• La nova infraestructura de l’Autoritat Portuària de València (APV) està situada sobre la sitja de vehicles i ja genera energia renovable. L’electricitat que s’obté amb la seua posada en marxa se suma a la que produeix des de gener de 2024 la planta solar del Moll Príncep Felip
  • La suma de l’energia obtinguda entre tots dos parcs solars suposa el 18% de l’electricitat total que consumeix el Port de València en les seues operacions diàries
  • Amb una superfície útil de 35.000m², la planta es compon de 10.530 mòduls fotovoltaics amb una potència instal·lada de 5.738,85 kWp i una capacitat de producció de 8.380,00 MWh/any
  • El projecte ha sigut subvencionat pels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya

València, 20 de febrer de 2025.- La instal·lació fotovoltaica de Valenciaport situada sobre la sitja de vehicles de València Terminal Europa (VTE) ja està subministrant energia renovable a la xarxa elèctrica del Port de València. La infraestructura genera ja el 15% de l’energia que consumeix el recinte diàriament. Esta energia -sumada a la qual produeix la planta solar del Moll Príncep Felip i que suposa entorn del 3% del proveïment diari- implica que el Port de València ja produeix de manera sostenible, el 18% del total de l’electricitat que es consumeix actualment.

En una visita a la nova instal·lació solar realitzada este matí, Federico Torres, responsable de Transició Energètica de l’APV, ha ressaltat la importància d’este projecte – que s’emmarca en el pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València (APV) i que contempla per als pròxims anys un port neutre en emissions-.

Segons ha assenyalat Torres en la seua intervenció, “l’energia fotovoltaica generada per esta planta estalvia emissions de CO₂ a l’atmosfera convertint-se en una eina clau en el marc del pla de descarbonització de l’APV que contempla per als pròxims anys un port neutre en emissions. Esta nova instal·lació se suma, a la posada en marxa al gener d’altres dues plantes solars en els ports de València i Gandia”.

L’Autoritat Portuària de València disposa d’una xarxa de Mitjana Tensió a 20kV, que distribueix l’energia elèctrica a l’interior del Port de València per als seus concessionaris, així com per a les necessitats pròpies de l’APV. En concret, esta instal·lació generarà uns 8.380,00 MWh/any convertint-se en una nova fita del pla Zero Emissions en tant suposa un pas més en l’objectiu últim de convertir el Port de València en un recinte 100% verd.

El responsable de Transició Energètica de l’APV ha afegit que, amb la posada en marxa d’aquesta segona planta solar, “s’ha observat que, en les hores centrals del dia, la instal·lació genera més energia de la que consumeix el recinte portuari. Per això, ens estem plantejant emmagatzemar l’energia no consumida i que ara mateix s’està abocant a la xarxa elèctrica”.

Finalment, Torres ha agraït des de la pròpia instal·lació el treball realitzat per l’equip tècnic de l’Autoritat Portuària de València i de Lantania i Tecmo, les empreses adjudicatàries que han fet possible el projecte (adjudicat per 13,27 milions d’euros – IVA no inclòs-).

10.530 mòduls fotovoltaics

El responsable de Transició Energètica de l’APV ha explicat les característiques tècniques de la instal·lació i els objectius de rendiment que s’esperen amb la seua posada en marxa “compta amb una potència instal·lada de 5.738,85 kWp i generarà 8.380,00 MWh/any, és a dir, el 15% de l’energia elèctrica que consumeixen els molls valencians”, ha assenyalat.

“En total, la planta està composta per 10.530 mòduls fotovoltaics de 545 Wp que s’han col·locat sobre una estructura metàl·lica ancorada a la superfície de l’últim pis de la sitja i que ha permés la instal·lació de 35.000m² metres quadrats de plaques solars sense restar superfície d’ús al Port de València”, ha desgranat Torres durant la visita.

Antonio Serna, responsable del projecte per part Lantania (empresa adjudicatària que ha dut a terme el projecte), ha assenyalat que l’estructura metàl·lica sobre la qual s’ancoren els panells “és tipus marquesina de 9 obertures porticades, en dents de serra amb 4° d’inclinació cadascuna i ancorada a la sitja existent, sobre esta es munten els panells fotovoltaics i baix esta estructura poden transitar vehicles de fins a tres metres”.

La construcció d’esta planta ha comptat amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

La descarbonització com a meta

L’Autoritat Portuària de València està immersa com una de les seues línies estratègiques i alineada amb les normatives europees i internacionals en la descarbonització de les activitats que es realitzen en els seus recintes portuaris; i per a contribuir a tot això una de les actuacions a implantar és la utilització d’energies renovables com a font de generació d’energia elèctrica.
Als projectes solars, cal sumar altres iniciatives relacionades amb l’ús de fonts d’energia renovable com l’eòlica o l’hidrogen. Així mateix, el pla desenvolupat per l’APV per a convertir-se en un port 100% verd contempla a més el desenvolupament d’altres plans transversals com per exemple l’ampliació de les connexions ferroviàries, la construcció de dues subestacions elèctriques per a permetre connectar els motors dels vaixells que atraquen en el recinte valencià a la xarxa elèctrica o l’ús de l’hidrogen en l’activitat portuària. Este pla de descarbonització contribuirà a l’objectiu estratègic de ser un port neutre d’emissions en els pròxims anys.