot emmagatzemar-se durant llargs períodes de temps. En esta operació participen tècnics de Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen i Carburs Metàl·lics.

El procés de proveïment de carburant en una hidrogenera és molt similar al d’una gasolinera convencional, encara que l’hidrogen se subministra a alta pressió. En les pròximes dates, arribaran al Port de València els dos prototips de vehicles que rebran este combustible del futur per a testar-los en el recinte valencià. En concret, es provarà en un vehicle ‘reach stacker’ o apiladora de contenidors que estarà alimentat amb esta energia i operarà en MSC Terminal València; i en un cap tractor 4×4 equipat amb un conjunt de piles de combustible per a la seua prova en les activitats de càrrega/descarrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi.

Esta iniciativa forma part H2PORTS -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports-. El projecte està coordinat per la Fundació Valenciaport i finançat pel programa Clean Hydrogen DJ. de la Unió Europea. El seu objectiu és provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions.

El projecte H2Ports comportarà amb una inversió total de més de 4 milions d’euros i en ell participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, els centres d’investigació Centre Nacional de l’Hidrogen i Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Ballard Power Systems Europa, Carburs Metàl·lics i Enagàs.