• Els experts que han participat en el III Workshop de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària APV-UV no veuen amenaces sobre el comerç internacional, però sí una sèrie d’incerteses que no afectaran per igual ni a tots els països ni a totes les àrees econòmiques del món

València, 26 de febrer de 2025.- Els efectes que sobre les cadenes de subministraments comencen ja a produir-se a causa dels entorns sociopolítics canviants, el proteccionisme i els impactes mediambientals i demogràfics han centrat els treballs presentats en el III Workshop de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària APV-UV (Autoritat Portuària de València-Universitat de València) celebrat el dimarts en la seu de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València. No obstant això, si alguna paraula haguera de definir i resumir l’allí exposat pels diferents experts, esta seria “incertesa”.

Incertesa davant les decisions que prenga la nova Administració nord-americana, incertesa per les repercussions que tals decisions puguen tindre en segons en quins països i en quines àrees econòmiques del món i incertesa per si este context poguera derivar en represàlies i escalades de les tensions comercials per les respostes que els països afectats pel nou proteccionisme USA pogueren provocar.

“El concepte incertesa no necessàriament porta connotacions negatives, la incertesa és pròpia de qualsevol activitat comercial o de mercat. De fet, es pot prendre com a model d’èxit de ‘treball en incertesa’ al sector marítim i portuari. En els últims anys ha sigut capaç de superar crisis globals de grandíssima magnitud com el COVID, la Crisi del Mar Roig, guerra d’Ucraïna, etc.”, afirmava el director de la Càtedra, Vicente J. Pallardó.

Amb el títol “Les cadenes de subministrament i els ports enfront del nou escenari global: desafiaments i oportunitats”, la Jornada va avaluar els reptes i opcions que planteja el nou i canviant context internacional actual, i les seues implicacions per al comerç internacional i els ports.

La presentació de la Jornada va estar a càrrec de la Vicerectora d’Innovació i Transferència de la UV, Rosa María Donat, i el cap d’Innovació de l’APV, Juan Manuel Díaz. Els dos van ressaltar tant la rellevància dels temes a abordar durant la Jornada com la fructífera col·laboració entre les dos institucions que ha permés desenvolupar la constitució de la Càtedra fa tres anys.

Amb la moderació del director de la Càtedra, van ser tres ponents de reconegut prestigi els que van desenvolupar les seues presentacions durant la Jornada. En primer lloc, Javier Ordóñez, Catedràtic d’Economia de la Universitat Jaume I, va caracteritzar l’actual escenari econòmic internacional i va presentar una anàlisi precisa d’alguns dels grans reptes que afecten a este, en àmbits com el demogràfic, l’energètic, el mediambiental o el productiu.

A continuació, Rafael Doménech, Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la UV i Director d’Anàlisi Econòmica de BBVA Research, va mostrar el comportament recent i les previsions de futur per a variables macroeconòmiques clau dels Estats Units, la Unió Europea i la Xina, i va presentar les estimacions sobre l’impacte, global i diferenciat per països d’un increment lineal del 10% dels aranzels dels Estats Units sobre tots els seus socis comercials, assumint l’absència d’ulteriors moviments proteccionistes.

Precisament, ens tal “prova teòrica de stress”, segons el director d’anàlisi del BBVA, l’hipotètic increment del 10% esmentat tindria una escassa repercussió en el comerç internacional: una caiguda de solament el 0,16%; el que permet allunyar els primers nuvolots, encara que les “borrasques” més amenaçadores es formarien en cas que es produïra una escalada de respostes i represàlies intra-països a causa dels increments unilaterals d’aranzels. D’arribar a este escenari – una opció no desitjada per ningú – es produirien ruptures i fragmentacions en les cadenes de subministrament difícils de predir en estos moments, atés que, a més, no afectarien a tots els països per igual.

Finalment, Jan Hoffmann, Líder Global de Transport Marítim i Ports del Banc Mundial, va exposar algunes de les tendències a llarg termini que afecten el sector marítim mundial, analitzant la ruptura de les mateixes arran dels xocs esdevinguts en els últims anys i les perspectives de futur sobre este tema, i va analitzar els canvis sobre les cadenes de subministrament globals i els reptes de futur per als ports, amb especial èmfasi en els derivats de la transformació energètica del sector en resposta al canvi climàtic.
Després d’un animat debat entre el públic assistent i els tres ponents, es va posar fi a la Jornada.

Les ponències presentades en este III Workshop de la de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària APV-UV s’exposaran en breu en la web de la càtedra afavorida per l’Autoritat Portuària de València (APV) i la Universitat (UV).