
Un centenar de representants empresarials ha donat suport a les accions de Valenciaport en infraestructures, sostenibilitat i innovació per a continuar sent un hub referent per a l’activitat econòmica espanyola al Mediterrani
El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat la importància de la connectivitat de Valenciaport per a les empreses que els permet accedir a mercats molt diversos per tot el món amb costos molt competitius
Eva Serrano, vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Madrid: “El Port de València és un actor clau per a l’economia espanyola i madrilenya”
Hui s’ha celebrat la jornada ‘Valenciaport. Port de Madrid’ organitzada per la Cambra de Comerç de Madrid i l’APV
València, 22 de novembre de 2022.- Connectivitat, competitivitat, eficiència, eficàcia, intermodalitat, operativitat, sostenibilitat, capacitat, proximitat, digitalització …són alguns de les característiques que els empresaris espanyols destaquen de Valenciaport, el seu aliat estratègic per a les seues operacions de import/export i reforçar la seua presència en els mercats internacionals per a generar riquesa i ocupació en l’economia espanyola.
Valenciaport ha presentat la seua oferta d’infraestructures i serveis a un centenar de representants empresarials en la jornada ‘Valenciaport. El Port de Madrid’ organitzada per la Cambra de Comerç Indústria i Serveis de Madrid i l’Autoritat Portuària de València (APV), en una demostració de debat i transparència davant carregadors, navilieres, exportadors i importadors i resta de la comunitat logística. Un esdeveniment que ha sigut inaugurat per la vicepresidenta de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Madrid, Eva Serrano, que ha destacat que “el Port de València és un actor clau per a l’economia espanyola i madrilenya. El 60% dels contenidors de les empreses de Madrid entren i ixen per València, i Valenciaport fa costat al nostre teixit empresarial acostar les mercaderies a través d’accions com l’estació intermodal o el corredor ferroviari entre València i Madrid”.
La vicepresidenta de la Cambra ha explicat que “l’objectiu de la jornada és contribuir a la difusió dels serveis del Port de València, recinte líder del Mediterrani en trànsit de mercaderies i contenidors; i facilitar a les empreses espanyoles la seua presència en els mercats internacionals recorrent als serveis i infraestructures d’un port líder en un món altament competitiu per a poder afrontar el complex escenari competitiu mundial”.
A continuació, el president de l’APV, Aurelio Martínez ha mantingut un diàleg amb Pilar Caro, directora de la Fundació Conexus, on s’ha abordat la importància del recinte valencià per a l’economia espanyola. L’àrea d’influència de Valenciaport representa el 55% del PIB espanyol i el 40% del trànsit de mercaderies export/import espanyol per via marítima es realitza des del recinte valencià, un percentatge similar a la suma del trànsit de passatgers dels aeroports de Madrid i Barcelona.
“El nostre avantatge competitiu resideix en factors com els temps d’escala reduïts, la qualitat en els serveis, les connexions ferroviàries i viàries, l’accessibilitat, l’aposta pel ferrocarril amb quasi 100 trens setmanals amb origen/destí València, la capacitat de càrrega i descàrrega i per descomptat la connectivitat de Valenciaport”, ha indicat Aurelio Martínez.
El Port espanyol millor connectat
Durant la seua intervenció, el responsable de Valenciaport ha destacat les dades de connectivitat del Port de València, el millor connectat d’Espanya i entre els 20 primers del món segons la UNCTAD. “Aquesta connectivitat és clau per l’important efecte econòmic per a les empreses en la seua labor exportadora i importadora, un aspecte fonamental per a abaratir els costos, accedir a mercats molt diversos per tot el món amb costos molt competitius”.
De fet, el 31% del trànsit de Valenciaport es realitza amb l’Extrem Orient, que té també un paper molt important amb els països del Mediterrani i amb els Estats Units, segon país en relacions comercials amb els ports de l’APV. Martinez ha incidit en la “importància de reforçar la posició com hub portuari del Mediterrani per a donar el millor servei a les empreses de la nostra àrea d’influència”. En aquest sentit, ha recordat que el Port de València també és clau perquè s’instal·len nous projectes empresarials en la Comunitat Valenciana com Ford en el seu moment o la planta de bateria de Volskwagen a Sagunt.
El president de l’APV també ha destacat l’aposta que està realitzant per la sostenibilitat i la descarbonització per al que s’invertirà en els pròxims anys 130 milions d’euros en el marc de l’objectiu estratègic Valenciaport 2030, zero emissions. “Apostem per la sostenibilitat per convicció i perquè ens fa més competitius. Ja hem posat en marxa actuacions com les instal·lacions solars en els ports de València i Gandia, que ens permetrà, a més d’usar energies renovables, reduir la despesa energètica ja que la rendibilitat d’aquestes plantes s’aconsegueix a curt termini”.
