
- En esta iniciativa participen 32 empreses que operen en els tres recintes gestionats per l’Autoritat Portuària de València: València, Sagunt i Gandia
- Entre els avanços implementats destaquen l’augment en la valorització de residus o la disminució en els consums d’aigua, energia o combustibles fòssils
- També han posat en marxa instal·lacions d’energies verdes com panells solars o carregadors elèctrics per a vehicles
València, 24 d’abril de 2025.- Una gestió eficient i una activitat descarbonitzada. Amb este doble objectiu treballa l’Autoritat Portuària de València (APV) amb les 32 empreses que formen el grup de treball del projecte ECOPORT II.
En el marc d’esta iniciativa, les empreses que formen part del grup Ecoport II (impulsat per l’APV) han realitzat un balanç de les fites ambientals aconseguides durant 2024, objectius que han sigut formulats voluntàriament per les companyies participants i que són addicionals al Sistema de Gestió Ambiental de cadascuna d’elles.
En concret, les empreses que componen el Comité Ambiental d’Ecoport II van formular un total de huit objectius mediambientals que podien ser seleccionats per les companyies que ho desitjaren. En 2024 estos objectius han sigut:
1. Increment del percentatge de residus valoritzats. Seleccionat per set empreses, de les quals sis van obtindre un augment en els seus residus valoritzats amb una mitjana de les empreses d’un 31% equivalent a 109.636kg.
2. Disminució del Consum d’aigua un 1%. Seleccionat per 14 empreses, d’estes huit van aconseguir reduir el seu consum d’aigua aproximadament en un 29,5%, equivalent a 2.958,078 litres.
3. Reducció del Consum de combustible en un 1%. Seleccionat per 14 empreses, aconseguint-se estalvis molt per damunt de l’objectiu de l’1% estimant-se en un 26% com a valor mitjà de cada empresa (un total de 10.290.705 litres).
4. Disminució del consum elèctric 1%. Seleccionat per 14 empreses, de les quals huit empreses van obtindre una disminució en el seu consum elèctric amb una mitjana de cada empresa 5%, equiparable a 23.358.814Kw/h.
5. Ús de Fonts d’energia alternatives. Seleccionat per huit empreses, de les quals set han complit l’objectiu esperat. De les accions dutes a terme per les empreses destaquen: instal·lació de plaques solars, substitució de vehicles i carretons elevadors per elèctrics, planta fotovoltaica amb bateries d’emmagatzematge, adquisició de torre d’il·luminació solar portàtil i cap tractor de GNL.
6. Càlcul de la Petjada de carboni. Seleccionat per 16 empreses, i el 81% van aconseguir este objectiu.
7. Participació iniciatives ambientals. Seleccionat per 18 empreses, i totes han col·laborat activament.
8. Identificació economia circular. Seleccionat per quatre empreses, i totes han aconseguit este objectiu. Destaca l’aprofitament de les aigües residuals del safareig i de plàstics, la recuperació de fuels i la reforestació.
Les empreses que constitueixen el grup Ecoport II són (32): Amarradores del Puerto de Valencia, S.L.; APM Terminals Valencia; Autoritat Portuària de València; Baleària Eurolineas Maritimas, S. A.; Centro Portuario de Empleo de Valencia, S.A; Logistica Chema Ballester; COSCO SHIPPING Lines (Spain) S.A; MOEVE; Fertiberia S.A.; Galp Energía España, S.A.U.; Garbaport; Infoport; Intersagunto Terminales, S.A; ID Logistics Iberia; MSC Terminal Valencia, S.A.; Noatum Terminal Sagunto; CSP Iberian Valencia Terminal S.A.U; Portuaria Levantina, S.A. (PORLESA); Prácticos de Valencia; REFIT & REPAIR; Remolcadores Boluda; S.A, Planta de Regasificación de Sagunto, S.A. (SAGGAS); Infraportva S.L.U.; Terminales Portuarias, S.L. (Tepsa); Transportes Remedios Torres, S.L.; Seroil-Reciclamas; Sertego Puerto de Valencia; Servmar Balear; Toyota Logistic Services España, S.L.; Trasmed; Valencia Terminal Europa S.A. (VTE); Vareser96, S.L.; y Velas Lluch.
Accions que sumen al planeta
Les accions concretes realitzades per les empreses que formen part d’ECOPORT II i que han contribuït a millorar l’eficiència i descarbonitzar l’activitat han sigut principalment: sensibilització dels empleats, conscienciació ambiental i energètica, adquisició de bateries per a emmagatzemar energia fotovoltaica, instal·lació de carregadors per a cotxes elèctrics, instal·lació d’il·luminació led, compra d’energia verda, reducció de l’impacte ambiental negatiu i us de productes de neteja biodegradables.
L’any 2024 ha suposat una millora qualitativa i quantitativa en l’estat del medi ambient en els tres ports gestionats per l’APV: València, Sagunt i Gandia.
Aposta per la formació i la sensibilització
En 2024, el grup Ecoport II ha adquirit un compromís centrat en la formació i la sensibilització impartida en les empreses certificades i del nivell 5, ja siga en el marc d’Ecoport II com internament per cada empresa. S’han emprat un total de 4.581 hores/home, sobre el total de treballadors que componen totes les companyies.
A més, les empreses que formen part d’aquesta iniciativa han realitzat un autodiagnòstic dels seus ODS prioritaris. Entre els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, els seleccionats per la majoria de les empreses han sigut:
ODS 7. ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna.
ODS 8. TREBALL DECENT I CREIXEMENT ECONÒMIC. Fomentar el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva, i el treball decent per a tots.
ODS 9. IDUSTRIA, INNOVACIÓ I INFRASTRUCTURES. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació.
ODS 12. PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles,
ODS 13. ACCIÓ PEL CLIMA. Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.