Locució

Locució explicativa del nou passeig marítim de Sagunt

Llegenda

Foto de maqueta en pla zenital
Foto icona Vosté és ací

Vosté és ací. Icona de color roig amb punt inflat en forma de cúpula.

Foto icona Itinerari accessible

Itinerari accessible. Icona de color taronja amb una línia de xicotets punts que simulen el recorregut del passeig.

Foto icona Itinerari principal

Itinerari principal. Icona de color gris clar amb una matriu de xicotets punts distribuïts de manera uniforme.

Foto icona Platja

Platja. Icona de color marró clar amb textura rugosa simulant arena.

Foto icona Zones d'activitats

Zones d’activitats. Icona de color rosa amb rugositats amb formes quadrades de poca profunditat.

Foto icona Zones verdes

Zones verdes. Icona de color verd amb lleugeres rugositats romes.

Foto icona mar

Mar. Icona de color blau amb superfície simulant cresta d’ones.

Foto icona dic

Dic. Icona de color marró fosc amb rugositats simulant pedres acumulades en el pis.

Foto icona carril bici

Carril bici. Icona de color argila amb rugositats en línia paral·leles i uniformes.

Descripció

El nou passeig marítim del port de Sagunt, construït per l’Autoritat Portuària, es configura, essencialment, sobre els terrenys que ocupava la part terrestre del pantalà de minerals de la Companyia Minera Sierra Menera i avança des de la platja cap al mar, en una longitud d’uns 600 metres, adossat al dic d’escullera nord del port de Sagunt. Es concep com un centre cultural, d’oci i d’activitat lúdica per als ciutadans.

Este passeig és fruit dels diferents convenis i acords aconseguits entre l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària, en el marc de les relacions port-ciutat. En concret, amb esta actuació —que ha suposat una inversió de 5,5 milions d’euros per part de l’Autoritat Portuària— s’han posat a la disposició del municipi nous espais destinats a la ciutadania perquè servisquen de transició entre el nucli urbà i l’activitat portuària.

L’accés al nou passeig es realitza, de manera natural, des de l’actual passeig marítim. La zona en la qual ens trobem es concep com una àrea distribuïdora, que genera múltiples possibilitats d’accés:

Imágen de accesos al paseo marítimo.
  • 1r: Un itinerari principal, que encamina el vianant cap a les escales d’accés, que genera un efecte d’amplitud i en certa manera escenogràfic, emfatitzat pel guany gradual de cota, fins als 5,60 m sobre el nivell del mar. Este efecte es genera mitjançant tres trams de pocs esglaons d’escales interceptats per replanells de gran extensió en els quals se situen panells d’alumini amb textos perforats que narren l’origen del port de Sagunt, la construcció del port i del ferrocarril i el desenvolupament de la siderúrgia. En finalitzar l’escalinata, tota la longitud del passeig es desplega davant els usuaris. En eixa ubicació, s’hi localitza un mural de 28 metres de longitud en el qual s’exhibixen fotografies de les instal·lacions de la Companyia Minera de Sierra Menera de principis del segle XX.
  • 2n: Un itinerari accessible, amb un pendent del 4% que permet l’accés al nou passeig sense necessitat d’abordar-lo a través de les escales.
  • 3r: Un itinerari per als vianants a nivell de la platja i en direcció cap al mar que conduïx a un distribuïdor que dona accés a una zona esportiva —que compta amb un xicotet rocòdrom, un parc de cal·listènia i pistes de vòlei-platja— i del qual també partix una passarel·la de fusta cap a la platja.
  • 4t Un carril bici que s’inicia en la rotonda viària situada a la nostra esquena i discorre a diferent nivell al llarg del passeig, pel seu marge dret en el sentit d’avanç cap al mar. En la seua part final salva el desnivell amb l’itinerari accessible i accedix a l’aparcament de bicicletes situat en l’extrem del passeig. Al llarg del recorregut, el desnivell entre el passeig i el carril bici es resol amb un talús, plantat amb diferents espècies vegetals.

