
L’informe emés per l’Organisme Públic Ports de l’Estat (OPPE) realitza unes últimes prescripcions i recomanacions a la APV a l’hora d’aprovar el projecte constructiu de la terminal nord de contenidors que Valenciaport incorporarà en la pròximes setmanes
No és necessari un nou estudi d’impacte ambiental, ni tan sols abreujat, ja que no s’incompleix cap dels supòsits de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental
La terminal de contenidors projectada per a les aigües interiors de l’ampliació nord del Port de València és un clar exemple d’infraestructura que compatibilitza sostenibilitat i creixement
L’Organisme Públic Ports de l’Estat (OPPE), dependent del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), ha resolt “emetre INFORME FAVORABLE sobre el projecte constructiu del moll de contenidors de l’ampliació nord del Port de València”.
Les conclusions de l’informe de Ports de l’Estat assenyalen que “les obres incloses en el projecte compleixen les funcions requerides en relació amb la millora de competitivitat del Port de València en trànsits de mercaderia conteneirizada, mitjançant l’execució d’una nova terminal de contenidors funcional i operativa que completa l’ampliació nord del port. Així mateix, les obres incloses en el projecte aconsegueixen una fiabilitat tècnica suficient en termes, tant d’estabilitat hidràulica com geotècnica i estructural”.
El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha presentat els detalls de l’informe de Ports de l’Estat sobre la nova terminal als membres del Consell d’Administració de l’APV que s’han reunit este matí en l’Edifici del Rellotge.
El document d’OPPE realitza unes últimes prescripcions i recomanacions a l’APV a l’hora d’aprovar el projecte constructiu de la terminal nord de contenidors.
Així, indica que l’APV, “en qualitat de promotor i òrgan substantiu de l’actuació, haurà d’emetre una certificació que el projecte no requereix sotmetre’s a un nou procediment ambiental, amb caràcter previ a l’aprovació del mateix”¸ un requeriment habitual a l’Organisme promotor de les obres, que se sol·licita a les autoritats portuàries. El projecte, tal com reflecteix Ports de l’Estat, recull tots els elements de judici necessaris per a emetre aquesta certificació; pel que l’informe rebut recolza una vegada més el criteri que no és necessari un nou estudi d’impacte ambiental, ni tan sols abreujat, per no incomplir-se cap dels supòsits de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental.
En el seu INFORME FAVORABLE a la nova terminal, matisa Ports de l’Estat, que s’ha de completar el projecte amb la caracterització dels materials a dragar en el Port de Sagunt, un aspecte que l’APV presentarà en les pròximes setmanes. Una observació que es refereix a la realització de tastos per a analitzar el material dels fons marins a dragar.
També indica que els temps de consolidació que figuren en el projecte després del fondege i farcit de calaixos i després de l’execució de la precàrrega sobre la nova esplanada es consideren temps mínims i hauran d’incloure’s en el Plec de Clàusules de contractació de les obres perquè siguen tinguts en compte pels licitadors.
Ports de l’Estat recomana “replantejar l’entroncament del moll de contenidors mantenint la cota de l’últim calaix a la cota -20 metres, igual que la resta del moll i resolent el encontre amb una secció de formigó submergit que salve els dos metres de diferència entre el moll i el dic. En el projecte inicial, l’entroncament del moll de contenidors (consolidat a la cota -20m) amb el dic d’abric exterior, es resol amb la reducció de la cota de fonamentació de l’últim calaix del moll a -18 metres.
Finalment, suggereix concloure l’assaig sobre vaixells portacontenidors xicotets per a assegurar l’operativitat de la terminal per a una flota el més àmplia possible de portacontenidors.
Es tracta de prescripcions i recomanacions que l’Autoritat Portuària de València incorporarà al projecte en les pròximes setmanes.
L’informe de Ports de l’Estat sobre el projecte constructiu del moll de contenidors de l’ampliació nord del Port de València, així com el Plec de Bases Tècniques per a les variants constructives de les obres, ha sigut ratificat amb la signatura del seu president, Álvaro Rodríguez Dapena; del director de Planificació i Desenvolupament de Ports de l’Estat, Manuel Arana i del cap de Projectes d’Infraestructures de Ports de l’Estat, Gonzalo Gómez.
Amb l’INFORME FAVORABLE de Ports de l’Estat hui presentat al Consell d’Administració de l’APV, el projecte de nova terminal de contenidors en aigües abrigades de l’ampliació nord del Port de València completa una fase més de la seua tramitació administrativa.
No és necessària una nova DIA
La memòria del projecte constructiu analitzada i aprovada per Ports de l’Estat inclou un annex denominat “Necessitat de sotmetiment al procediment d’avaluació d’impacte ambiental simplificada del projecte constructiu de moll de contenidors de l’ampliació nord del Port de València” de desembre de 2021 que conclou que les diferents modificacions introduïdes en el projecte que ha analitzat Ports de l’Estat respecte al projecte original avaluat ambientalment en el seu moment “no tenen efectes sobre el medi ambient, addicionals als ja considerats en la citada resolució; pel que no es donen cap dels supòsits establits en la lletra C de l’apartat segon de l’article 7 de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental” que són:
- Un increment significatiu de les emissions a l’atmosfera.