Aurelio Martínez també ha explicat als empresaris madrilenys els projectes en noves infraestructures com la nova terminal de contenidors que ampliarà la capacitat del Port de València i l’adaptarà a les necessitats de l’avanç de l’economia mundial o la terminal de passatgers adjudicada a Balèaria que concentrarà el flux de passatgers de línies regulars i creuers en una infraestructura moderna, sostenible i acord a les necessitats de les persones. Finalment, el president de l’APV ha destacat “l’aposta que aquesta fent Valenciaport per potenciar un hub tecnològic a l’entorn del Port de València per a atraure el talent i generar noves oportunitats de negoci per a l’economia valenciana”.
Al servei de les empreses
L’esdeveniment ha continuat amb dos panells, el primer d’ells sobre ‘Capacitat, connectivitat i servei’’ i el segon sobre ‘Estratègia focalitzada en el client’. En el primer d’ells, moderat per Manuel García, cap d’Intel·ligència de Negoci de l’APV, han participat: Ignacio Ballester, Deputy Country Manager de MSC España; Javier Cubas, Valencia Branch Office Manager & Global Key Accounts Manager Spain, COSCO Shipping; i Francesc Sánchez, director general de l’APV.
Ballester ha destacat que “desenvoluparem projectes importants tant a València com Madrid pensant a millorar els serveis al client, afavorint la càrrega local que és clau per a tots els actors”. En aquesta línia, el representant de MSC ha assenyalat que “la nova terminal nord de contenidors en el Port de València és una millora substancial per a tot el teixit productiu. Les inversions que realitzarem serviran perquè el port siga més eficient en sostenibilitat”.
Per la seua part, Javier Cubas ha posat en valor el compromís amb el teixit empresarial espanyol amb “els tres serveis directes entre el Port de Valéncia i els principals recintes de la Xina i Vietnam, que contínua la ruta amb els ports del nord d’Europa, donant el millor servei al export/import”. “A més, -ha continuat Cubas- comptem amb dos trens diaris entre Madrid i València, un eix clau i estratègic per a la companyia”.
En la seua intervenció, Francesc Sánchez, ha posat el focus en la labor de l’APV per a ser un centre atractiu per a les empreses i que les grans companyies i navilieres vulguen invertir. “Per a ells és fonamental la connexió amb el nostre hinterland per a atraure càrrega i la capacitat del recinte perquè puguen operar els grans vaixells”.
Innovació i digitalització al servei del teixit empresarial.
En el segon d’ells, moderat per Cristina Rodríguez, cap de Comercial i Clients de l’APV i amb el títol ‘Estratègia focalitzada en el client’, intervindran: Maria José González, Country Manager, Raminatrans SL.; Nuria Lacaci, secretària general de l’Associació Espanyola de Carregadors; Pedro Catalán, director gerent de CSP Logitren; i Víctor Giner, cap de Transformació Digital de l’APV.
La responsable de Raminatrans ha incidit en la importància del transport per carretera per al Port de València i per a les empreses que operen a través d’ell per a fer arribar la mercaderia. “Per això -assenyala María José-, hem de continuar treballant de manera conjunta per a millorar les relacions entre tots els agents que participen en la cadena logística”. Pedro Catalán ha assenyalat que “el Port de València està fent les coses molt bé en la seua aposta per la intermodalitat i el foment del ferrocarril. Tant l’APV com les empreses estem treballant a potenciar el tren com a factor estratègic de sostenibilitat”.
Per la seua part, Nuria Lacaci ha mostrat l’interés dels carregadors de comprometre’s amb la Comunitat Portuària en inversions de digitalització i de descarbonització. “Volem estar integrats en el Poder Comunity Sistems; i volem participar en tot el que supose reducció de la petjada de carboni. Els nostres clients ens demanen compromisos ambientals que compartim amb ells; i això és un compromís de qualitat que assumim com a propi, com el fa l’Autoritat Portuària””. En aquesta línia, Víctor Gíner, ha apuntat que “la digitalització és una prioritat en el pla estratègic de l’APV, pioners en eines com ValenciaportPCS. Continuarem sent molt ambiciosos millorant totes aquestes accions i augmentat el nombre d’actors que participen d’aquesta. De fet, integrarem als carregadors en el PCS”.