Aprofundint en l’itinerari accessible, este ens dirigix des de la nostra ubicació cap a la rampa de pujada al passeig mitjançant un paviment podotàctil. Una vegada situats en l’inici de la rampa, ascendirem per esta, amb pendent al voltant del 4%. Esta rampa disposa d’una barana en el seu costat esquerre en sentit ascendent i un mur de formigó en el dret, que va perdent alçària fins a desaparéixer a mesura que la rampa abasta la cota de l’itinerari principal. Esta rampa realitza una ziga-zaga en el seu tram final.

Finalitzada la pujada, el passeig s’estructura al voltant d’àrees clarament diferenciades:

  • 1a. Una zona de trànsit i avanç: es tracta d’una banda contínua d’uns 400 metres de longitud, associada a l’itinerari accessible i situada en la zona dreta del passeig, segons el sentit d’avanç cap a mar endins. Esta zona permet als usuaris traslladar-se al llarg del passeig, està lliure d’obstacles i compta amb una xicoteta vorada en el seu marge dret, que servix d’encaminament i que la delimita respecte a la zona verda d’un metre d’ample i el talús cap al carril bici. Entre el final de la rampa d’accés i esta vorada, s’ha disposat un paviment podotàctil que servisca d’ajuda per a aconseguir la vorada d’encaminament. En finalitzar esta zona de trànsit, esta vorada canvia d’alineació, deixant de complir les funcions d’encaminament i s’allunya de l’itinerari accessible fins a desaparéixer. Amb la finalitat de remarcar este punt de canvi d’alineació de la vorada s’ha disposat un quadrat de paviment podotàctil de botons, que advertix del final de la vorada d’encaminament. Des d’este advertiment de paviment podotàctil fins a l’extrem del passeig, hi ha un recorregut en línia recta d’uns 100 metres de longitud a través d’una gran plaça inclinada que ens eleva fins a aconseguir els 8,80 metres sobre el nivell del mar i en la qual s’incorpora el carril bici pel seu marge dret, segons el sentit d’avanç cap a mar endins.
  • 2a. Una sèrie de zones d’activitats que s’adossen a la zona de trànsit al llarg del passeig i queden, situades entre esta i el mar, que oferixen vistes panoràmiques. Estes zones es destinen a diverses activitats d’oci com ara:
    • Una Graderia amb vista cap a la platja i les zones esportives.
    • Una àrea de Jocs infantils composta per set equips, en què destaca una torre de joc o un canviador escalable.
    • Una Zona museística onse situa una tremuja original de l’antic pantalà de minerals.
    • Un Gran mirador en l’extrem del passeig marítim, situat a 8,80 metres sobre el nivell del mar que permet gaudir de formidables vistes panoràmiques. A este mirador s’hi accedix des de l’itinerari principal travessant la plaça inclinada descrita anteriorment i està parcialment pavimentat amb tarima de fusta. Tot este conjunt està delimitat per una barana que ens protegix del desnivell respecte als terrenys circumdants. Cal tindre en compte que, tant en el mirador com en la plaça inclinada, s’hi han disposat diversos bancs i també hi ha pals de fanals. Els murs que salven el desnivell del mirador respecte a la plaça inclinada contenen panells fotogràfics amb imatges del port de mitjan segle XX així com fotografies aèries del pantalà de minerals preses en 1977, any de la seua posada en servici.
    • Àrees de descans, es disposen al llarg de tot el passeig, equipades amb bancs i escocells de palmàcies.

Finalment, destaca en el passeig marítim per la seua monumentalitat, un conjunt de 7 pèrgoles d’ombratge, agrupades en tres trams d’uns 100 metres de longitud. Estes pèrgoles es disposen en diversos nivells entre els 7 i els 11 metres d’alçària i estan formades per unes 600 làmines de fusta de 7,5 metres de longitud cadascuna i gruix variable. Estes làmines es disposen perpendicularment a l’eix del passeig, i se subjecten a bigues de formigó que seguixen un traçat sinuós i que se sustenten, al seu torn, en piles també de formigó, de secció triangular amb vèrtexs aixamfranats. No obstant això, per a facilitar la comprensió de la maqueta, no s’hi ha representat este conjunt de pèrgoles.