
El pròxim 18 de maig se celebrarà, a les instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València, la jornada “GNL, el combustible del futur en el transport de mercaderies per carretera”, organitzada per la Fundació Valenciaport en el marc del projecte CORE LNGas hive.
Amb aquesta jornada es pretenen resoldre els dubtes a les quals s’enfronta una empresa de transport quan es planteja migrar a l’ús de Gas Natural (GN) com a combustible per a la seua flota de camions. Encara que el GN és un combustible que pot oferir una gran quantitat d’avantatges, tant de caràcter mediambiental com a econòmic, en l’actualitat el seu ús està considerablement menys estès que el diésel. Açò és a causa de l’existència d’algunes incerteses com, per exemple, la seguretat durant el repostaje, la rendibilitat de les inversions en GNL o l’evolució futura del preu de venda del gas, que poden actuar com a barrera en plantejar-se la inversió en aquest combustible alternatiu.
Durant la jornada es tractarà l’ús del GNL en el transport des de tres eixos diferents: vehicle, subministrament i experiència d’ús. Respecte a l’eix vehicle, els fabricants explicaran l’oferta actual de vehicles propulsats amb GNL i els seus principals característiques. En l’eix de subministrament s’explicaran els resultats del projecte LNG Blue Corridors, iniciativa europea en la qual s’ha reforçat la xarxa de punts de subministrament de GNL disponibles de forma pública. Finalment, empreses que ja han realitzat la migració a GN explicaran la seua experiència, els reptes que ha sigut necessari superar i els beneficis obtinguts.
Sobre el projecte CORE LNGas hive
L’objectiu del projecte és desenvolupar una cadena logística segura i eficient de GNL, que permeta impulsar la utilització del GNL com a combustible per al transport, especialment marítim. En línia amb la Directiva 2014/94 de la UE d’infraestructures de combustibles alternatius (Clean Power for Transport), aquest projecte contribuirà a la descarbonització dels corredors del Mediterrani i de l’Atlàntic.
La Península Ibèrica compta amb una posició geoestratègica i unes infraestructures gasistes claus per a consolidar-se com a referent europeu en GNL.
El projecte, compta amb 42 socis d’Espanya i Portugal: 8 socis institucionals; 13 autoritats portuàries, i 21 socis industrials, operadors de GNL, constructores navals, regasificadores i altres empreses. La seua execució està prevista que dure fins a l’any 2020.
Contempla la realització de 25 activitats, impulsades pels socis, per a l’adaptació de les infraestructures i el desenvolupament logístic-comercial, que permeta la prestació de serveis small scale (abastiment a xicoteta escala) i bunkering (subministrament de GNL com a combustible per a vaixells).