En el marc de la seua visita institucional a Euskadi, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, juntament amb el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, han visitat el Port de Bilbao per a conèixer les seues infraestructures i model de desenvolupament, especialment la seua faceta de port industrial, acompanyats pel seu president, Asier Atutxa.

Durant la trobada, els presidents dels dos ports han signat un protocol d’actuació per a col·laborar en aspectes com la intermodalitat i la logística, o la responsabilitat social corporativa.

En l’àmbit de la intermodalitat, acorden intercanviar experiències i coneixements en matèria de planificació, gestió i desenvolupament del transport intermodal i multimodal entre ambdós ports; contribuir a l’impuls dels projectes i inversions que possibiliten la creació i desenvolupament de connexions ferroviàries, singularment les vinculades amb els corredors atlàntic i mediterrani, que permeten la creació d’una oferta integral de serveis intermodals i la millora de la connexió entre els respectius hinterland; i analitzar possibles iniciatives de desenvolupament logístic que puguen ser promogudes de forma conjunta, inclosa la participació de terceres parts, que permeten l’increment de la competitivitat i la millora de les cadenes de transport que discorren pels respectius enclavaments portuaris.

Quant a la responsabilitat social corporativa, acorden contribuir al manteniment de la certificació de bones pràctiques en promoció de la salut en els llocs de treball; desenvolupar línies de col·laboració per a la celebració de jornades científicodivulgatives en salut per a la comunitat portuària; i compartir know-how i experiències, tant en prevenció de riscos laborals com en la consecució de l’objectiu d’empresa saludable.

Objectius comuns

Durant la trobada s’ha posat en valor la bona sintonia existent entre ambdues dàrsenes portuàries, que tenen com a objectiu primordial l’increment de la seua competitivitat per a donar un millor servei al sector econòmic del seu hinterland.

Tant Aurelio Martínez com Asier Atutxa compartixen que la millora de la competitivitat dels ports requerix el foment de la intermodalitat i la logística, a fi d’augmentar l’eficiència de les cadenes de transport i la consegüent expansió de les seues respectives zones d’influència. De fet, tant Bilbao com València estan ja immerses en eixa estratègia de millora, amb actuacions en zones logístiques i ports secs.

D’altra banda, la seua política de responsabilitat social corporativa contempla la potenciació de les seues respectives estratègies de prevenció de riscos laborals, així com la millora de la salut i benestar dels seus empleats. En aquest sentit, les dos Autoritats Portuàries han obtingut el “Reconeixement de Bones Pràctiques” atorgat per l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el treball (INSHT).

El president de l’Autoritat Portuària de València ha destacat que el port basc és un model que servix com a referent per a aprendre de les seues experiències port/indústria, especialment pensant en el potencial del port de Sagunt.

L’estiba

Preguntat per la situació de l’estiba, Aurelio Martínez ha indicat que “espere un acord raonable entre les parts; i cas d’haver-hi tensions en els ports, que aquestes es resolguen sense discriminació per a cap dels ports afectats. El port de València és dels més importants d’Europa, és una infraestructura generadora de valor afegit per a les empreses valencianes i espanyoles. Els nostres competidors no són els ports espanyols, sinó els de els països veïns, que estan aprofitant la inestabilitat laboral de les nostres instal·lacions per a traure avantatge competitiu; i això – ha dit – afecta a tots: a les empreses i a les persones.”