
- Desenvolupat per Telefónica, el sistema permet detectar en temps real qualsevol dron en un radi de fins a 10 quilòmetres, identificant si el seu vol és legal o no
- Aquest sistema opera de manera autònoma les 24 hores i ja ha sigut utilitzat amb èxit en més de 200 ubicacions a nivell mundial
València, 2 de juliol de 2025. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha posat en funcionament esta setmana un sistema anti drons d’última generació que permetrà detectar i identificar vols no autoritzats de drons a l’entorn del recinte portuari valencià.
Aquest nou sistema, subministrat per Telefónica, permetrà identificar en temps real la presència de drons en l’espai aeri del port, determinar si el seu vol està autoritzat i, en cas de ser una intrusió il·legal, comunicar de manera immediata la incidència a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (FFCCSE) per a la identificació i sanció del pilot.
La infraestructura desplegada, un Sendes DAU-K10 QD de ràpid desplegament, incorpora tecnologia de detecció passiva per radiofreqüència, permetent interceptar les comunicacions entre el dron i el comandament de control, així com desxifrar la telemetria del dispositiu. Aquesta tecnologia proporciona informació en temps real sobre drons tant en la zona portuària com en un radi de fins a 10 quilòmetres i una altitud superior als 500 metres.
El sistema és capaç de detectar, identificar i geolocalitzar no sols els principals drons comercials (com DJI, Parrot, Yuneec o Autel), sinó també drons de fabricació casolana, aquells que transmeten protocols col·laboratius com a remalnom ANEU, i aeronaus tripulades que emeten senyal ADS-B.
A més, el sistema opera de manera autònoma i desatesa 24/7, estant supervisat des del centre de control de seguretat remot de l’APV. La seua tecnologia ja ha sigut implementada amb èxit en més de 200 ubicacions a nivell nacional i internacional i és la mateixa empleada pels FFCCSE per a la protecció d’infraestructures crítiques, altes institucions de l’Estat i esdeveniments multitudinaris.
La protecció de l’espai aeri portuari és prioritària, atés que els ports d’interés general, com el de València, són considerats zones d’infraestructura crítica, en les quals només es pot volar amb autorització prèvia, justificada i específica.
El període estival incrementa el risc d’intrusions, especialment per la proximitat del port a zones d’interés turístic com la platja o la dàrsena històrica, que poden atraure intents de sobrevol per simple curiositat o amb intencions no declarades. La normativa vigent exigeix projectes de vol motivats i autoritzats amb antelació, per la qual cosa qualsevol incursió no autoritzada serà considerada il·legal.
El nou sistema ja ha detectat dos drons en el que portem de setmana sobrevolant la zona portuària, la qual cosa posa de manifest la seua immediata eficàcia i la necessitat de controlar aquest tipus d’amenaces emergents per a garantir la seguretat de les instal·lacions portuàries.