- Un increment significatiu dels abocaments a llits públics o al litoral.
- Un increment significatiu de la generació de residus.
- Un increment significatiu en la utilització de recursos naturals.
- Una afecció a Espais Protegits Xarxa Natura 2000.
- Una afecció significativa al patrimoni cultural.
- Respecte al “increment significatiu de les emissions a l’atmosfera” l’annex assenyala que el projecte no representa un increment d’emissions respecte al que té DIA favorable, sinó al contrari, suposa una reducció d’emissions.
- Sobre el “increment significatiu dels abocaments a llits públics o al litoral” indica que “en el cas del projecte de 2021 els efectes de dispersió i sedimentació resulten pràcticament inapreciables, per la qual cosa podem afirmar que no es produirà un increment en la dispersió dels materials fins”. En este punt, Ports de l’Estat afig de forma singularitzada que en el projecte de nova terminal “no es produirà un increment dels materials fins que afecte els espais protegits situats a l’entorn del Port”.
- En relació amb l’hipotètic increment significatiu de la generació de residus, l’annex incideix que “el projecte proposa el màxim aprofitament dels materials resultants de les demolicions que han de realitzar-se, del material procedent dels dragatges i de la retirada o desmuntatge de les instal·lacions ja existents. Es conclou -per tant – que no es produirà un increment de la generació de residus”.
- Sobre la preocupació per un possible increment significatiu en la utilització de recursos naturals, assenyala el document que “la solució plantejada en el projecte bascula, com a element rellevant, sobre la reutilització completa dels materials procedents del desmuntatge o demolició de les infraestructures ja existents, la qual cosa evita la generació de residus, a més de minimitzar la necessitat d’extraure nous recursos naturals per a aquest concepte. Es conclou que no sols no es produeix un increment significatiu en la utilització de recursos naturals, sinó que s’aconsegueix una disminució en la quantitat de recursos naturals a utilitzar”.
- Respecte a la possible afecció a Espais Protegits a la Xarxa Natura 2000, l’annex elimina qualsevol dubte ja que “es preveu una disminució en l’afecció als espais naturals protegits amb la solució del projecte constructiu enfront de l’anterior, que van ser analitzat en l’Estudi d’Impacte Ambiental (EIA)”.
- Finalment, sobre l’afecció significativa al patrimoni cultural l’esmentat informe és igualment contundent: “No hi haurà cap variació en l’afecció al patrimoni cultural diferent a l’establida en el EIA del Projecte amb DIA de 2007. Amb l’annex al Projecte constructiu es recopilen els treballs realitzats en aquesta matèria per a cobrir la necessitat de determinar que no es produeix afecció al Patrimoni Cultural Subaquàtic de la Comunitat Valenciana”.
CARACTERÍSTIQUES DE LA NOVA TERMINAL
La terminal de contenidors projectada per a les aigües interiors de l’ampliació nord del Port de València és un clar exemple d’infraestructura que compatibilitza sostenibilitat i creixement. D’una banda, la nova terminal serà la més avançada mediambientalment del món i, d’altra banda, contribuirà a generar ocupació i riquesa a la Comunitat Valenciana i Espanya. Esta infraestructura reforçarà la posició de Valenciaport al Mediterrani i la seua labor d’empresa tractor al servei de l’activitat econòmica espanyola.
La nova terminal de contenidors suposarà una inversió pròxima als 1.400 milions d’euros: 400 públics i 1.000 privats. Tot això generarà un important impacte econòmic tant en la fase de construcció com quan entre en funcionament. Segons l’estudi sobre l’impacte de la nova Terminal de Contenidors de l’Ampliació Nord del Port de València que va elaborar l’Institut de Transport i Territori (ITRAT), en 2030, amb la nova terminal a ple funcionament, l’impacte econòmic del port de València representarà en termes de valor afegit el 2,27% del conjunt de la Comunitat Valenciana i l’ocupació superarà els 44.000 llocs de treball, el salari mitjà dels quals estarà entorn dels 32.000 euros anuals. En el seu conjunt, el port de València representarà el 2,2% de tota l’ocupació de la Comunitat Valenciana.
En matèria mediambiental la nova terminal de contenidors serà un espai sense fums, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues i màquines de pati, i a vaixells portacontenidors. En el projecte presentat per TIL/MSC a Valenciaport es contempla l’electrificació del 98% dels components motrius i instal·lacions de la terminal; i a més, l’electricitat procedirà en un 100% de fonts renovables, la qual cosa implicarà al mateix temps una reducció del 98% en les emissions de CO₂.
En esta línia, l’automatització, l’ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d’eficiència energètica, i el sistema d’il·luminació externa amb lluminàries tipus LED permetran minimitzar el consum energètic. En el seu projecte, TIL fa una important aposta per la intermodalitat i ofereix desenvolupar una terminal ferroviària dotada de 6 vies de 1.000 metres de longitud, amb capacitat per a moure 305.000 TEUs/any per ferrocarril.
L’estudi sobre l’impacte socioeconòmic de la terminal nord de contenidors es pot consultar i/o descarregar en la seua integritat en: